Victorinox - 111mm Safari (utolsó módosítás: 2011.05.23.)
A rögzíthető pengés zsebkés. Made in Switzerland

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge hossza: 85 mm
 • Penge szélessége: 16 mm
 • Penge vastagsága: 2,4 mm
 • Penge anyaga: BRD 1.4110 német rozsdamentes acél, élszalagos
 • Penge keménysége: 57-58 HRC
 • Teljes hossza: 196 mm
 • Zárt hossza: 111 mm
 • Súlya: Nomad 100 g; Forester 125 g; WorkChamp 205 g
 • Penge rögzítése: Liner lock (keresztzár)
 • Markolat vastagsága: Nomad 16 mm; Forester 19 mm; WorkChamp 29 mm
 • Markolat szélessége: 32 mm
 • Markolat anyaga: műanyag

Tapasztalataim:

Életem első igazi kése egy piros Victorinox volt. Azért írom, hogy igazi, mert ez előtt is voltak bicskáim, már általános iskola 2. osztályától... Sőt, emlékeim szerint korábban ovis koromban volt egy pici bugylibicskám, de ezekre nem nagyon emlékszem. Arra viszont igen, hogy főiskolai éveim végén kezdett mocorogni a gondolat, kellene egy bicska... Fiatal házasként feleségem lepett meg egy közepes méretű piros svájci bicskával. Szerintem Spartan lehetett. Volt egy nagy, és egy kis pengéje, meg a szokásos dugóhúzó, sör- és konzervnyitó. Még csak hébe-hóba volt nálam. Egy mecseki kirándulás során botfaragás közben széthullott a kés. Ekkor még nem tudtam, hogy teljes élet garancia van a Victorinox késekre. Mentségemre ekkor még Internet sem létezett idehaza.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Valamit azonban tudhatott ez a kis svájci bicska, mert a tönkremenetele ellenére másik Victorinoxot szerettem volna. Kedvenc feleségem "átvállalta" a Victorinoxtól a garanciát, sőt túlszárnyalta, mert kaptam tőle egy másik kést. Mivel nem szerettem volna úgy járni, mint elődjénél, egy komolyabbat szerettem volna, így ez egy fekete Nomad lett. Ez a kés már 1997-óta megvan, nagyon sokat használtam, és még mindig tökéletes bicska.

Mi a lényege a Victorinox szeretetemnek? Talán az, hogy megfizethető minőséget készítenek szinte minden igényre. Cirka 20 éves fejjel kezdtem fontosnak érezni, hogy lehetőleg mindig legyen nálam bicska. A bicska számomra tartalmazott egy éles pengét, egy dugóhúzót, és egy sörnyitót. Hatalmas érzés, mikor ki kell nyitni egy üveg bort, és másnál nincs dugóhúzó.

Nézzük a Victorinox Nomad-ot (0.8353.3). Ennek piros markolatpaneles megfelelője a Victorinox Picknicker (0.8353). ennek jelenlegi új ára 7eFt. Ez egy nagy méretű rögzített pengés bicska. A penge nem legális méretű, de csak minimálisan lépi át a 8 cm-es méretet. A Wenger nagypengései pl. már erősen túllépik, ott már nincs pardon. A létfontosságú dugóhúzón kívül van középen egy szúróár. A dugóhúzó nagyon erős, gond nélkül nyitható vele úgy a palack, hogy a kés markolatát billentve az üveg száján, indítjuk meg a parafa dugót. Rengeteg dugót húztam vele az elmúlt tizennégy év során, és semmi deformálódás, romlás nem tapasztalható a használatból eredő kopás- és karcnyomokat leszámítva.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A szúróárt nem használtam. Egyfelől mert brutál nehéz nyitni, másrészt mert buta helyen van. Én ezt a kés végére raktam volna, mint ahogy azt az Alox sorozatnál láthatjuk. A kés rendelkezik még egy sörnyitó - nagy csavarhúzó kombóval, mely ráadásul keresztzárral rögzített, mint a penge. Nagyon erős szerszám! Dicséretes a kialakítása, rengeteget használtam. Másik végén egy konzervnyitó - kis csavarhúzót találunk, ami nem rögzített. A késen találunk még akasztófület kiskarikával, és a megszokott markolatpanelbe csúsztatott csipeszt és fogpiszkálót. Ez utóbbi kettő biztos nagyon hasznos, de én nem használom. Bevallom nem is szeretem, mert elveszíthető, és úgy csúnya. Hozzá kell tenni, hogy fillérekért pótolható Extrametál boltokban.

Térjünk rá a lényegre, a késre. A penge nyitása könnyű, rögzítése nagyon jó. A penge oldalirányban nem mozog. Ez azért is érdekes, mivel a kést alumínium linerek tartják rézszegecsekkel. Ez más késeknél rozsdamentes acél szokott lenni. Valahol spórolni kell, és bevallom, ha ezt korábban tudom, nem biztos hogy megbízom benne. Tizennégy év nem akármilyen használat után 100%-ban megbízom a konstrukcióban, azaz a többi acél megoldás igen túlbiztosított dolog, építész nyelven van benne jóalvási tényező rendesen! Ezzel kapcsolatban egy kis OFF emlék. A matematika professzor gyakran hangoztatta, hogy ha a repülőket építészek terveznék, soha nem tudna felemelkedni. Visszatérve a késre, ennek a méretnek előnye, hogy nagyon használható a pengehossza, és igen kényelmesen alaposan megragadható a markolata. A keresztzáras biztosítás meg bizony jóleső biztonságérzetet ad. Hozzá kell tenni, hogy balkezes nyitású a zár, ami a jellemzően jobbkezes világban külön érdekesség, de nekünk jobbkezeseknek egyáltalán nem zavaró. ...sőt, konkrétan sokáig fel sem tűnt ez a kis kényelmetlenség.

A penge acélját a Victorinox sokáig nem is publikálta. Annyit lehetett róla tudni, hogy rozsdamentes, és hogy az összes késnél egységesen ezt használja. Nemrég lerántották róla a leplet, és kiderült ez a BRD 1.4110 rozsdaálló német acél. Keménysége 57-58 HRC. Nagyon hasonlóan viselkedik, mint a Sandvik 12c27 svédacél, aminek módosított változatát pl. a francia Opinel is használja. Szívós, nagyon könnyű élezni és fenni, bár nem egy csúcs éltartó.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ismét egy kis visszaemlékezés... Anno amikor tudatosodott bennem a kés birtoklásának, és viselésének igénye, hamar rájöttem, ez az érzés akkor teljes, ha a birtokolt kés tiszta, jól működik, és minél élesebb. A tisztaság nem kérdés, használat után mielőbb megtisztítom. A jól működésről a svájciak gondoskodtak. Az él viszont a tulajdonos feladata. Vagy úgy, hogy szakemberhez viszi, vagy úgy, hogy maga megtanulja hogyan tudja megélezni. Manapság nem járja a köszörűs az utcákat mint régen, a Mister Minit élezését látva meg jobb ha saját magunk élezünk... Úgy döntöttem megtanulok élezni. Erről másik cikkben bővebben, de ami ide tartozik, sokáig ez volt az egyetlen acélfajta amit viszonylag meg tudtam élezni minimális gyakorlás, próbálgatás után is, és ez volt az az acél, amit egész hamar brutálisan élesre tudtam varázsolni, és nem kellett hozzá 10-20eFt-os élező szerkezet. Javaslok hozzá a Victorinox által EM boltokban kapható kis rózsaszínes élezőkövet 82 x 12 x 7 mm, és 1500,- Ft körül mozog. Éltartása annyi, hogy egy teljes hétvégés túrát, használatot végig kibír, de utána már nem borotvál. A penge nem vastag, de tábori használatra is alkalmas, de nyilván nem egy túlélőkés. Aki akarja nyilván tönkre tudja tenni, de normál használat mellett örök darab.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mivel a kés mérete nagyobb, viszont súlya közepes, akár zsebben is hordható. Anno vettem hozzá egy bőrtokot, mely igen megérte. Sokáig nem szántam rá 5eFt-ot, de mindenkinek ajánlom. Nagyon kényelmes, és nem utolsósorban irtó jól néz ki.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Victorinox késeinek sokasága, és a pozitív tapasztalatok könnyen elcsábítják az embert újabb típus megvételére. Én sem voltam kivétel ez alól. Eleinte nem vágytam a mindent tudó svájci bicskára, viszont egy fűrész jó ötletnek tűnt. Ekkor vettem használtan (4eFt) egy szép Victorinox Forester-t (0.8863.3). Ennek piros markolatpaneles megfelelője a Victorinox Rucksack (0.8863). ennek jelenlegi új bruttó ára 9eFt. Ez a Nomadtól annyiban különbözött, hogy tartalmazott még egy fűrészt is. Ez annyiban praktikus dolog, hogy a kiránduláskor a bicskának jellemzően három feladata van. Étel felszeletelése, farigcsálás mint időtöltés, és vándorbot előállítása gyerkőcöknek. Ez utóbbi a kötelező elem. Aki már vágott le bicskával 3cm vastag ágat, az egyszer próbálja meg ezt a műveletet egy kis fűrésszel... Szóval kell az a plusz! Emellett a kés érezhetően nem lett nagyobb (+3mm), nehezebb (+25g), sőt, talán még kényelmesebb is a markolat. Az egyik legjobb késnek tartom a Victorinox palettáján a Rucksack/Forestert.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Természetesen itt nem álltam meg, hanem vérszemet kaptam. Néztem a Foresternél többet tartalmazó típusokat is. Szerencsés véletlen során használtan sikerült vennem egy szép állapotú Victorinox WorkChamp-et (0.9064) 9eFt-ért. Ez a létező legnagyobb bicska modell, amit használatra szánt a cég. Ennek új bruttó ára jelenleg 18eFt. Nem sorolom fel az összes funkciót, de párat igen. Van rajta a Nomad alap cuccain kívül: fafűrész, fémfűrész - fémreszelő, olló, fogó, kereszt csavarhúzók.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Örültem neki. Eleinte övön tokban hordtam, aztán bekerült a táskába... majd onnan is kikerült a polcra. A "kegyvesztés" oka, hogy súlya és vastagsága duplája a Nomádénak. Fogása kényelmetlen, pengéje meg szerkezetéből adódóan a szélén van, pedig megszokott módon középen szeretné az ember. A plusz dolgokból a Foresterhez képest az ollót, és a kereszt csavarhúzókat használtam. A fogó szerintem fogónak kicsi, viszont bicskában nagy. Nem mondom, hogy nem tudom elképzelni minden elemének hasznosságát, de a gyakorlatban nem volt rá szükségem. Összegezve én még mindig egy Forestert vennék, vagy nagyon max egy Outridert (0.9023) 150 g, és 21 mm széles. Új jelenlegi bruttó ára 12eFt. Ezen van a Foresterhez képest pluszban olló, és egy közepes keresztfejű (Philips) csavarhúzó. Olló pl. erdőben nagyon hasznos, ha szedret kell szednünk...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.05.23.

Linkek: