Szankovits - Fejesgörbe nagy (10 éves)
Made in Hungary, Szentendre (utolsó módosítás: 2015.03.13.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge szúró hossza: 91 mm
 • Él hossza: 87 mm
 • Penge max. szélessége: 20 mm
 • Penge vastagsága: 3 mm
 • Penge anyaga: Krupp WNr 1.4034 rozsdamentes acél 57 HRC
 • Élezése: lapos konvex
 • Kés nyitott hossza: 207 mm
 • Kés zárt hossza: 116 mm
 • Súlya: 103 g
 • Penge rögzítése: rugós/nem rögzített (részben rozsdamentes rugóacélból)
 • Penge nyitása: markáns körömvájattal, közepesen könnyű nyitású
 • Liner, azaz hagyományos nevén platina: sárgaréz
 • Markolat anyaga: hazai diófa, sárgaréz, és agancs berakással
 • Markolatvastagság: 12 - 17 mm
 • Markolatszélesség: 12 - 19 mm
 • Készült: nagyjából 2004. évben, vagy korábban.
 • Bakni: sárgaréz
 • Új ára: 35 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Tradicionális kések terén legkedvencebb típusom a Fejesgörbe. Volt már pár fejesem. Minőségben, és formában nekem nagy kedvencem Kocsis Ferenc fejese. Volt nagy, és kicsi egyaránt. A kicsi mellett döntöttem. Családommal gyakran járunk Szentendrére, ahol egyik fix helyünk a Szamos cukrászda. Pont átellenben van a kis Késes ház, mely Szankovitsék boltja már vagy 50 éve. Gyakran megnézem a kirakatot, vagy bemegyek a boltba feltöltődni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A bolt kicsi, de nagyon hangulatos. Picit a régi időkbe repít vissza a régies bútoraival, sötétbarna vitrines szekrényeivel. A boltban Szankovits úr két fia közül az egyikük szokott lenni. Igen barátságos, és segítőkész. Szívesen beszélget a betérő érdeklődővel, és nem várja el a megtekintett kések utáni vásárlást. A tetemes mennyiségű bicska egytől egyig eladó, és szinte nem találni két egyformát. A bicskák mind díszesek, szépek.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Késeikre jellemző, hogy nem az a finom vonalvezetésű, mint amit Kocsis Feri kései képviselnek, hanem inkább kerekítettek, és erősebb vonalvezetésűek. Penge robusztus, körömvájatok markánsak. A kések finomságát a díszítések adják.

Sokszor döntöttem el, veszek egy Szankovits Fejesgörbét, mert valami fantasztikus hangulatot árasztanak. Egy oka volt, hogy ez sokáig nem valósult meg, az a bicskák ára. 30 eFt alatt nem találni eladó bicskát. Tolongás nincs az üzletben, de be-betérnek a vevők, érdeklődők.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kedves ismerősömnek volt egy Fejesgörbéje Szankovitséktól. Sokáig ez volt az EDC bicskája. Időközben megismerte a Késportált, és idővel váltott más EDC-re. Egyik beszélgetésünk alkalmával említette, hogy ha érdekel, szívesen elcseréli velem a Fejesét. ...lett egy Szankovits bicskám. Pont az a méret, amit legtöbbször néztem a boltban. Nem legális méret, de nagyon kézbe illő darab. Kocsis fejesekhez mérve pont a kis-Fejes, és nagy-Fejes közötti méret.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Legközelebb, amikor Szentendrén jártam bevittem a Fejest az üzletbe, és megmutattam az ifj. Szankovitsnak. A késről elmondta, hogy ez cirka 10 éves bicska, és igen jó állapotban van. Azonnal felajánlotta, hogy ha szeretném, és 2-3 napra ott tudom hagyni, felújítják. Beszélgetés során kiderült, hogy ez a szolgáltatás benne van a mindenkori vételárban, amennyiben nem visszaélésszerű kérésről van szó. Az is benne van, hogy bármikor az üzletbe betérve, ott helyben megélezi a bicskát.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Elmesélte, hogy édesapjával, és testvérével hárman készítik a bicskákat. Ahogy a munkáról beszélt, érezni lehetett, hogy ezt szívvel lélekkel csinálják. Ha bármilyen része a bicskának nem 100%-os, az megy a kukába. Nem kozmetikázzák. Bicskákra garanciát vállalnak. Mesélte, hogy az egyik vevő elvesztette kedvenc bicskáját, majd egy év múlva a kertben megtalálta. El volt keseredve, mert emlék volt számára. Ezt is újjá varázsolták Szankovitsék.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Szentendrén igen sok a külföldi turista, vevők egy része belőlük tevődik ki. Igen igényes vevők csak a tökéletes minőséget keresik. Emellett jelentős rész a hazai, jellemzően budapesti vásárló. Közülük sokan visszajáró vendégek. Nem rossz érzés tudni, hogy veszel egy minőségi bicskát, és onnantól bármi gondod van vele, azt vita nélkül megoldják. Legyen az javítás, karbantartás, avagy egyszerűen csak élezés.

Bicskák normálisan nyithatóak, félállásban megáll, tehát nem csapja le az ember ujját. Élezés egytől egyig lapos konvex. Egyszerű élszalagosat nem is lehet kapni. Remek az élgeometriájuk. Ezt a boltban több bicskánál meg is néztem, mivel az enyém cirka 10 éves.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ennek a bicskának az acélja még Krupp WNr 1.4034 -ból készült. Ezt 2014-ig alkalmazták, és egy ilyen Fejesgörbe 35 eFt volt újonnan. Emellett volt lehetőség komolyabb pengeacélt is választani pl. RWL-34, ATS-34, N695, Vanadis 10 illetve damaszk pengét. Ezek ára természetesen jóval magasabb. A Krupp acélt 2015-től a svéd Sandvik 14C28N váltja fel, ami késekben járatos éltársaim jó ismerőse. Ez egy kimondottan késekhez fejlesztett minőségi acél, mely kis túlzással megközelíti a csúcsacélok tulajdonságait. Ennek a Fejesgörbe változata 45 eFt lett.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Ennek a bicskának a varázsa, hogy önmagában is hatalmas tradicionális hangulatot áraszt. Markáns bicska, mely a díszítés miatt mégis kecses, míves külsőt mutat. A kés nyitása is kellemesen élmény, mivel a penge a markáns körömvájatnak köszönhetően jól megragadható, és könnyen kinyitható. Ezt még szalonnazsíros kézzel is biztonságosan megtehetjük.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés nyitásakor, és csukásakor határozottan csattan, és ez a jellegzetes bicskahang is erősíti a tradicionális feelinget. A bicska mérete nagyon eltalált. Jól fogható, de nem kelti a túlzottan nagy zsebkés érzését. Kajálós késnek és emellett általános célra remek választás. Fogása igen kényelmes a finom ívelt forma miatt. A fej előtt a pengén kialakított egyenes choil még azt is lehetővé teszi, hogy finomabb munkáknál mutatóujjal közvetlenül az él előtt ráfogjunk a pengére.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pengéjének formája picit eltér a megszokott Fejesgörbe formától. Hegyétől hosszabban, és mélyebben ívelt. Kicsit hamis fokél szerűen le van csapva a pengehát. Mindez érdekesebbé teszi és komolyabb benyomást kelt. Ezen a pengén a körömvájat mellett három beütő szerepel. A SZANKOVITS név, a hozzá tartozó kakas, és HUNGARY. Ez utóbbit a mostanában gyártott, és a boltban található késeken már nem lelhető. A penge Krupp acélból készült annak előnyeivel, és hátrányaival. Előnye, hogy gyorsan egyszerűen élezhető, és igen finom borotvaélt kapunk. Hátránya, hogy a borotvaélt hamar elveszíti, viszont egy ideig még megfelelő munkaéle marad. Ennél az acélnál azért javasolt a napi rendszerességű élezés.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolata nagyon eltalált méretű, mind hossz, mind vastagság tekintetében. Teljes egészében lekerekített formavilága van, ezáltal kényelmesen markolható. Pakli, bakni, és a platina (linerek) mind sárgarézből készültek. Kínálatban szerepel még alpakka is. A markolat egyik oldalán rézszegecses veretek, benne kakas minta, illetve agancsból nap motívum szolgál díszként. A kés rugója egyszerű rugóacélból készült, ami részben rozsdamentes acél. Ezt nedvesség hatására nem eszi meg a rozsda, viszont idővel besötétedik. Ezen a bicskán is látszik a 10 év a rugón. Ez a bicska még nem kapott rugódíszt. A mostani modellek mind rendelkezik rugódísszel. A markolatpanel diófából készült, és szépen meg is ért az idők során.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összegzésként a kés pazar. Nagyon kézreálló, jól kinéző bicska. Nyitása - zárása igencsak eltalált, értem ez alatt, hogy csattanósan jár, de könnyen nyitható - csukható. Ára jóval magasabb, mint a konkurens gyártóké, de folyamatosan kapható, emellett vonzó az ügyfélkezelésük. Ha az árba beleveszem az utólagos élettartam garanciát, az egyedi küllemet, és az egyedi készítést, illetve figyelembe veszem a mai külföldi kések árait, nem tartom túlárazottnak. Sokkal inkább gondolom a konkurens minőséget gyártó mesterek bicskáit alul árazva.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2015.02.23.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház Szankovits, Szentendre, bicska, Fejesgörbe, késesház, bicskaház