Szankovits - Késesház 1800-as évektől
Made in Hungary, Szentendre (utolsó módosítás: 2018.10.15.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Késes manufaktúra a múltból

A kezdetek az 1800-as évek első felére vezethetők vissza, tudtommal szegedi gyökerekkel. Börcsök József 1883 tavaszán nyitotta meg az első saját üzletét, és műhelyét „Szegzárdon”. A manufaktúrát a család több generáción át, mindkét világháborút túlvészelve a mai napig megőrizte. Fenntartotta az akkor méltán ismertté vált műhely hírnevét a mesterség szeretetével, sok munkával és a tökéletesre való törekvéssel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha Budapesten jártok, érdemes rászánni egy délutánt Szentendre meglátogatására, ahol megismerhetitek a családi vállalkozás emberöltőkön átívelő történetét a Késesházban. Azoknak is élmény betérni, akik nem szeretnének vásárolni, csak megcsodálni a késeket. Szankovitséknál az érdeklődőket éppúgy megbecsülik, mint a vásárlókat. A Múzeummal szemben található Szamos cukrászdát is örömmel ajánlom minden arra látogatónak. A cukrászdát hévégén Szankovits Tibor mester és felesége, Márta is gyakran látogatja. Hétvégente a Múzeumot fiuk vezeti, tehát a betérők az egyik mesterrel személyesen találkozhatnak. Örs, ha látja, hogy a vendég szívesen szán rá időt, még a múzeumi vitrinekből is szívesen megmutatja a késeket. Ide betérni felér egy időutazással a múltba, ahol egy élhetőbb világba kerülünk. Itt a kölcsönös tisztelet, udvariasság a jellemző.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A múzeumi- és az eladó késeket tartalmazó vitrinek tartalma egyformán csodálatos. Ez ritka dolog. Emlékszem, amikor a Festetics kastélyban vagy a Grassalkovich-kastélyban járva megcsodáltam a kiállított tőröket, pengéket és eljátszottam a gondolattal, hogy milyen jó is lenne egy ilyen. Szankovitséknál efféle hiányérzete nem lesz az embernek, hiszen a régi megőrzött késemlékek mellett hasonlóan gyönyörű mestermunkákat lehet venni bármikor. Szombaton kerülnek bemutatásra a legújabb munkák, így a gyarapodó létszámú Szankovits-rajongók, gyűjtők ilyenkor gyakori vendégek ott. Anno a budapesti Késportál is azért lett olyan jó közösség, mert a havi késtalálkozók személyessé tették a csapaton belül kiépített kapcsolatokat. A Szankovits Bicskabarátoknak régebben alakult is egy remek facebookos csoportja azonos néven, amely növekvő taglétszámmal a mai napig él. Érdemes csatlakozni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Késesházban nincs két egyforma kés, bár fellelhetők a megszokott hazai késformák, amelyek gyakorlatilag az egész országban jellegzetesek: Fejesgörbe, Maskara, Mitri (Völgyelt, amit máshol Cakliként ismernek), Rác, Pecsétnyomó, Szalonnázó bicskák; ezek mind sok méretben. Még olyan sorozattal is találkoztam náluk, ami hét különböző méretből állt. Az eladó bicskák között jellemzően három méret szerepel, a kis, hat centiméteres, a hét-nyolc centiméteres és a nagy, kilenc-tíz centiméteres pengehossz. Bevallom, nem volt időm mindet pontosan lemérni és lejegyzetelni, a sok látnivaló miatt így is meglehetősen intenzíven telt az ott töltött pár óra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Óriások földjén

Felfigyeltem pár kiállított hatalmas méretű bicskára, és meg is kérdeztem Tibortól, hogy szépek, de vajon hol van/volt ezekre kereslet. Ezek a nagyok mind a múzeum részben találhatók, de láttam, hogy vannak ott nemrégiben készültek is. Tibor elmesélte, hogy ezek több okból készültek, készülnek. Egy normálméretű bicska hagyományos technológiával történő elkészítése is rengeteg tudást, odafigyelést, és munkát igényel, egy nagyhoz azonban valódi profi tudás kell. A mester ezen bizonyítja újra, és újra - önmagának is - a mesterségbeli jártasságát, tudását. A gépek, a technológia és a megszokott mozdulatok nem ezekre a hatalmas méretekre lettek kitalálva. Emellett egy közel harminc centiméteres pengéjű bicskának is ugyanolyan precízen középre kell zárnia és ugyanúgy használhatónak kell lennie. Ez utóbbira egy kis magyarázat, élmény: Tibor a kezembe nyomott egy húsz centiméter feletti pengehosszúságú, cca. öt-hat milliméter vastag pengéjű Völgyeltet és mondta, csukd be és nyisd ki. Gondoltam magamban, most jön a János Kórház sebészete... Meglepődve tapasztaltam, hogy a kést szépen tudtam nyitni-csukni. A penge akadás és ellenállásváltozás nélkül működött. Hihetetlen minőség, nemcsak elképesztően szép. Ezek az óriási bicskák anno státusszimbólumok voltak tehetősebb családoknál és vitrinben, előkelő helyen tartották őket.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Hobbim a munkám, hivatásom

„Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod.”

Konfuciusz

Tibor szerencsés ember, mivel munkája a hobbija és bevallottan sosem hagyja abba a tanulást. Mesélte, hogy van, amit a fiától, Örstől tanult. Tibor egy igazi mesterember, akiben megvan a tisztelet a mestersége iránt és ez meg is mutatkozik munkájának minőségében is. Az alázatosság fiára is jellemző, ami nagy szó, hisz’ egy sokgenerációs manufaktúra csak így tud fennmaradni. Emberileg nagyon helyén kell lennie a családnak, hogy egészségesen, törések nélkül tudjon működni az apa-fia kapcsolat úgy, hogy együtt vannak munkában, szabadidőben. A szerepek is összekapcsolódnak, rengeteg az átfedés, amit intelligensen kell tudni kezelni. Tibor egy személyben édesapa, tanár, főnök, mester és munkatárs. Örs egyszerre tanuló, fiatal mestertárs és néha már tanári szerepbe is kerül.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Örs Nagydíjas bicskája

A mesterségük iránti szeretet és elkötelezettség rengeteg elismerést eredményezett számukra. Ha bementek a Késesházba, a falon és a vitrinekben rengeteg oklevelet, címet, díjat láthattok. Tibor például a Népművészet Mestere és nemrég a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagjává is választották. Örs is számos elismerés birtokosa, többek között fotón is szerepel egy Nagydíjas Maskara bicskája. Ugyanezt a nagydíjat érdemelte ki korábban Tibor is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Szankovitsék bicskái egytől egyig minőségi acélból készülnek. Náluk az az alap acél, ami sok készítőnél a feláras és korlátozottan választható kategória (pl. 14C28N, RWL-34, stb.). Vevő oldalról ez annyit jelent, hogy csak azt kell nézni a vitrinben és kézben, hogy melyik tetszik. Biztosak lehettek abban, hogy bármelyiket választjátok, az topminőségű a felhasznált anyagok területén is. A kések markolatai is változatosak. Egyaránt találhatunk díszesebbeket és puritánabbakat is. Ez utóbbinál sem érzi az ember, hogy egy egyszerűbb bicska volna. A bicskák zöme harmonizál díszítést illetően. Kevés az a bicska, amin már hangsúlyosabb a díszítés, mint az számomra kívánatos lenne.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tiborék elmesélték, hogy régen a bicskák díszítése szintén státusszimbólumnak számított. Egy bírónak a bicskája már igen díszes kellett, hogy legyen. Egyfajta hagyományőrzésként készítenek még hasonlókat, ezek a jobban díszített bicskák viszont már a múzeum részben láthatóak. Tradicionális bicskák esetén én amúgy is azt tanácsolom mindenkinek, ha teheti ne netről vásároljon, hanem menjen el egy olyan boltba, kiállításra, ahol kézbe veheti, kipróbálhatja a kiszemelt kést. Ez nagyon személyes dolog, és mind egyedi. Azt kell választani, ami a maga valóságában is passzol az ízlésünkhöz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tibor a késdíszítésnél teljes hangulatképeket jelenít meg csiszolt agancs markolatokon és díszszegecseken karctűvel. A bicskákon jellemzően két beütő szerepel. Egy kakas és a SZANKOVITS felirat. Régebbi darabokon még előfordult a HUNGARY felirat is. A kakast Szankovitsék a 1980-tól használják késeiken, ami védjegyük. A bicskákon többféle pengetükörhöz készített beütőt használnak. Van köztük lovon nyilazó, nagyobb kakas, ostor, turulmadár, lófej, páva, és egy törött korona is, amit a gyűjtők direkt kértek, hogy így is legyen használatban. A karcképek, motívumok minden esetben illenek a pengén használt beütőhöz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ezekkel szemben sok bicskán a markolatpanel nem díszített. Nevezetesen ilyen a részben csiszolt agancsnál jellemző. Diszkréten díszített darabok például azok a fa markolatos bicskák, amiket nap szimbólum ékesít. A díszítőelem közepe nem hivalkodó fém, hanem például fekete szaru. Reszelt fémberakások csak szaruba készülnek, Szankovitsék ugyanis a régi technológiát alkalmazzák, azaz a kézi munkát. Nincs náluk CNC gép. A kézzel reszelt fémberakásokat hagyományos módszerrel belesütik a szaruba. Fába, agancsba ezt nem lehet besütni.

A hátranyilazós bicska

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A múzeumi részlegen található egy Tibor által készített különleges, hátranyilazós fémberakású nagy bicska is. Érdemes megfigyelni az aprólékosan kidolgozott íjon felajzott pengevékony ideget és a ló szerteálló lobogó farkát. Mindez be lett sütve a szaruba úgy, hogy ha törik, kuka a markolatpanel és a berakás is. Egyszer lehetett megpróbálni. Ráadásul a berakás mérete a beütési határ feletti volt. Bravúros. Ezt is megtaláljátok a képek között, de legjobb, ha saját szemetekkel nézitek meg a Késesházban.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A rugó, és platina díszítés

A bicskákon gyakorlatilag minden elemet úgy alakítanak, hogy a Szankovits-bicska jellegzetes legyen. Az ember rögtön felismeri a márkát, még akkor is, ha csupán egy penge körömvájatát látja vagy csak egy rugó kerül a kezébe. Egyedi rugódíszítésük több változatban is létezik, emellett a platinát is hozzáreszelik. Mindezt továbbra is kézzel reszelik, gyakorlott mozdulatokkal, szemmértékkel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Örs reszelt egyet ott helyben, készült is erről a rugóról fotó. Platinareszelést eddig még egy hazai bicskakészítőnél sem láttam, pedig Szankovitséknál ez nem mai megoldás. A körömvájat is nagyobb a megszokottnál. Arányos a pengével és kimondottan dekoratív elemmé vált. Az elhelyezése harmonikus és egyben praktikus is. Tekintve, hogy méretes, a tisztítása is sokkal könnyebb.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A bicskák készítésük során gyakran és alaposan ellenőrzöttek. Rontott, nem tökéletes bicska nem kerülhet ki a műhelyből. Ebben a minőségellenőrzésben még Márta is részt vesz. Ő szokta figyelni, hogy a fiúk ne készítsenek túl erős rugós bicskákat. Amit ő ki tud nyitni, az megfelelő. Tibor a „mit nevezünk hibátlan bicskának” témáról nagyon sokat mesélt. Bár lett volna nálam egy diktafon vagy rögzítettem volna mobillal. Jelentős részére emlékszem, de a megfelelő szakkifejezéseket nem tudnám visszaadni. Egy biztos: amiket mesélt, azok az ottani bicskákon megnézve tökéletesen jók voltak. Az „ördög a részletekben rejlik” kifejezés tökéletesen érvényesül ezeknél a kézműves alkotásoknál. Így, hogy Tibor felhívta a figyelmemet, mennyi buktatót lehet felfedezni a bicskakészítésben és miután megnéztem egy-két példányt is, leesett az állam, mennyire precíz illesztéseket kell kivitelezni és milyen tökéletesek ezek a munkák.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Régebben sok támadás érte Szankovitsékat az árak miatt. Az idő őket igazolta. A magyar piac résztvevői is kezdenek egyre inkább a piacos tömegtermékek helyett prémium minőséget készíteni, ezért bizony a belépő szint náluk is hatvan-hetvenezer forint körül mozog. Szankovitséknál nem található prémium szint alatti bicska. Mindegyik szemet gyönyörködtető kidolgozású és profi acélból készült. Egy biztos: bárhol a világban ha előveszi az ember étkezésnél a Szankovits-bicskáját, az csodálatot, elismerést és nem kis vágyakozást fog kiváltani ki a környezetből (leszámítva pár szigorúan késellenes országot, mint például Angliát). A bicska még ma is picit utal a tulajdonosára, mutatva annak igényességét, stílusát.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Régen idehaza természetesnek számított, hogy az ember bicskával jár. Manapság ez már picit kikopott, köszönhetően a változó világnak, ahol a társadalom és a liberális eszmék veszélyforrásnak tekintik (szerintem sok esetben igen károsan és helytelenül). Régen még erősítette az ember-bicska kapcsolatot a Cserkészmozgalom, nekik ugyanis a felszerelés része volt egy kiskés. Napjainkban ez a feladat, felelősség ránk hárul, hogy megfelelő példát mutassunk a gyerekeinknek és megtanítsuk őket arra, hogyan kell a bicskát helyesen, biztonságosan használni, élezni, no meg arra, hogy a bicska nem ördögtől való eszköz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Amikor a Késesházban voltam, megfogalmazódott bennem, hogy erről az élményről mindenképp szeretnék írni. Sajnos minden igyekezetem ellenére rengeteg témát siklottam át ebben a cikkben, amikről oldalakat lehetne – és kellene is – írni. Szerintem ennek a bejegyzésnek lesz még folytatása. Amire mindenképpen számíthattok – lévén a Késesház nem teszi közzé az elkészített munkáit – időnként szombaton készítek egy körképet az újdonságokról, meg egy-két átsiklott témáról. Ezekben egy-egy késről pontos adatokat is fogok publikálni. Ne reklámcikkeket várjatok, hanem a szokásos tényszerű közlést a saját kendőzetlen véleményemmel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Post Scriptum

Mint páran tapasztaltátok, a gox.hu egy időre megszűnt. Egyszerűen úgy éreztem, nincs értelme tovább folytatnom. Nem volt rá se kedvem, se időm. Már a domaint sem birtokoltam, mikor betértem az egyik nyárvégi hétvégén a Késesházba és belecsöppentem a fentebb említett baráti társaságba. Olyan feltöltődést jelentett ez a számomra, hogy azonnal megkerestem a regisztrátoromat, a webtárhelyet és szerencsére sikeresen újra tudtam indítani az oldalt. Ezúton is köszönöm nekik és most nektek, hogy támogattok és olvassátok a bejegyzéseimet. Új csatorna az Instagram, ahol @ponggi_gox néven követhettek. A képeket pedig teljes felbontásban feltöltöttem a Flickr képmegosztóra egy külön albumba.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Szentendre, 2018.10.07.
A cikkírásban segített lányom, Pongrácz Rita.

Flickr képmegosztó:

Nagy felbontásban a Flickr-ről letölthető, nézegethető. (katt ide)

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház, kakasos, kakasosbicska, magyarkések, tradicionális, tradi, börcsök