My First Victorinox (2.2363) (utolsó módosítás: 2011.05.24.)
A használható gyerekbicska. Made in Swizerland

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

  • Zárt hossza: 84 mm
  • Markolat vastagsága: 12 mm
  • Markolat szélessége: 23 mm
  • Súlya: 31 g

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Aki korábbról ismer a ponggi.hu oldalról, az tudja, hogy komoly tesztelést végeztem, és nevezhetem talán kutatómunkának is, minek lényege a gyerekeknek megfelelő eszköz kiválasztása volt. Ott légfegyver, itt természetesen a kés. Feladat itt azért lényegesen egyszerűbb volt. Kiválasztáskor kritérium volt a jó minőség, nem túl magas ár, és tetszetős külső, könnyű használat.

Első késnek adta magát a Victorinox My first... típusa. A neve is erre utal, és minden kritériumnak megfelelt. Kis könnyű kés, kerekített hegy, szép külső. no meg könnyű beszerezhetőség. Ma már a francia Opinel gyerekkését választanám első gyerekkésnek, illetve majd ezt veszem a legkisebbnek, ha már érett lesz rá.

Amit elértem ezzel a késsel, hogy megtanulták a kést komolyan venni, a késhasználatot kezdő szinten, kialakult az igény, hogy nekik legyen késük, megtapasztalták, hol jó ha náluk van, és fontossá vált számukra.

Ami miatt legközelebb nem ezt, vagy ennek mai változatát választanám, amiben a jelenlegihez képest még egy kis fűrész is helyet kapott... Nincs pengerögzítése, kés nyitásakor vissza tud csapódni, ami ha éles a kés, azonnal sérülést okoz. Ha nem kellően éles, ahogy nálam is volt, nem igazán tudták kihasználni. A funkciólista késen kívüli elemei teljesen feleslegesek. Hol használ egy gyerek sörnyitót, konzervnyitót, kábel csupasztót, szemöldökcsipeszt, fogpiszkálót? Szóval az igazi később az Opinel No6 / Spyderco Native 1 lett. Lásd később.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.05.24.

Linkek: