Victorinox - GAK () 0.8770.04 (utolsó módosítás: 2011.07.19.)
A Bundeswehr zsebkés. Made in Swizerland

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típusszáma: 0.8770.04
 • Nagy penge hossza: 83 mm
 • Él hossza: 74 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge szélessége: 14 mm
 • Penge vastagsága: 2 mm
 • Penge anyaga: BRD 1.4110 német rozsdamentes acél, élszalagos
 • Penge keménysége: 57-58 HRC
 • Teljes hossza: 191 mm nyitott nagy penge esetén
 • Zárt hossza: 108 mm
 • Súlya: 86 g
 • Penge rögzítése: nincs
 • Markolat vastagsága: 14 mm
 • Markolat szélessége: 23 mm
 • Markolat anyaga: műanyag
 • Funkciók: 7

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Victorinox svájci bicskák remek társak a hétköznapokban, de egyes típusaik kiváló munkakések is egyben. A Nyugatnémet szövetségi hadsereg (Bundeswehr) tervezett egy katonáknak rendszeresített bicskát. Ezt első körben a svájci Victorinoxtól rendelte, de készített később az NDK-s Adler is, illetve az Aitor és még pár kevésbé jó minőségben produkáló cég. A Victorinox minőségét ismerem, és nagyon kedvelem. A keletnémet Adler talán még ezt is túlszárnyalja, ha másban nem, a pengeacél esetén mindenképpen. Ők ugyanis 440C-ből készítették a pengét. Múlt idő, ugyanis ezt a kést már 2003-óta nem gyártják. A Victorinox rögzített pengés Trackere váltotta fel, ami sok szempontból jobb, egy igen lényegi szempontból rosszabb, mint az elődje, nevezetesen nincs már dugóhúzó rajta, hanem egy keresztfejű csavarhúzó. ...mondjuk tény, hogy a németek még Badacsonyban is képesek sörözni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük sorjában. A penge 83 mm hosszú, ami egy köztes méret, ha pl. a Climber, és az Outrider pengéjét nézzük. Érdekes, mert ez egy kellemesen eltalált hossz. Ezzel már lehet normálisan vágni. Kellemesen biztosan rögzül a rugó által, de nyitni is elfogadhatóan könnyű. Élezni gyorsan, és eredményesen lehet, még kezdők számára is. Haladók, meg akár egy kövön is megélezik erdőben.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mellette található a hosszú összetett fűrész. Ez tipikusan az a dolog, ami rajzasztalon szuperül néz ki, de gyakorlatban bukik. A pengetőtől van egy 60 mm-es fűrészünk, amivel max egy nyársat tudunk lefűrészelni, a végén pedig egy sörnyitó + konzervnyitó + csavarhúzó combó található. Csavarhúzót használva tuti minimum egyszer rácsukjuk a kezünkre a fűrészt, sör, vagy konzervnyitáskor pedig verseny van, melyik előbb? Az ujjaink esnek le, vagy némileg véres kézzel, de csak megesszük a pléhdoboz tartalmát. A többi már a szanitéc dolga... Keményre vasalt fehérköpenyes mérnökuraknak a katonák valószínűleg megmondták, inkább Honeckerék seregét fejlesszék, és rátettek egy levehető fém élvédőt a katonakés fűrészére. Nyomi megoldás, annyi szent. Szerintem a bakák csak azért nem veszítették el az élvédőt, mert a pengének jellemzően a sörnyitó részét használták. Gesundheit!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kalandozzunk tovább, és nézzük mi lóg ki a bicska másik oldalán közép tájt... Egy dugóhúzó, és egy fúróár. Amikor munkahelyen műkörömmel szerencsétlenkedő nőstény egyedeket látok, mindig elfog az a perverz ötlet, hogy felajánlok nekik egy Norbi UpDate ebédet, ha kinyitják a svájci bicskám szúróárját. Kellemes meglepetés, de ennél a késnél egy férfi ember könnyen kinyitja, és nem jut utána eszébe az inkvizíció. Az ár emellett meglepően hosszú, hegyes, és éles, szóval használható. A dugóhúzó pedig eszembe juttatja az ideát, annyira tökéletes, hogy ilyen már nincs is. Eddig a leghosszabb svájci bicskán fellelt dugóhúzó, és igen masszív rögzítésű.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A késen a szokásos csacskaságok, mint fogpiszkáló, vagy csipesz nincsenek. Egy igazi baka a fogát késsel piszkálja, no meg harcolni jött az istenadta, nem csipesszel bogarászni... no meg elég teljesítmény ha a fűrészvédő lemezkét nem hagyja el, tovább már ne feszítsük a húrt. Halkan jegyzem meg, én még sosem használtam a többi svájcin ezeket a készségeket. Ami viszont még egy remek dolog, az a késen található zsinórfurat. Kiemelném még a remek masszív markolatpanelt is. Sajna ez a kés viszont kezd elfogyni, bár igen jó áron mozog még használtan. Egyre kevesebb van belőle, és egyre lelakottabb példányok. Ez a viszonylag tip-top állapotút sikerült 5eFt-ért beszereznem, mert van egy segítőkész topictársam Blademan. Ezúton is köszönet neki!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.07.19.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser Victorinox, GAK, Bundeswehr, Taschenmesser