Victorinox - Outrider 0.9023.3 (utolsó módosítás: 2013.01.06.)
Az erdőjáró svájcibicska.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típusszáma: 0.9023.3
 • Tok: 4.0523.31
 • Penge hossza: 86 mm
 • Él hossza: 80 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge szélessége: 15 mm
 • Penge vastagsága: 2,45 mm
 • Penge anyaga: BRD 1.4110 német rozsdamentes acél, élszalagos
 • Penge keménysége: 57-58 HRC
 • Teljes hossza: 196 mm nyitott penge esetén
 • Zárt hossza: 111 mm
 • Súlya: 130 g
 • Penge rögzítése: húzógombos Liner lock (keresztzár)
 • Markolat vastagsága: 21,5 mm
 • Markolat szélessége: 31,5 mm
 • Markolat anyaga: műanyag
 • Funkciók: 14

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Funkciók:

 1. konzervnyitó
 2. - kis csavarhúzó
 3. dugóhúzó (egyik legfontosabb eleme)
 4. lyukasztó ár
 5. fafűrész (erdőben elengedhetetlen kellék)
 6. hosszú keskeny Philips csavarhúzó
 7. kulcskarika
 8. fogpiszkáló
 9. csipesz
 10. kés (zárrögzítéssel)
 11. sörnyitó (szintén fontos eleme)
 12. - széles csavarhúzó
 13. - kábelcsupasztó
 14. olló (fontos napi eszköz)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Anno sok Victorinox kést kipróbáltam, és pár Wengert is. Összességében nekem a Wenger nem jött annyira be, viszont a Victorinox nagyon. Belépőszintű anyagminőség, magas színvonalú kidolgozás, gyönyörű fémfelületekkel. A Victorinox késeknél anno elkapott engem is a Mac Gyver betegség, melyre egy használhatatlanul nagy WorkChamp megvétele tette a koronát. Miután kijózanodtam ebből az őrületből, emellett megváltam tőlük, kipihentem ezt az időszakot, és lehiggadva rá kellett jönnöm, van értelme a Victorinox késnek, csak a mohóságot félretéve visszafogottan és megfontoltan kell választani, ami nem egyszerű. A Victorinox termékpalettája nagy, de érdekesen lett kialakítva. Tökéletes minden igényt kielégítőt nem tudsz egy típussal lefedni. Szerintem ebben van tudatosság.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Végignéztem a saját igényeimet, és megpróbáltam mérlegelni mennyire valós az igény. Elég sokat így kihúztam a listáról. Két típust néztem, a 111 mm-es zárt hosszú, és a 91 mm-es késeket. Fontos volt a dugóhúzó, sörnyitó, olló. Erdőben pedig a fafűrész. A fafűrész esetén még szóba jött, hogy azt külön veszem egy összecsukható kisfűrész formájában, és erre az Opinel Saw N°12 felelt meg a legjobban. Legjobban a 111mm-es tetszett, de sajnos csak alap szett + olló nem létezik ebből. Maradt tehát 111-esből az alap szett + fafűrész + ollós Victorinox Outrider, és a 91-esből az alap szett + ollós Victorinox Climber bicska.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Boltban sokáig spekuláltam. Az Outrider nagyon eltalált méret, kényelmes fogású, rögzített pengés, de napi hordásra picit nagy, azaz határeset. A kis Climber tökéletes napi viselésre, szép kés, masszív, de megmarkolva messze van a 111-estől. Szerencsére volt a boltban (Dunakeszi Auchan ExtraMetál boltja) Opinel kisfűrész. Sokkal nagyobb, mint a netről képzeli az ember. Túl nagy volt nekem, mivel erdőben annyira sűrűn nem használom, bőven elég az Outrideré. Szóval döntésem az Outriderre esett. Ennek a késnek rögzített a nagy pengéje, de már az új zármegoldással rendelkezik. A markolatpanelen van egy műanyag érdesített lap, melyet hátra húzva oldjuk a zárat, és a kés bezárható. Mivel a késhez tokot nem kaptam, készítettem egyet, és egyben készült hozzá egy tolltartó is kedvenc Pilot tollamnak. Ezt majd ki fogom rajta cserélni egy szikravető tartóra. Ez a kés egyike a top 10-es késszériámnak. A kést azóta sokszor viseltem. Hétköznapra sem rossz, de gyakorlatilag erdőjáró kés lett belőle a szikravetővel, és a Fällkniven F1-el. A hosszú barna tok egy Spyderco Pocket Stone (Double Stuff) - 303MF kerámiaélezőt rejt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az erdőben igen hasznos, ha van nálunk egy kis fafűrész. Ha egy vastagabb ágat kell kivágni. Gyorsabb, kényelmesebb, és szebb az eredmény, ha fűrésszel vágjuk ki, mint ha tőrrel tesszük. Az Outrider esetén egy 88 mm hosszú, 1,2 mm vastag fafűrész áll rendelkezésre dupla szimmetrikus fogazással, ami igen jó hatásfokú. Ismerőseim - ex. kollégisták - szerint a fűrész egyben sajtreszelőnek is tökéletes. Ezt még nem próbáltam.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A svájcibicskák egyik leg alapvetőbb eszköze, a dugóhúzó. Nincs is felemelőbb érzés, mikor társaságban ki kell nyitni egy palack vörösbort, és nálunk éppen van egy svájcibicska, és rajta egy dugóhúzó. Kellően erős a dugóhúzó rögzítése. Érdemes úgy palackot bontani, hogy a dugóhúzót teljesen betekerjük a dugóba, és a markolatot megbillentve, a palack szélének támasztva, mint egy emelőszerkezettel megindítjuk a dugót. Ezután már könnyűszerrel kihúzhatjuk.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A fúróár általában nehéz körömtörő mutatvánnyal nyitható. Ennél a típusnál könnyen nyílt. Lyuk fúrására, nagyítására, tisztítására használtam eddig, például Halloween tököket faragtam a kisfűrésszel, és a fűrésznek csináltam bemeneti lyukat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az olló fontosságát az erdőben tapasztaltam, amikor találtunk egy szederbokrot, melyen már csak a sűrűjében volt gyümölcs. Ez egy ragaszkodó bokor. Legjobban akkor ússzuk meg, ha óvatosan elkapunk egy ágat, és ollóval lecsippentjük... Bőrvarró cérna elvágásához eddig a legjobb szerszám. Az olló vékony laprúgója gyenge láncszem. Hajlamos félig kiugrani a helyéből, mivel azt csak egyik végén rögzítik, és van annyira flexibilis, hogy oldal irányban ki tud hajlani. Törni is szokott az eladó elmondása alapján, viszont azt a boltban garanciálisan cserélik. Gyorsan itt jegyzem meg, hogy a Victorinox termékekre teljes élet garancia van. Az olló alatt a másik oldalon található egy közepes kereszt csavarhúzó.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A konzervnyitóra eddig még sosem volt szükségem, viszont a rajta lévő kis csavarhúzót már számtalanszor használtam.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Másik alapeszköze a svájci bicskának a sörnyitó. Igaz, egy szomjas sörivó bármivel kibontja a palackot, még ha utána fizetheti a fogorvost is! Én jobb szeretem ezt a svájcibicskámmal megoldani. A nyitón találjuk még a széles csavarhúzót, ami igen erős jószág, már sok feszegetést megélt. A keresztzáras 111-eseken (a legjobb zármegoldás) a sörnyitó is zárral rendelkezik. Ennél sajnos nem. Ezen a szerszámon találunk még egy kábelcsupasztót is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.07.08.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider Victorinox, Outrider