Swiza C03 Livor
Made in Delémont, Swiss (utolsó módosítás: 2017. október)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

Kés:

 • Típus azonosító: C03 (KNI.0030.2030)
 • Szín azonosító: Livor
 • Funkciók: 11 ...valójában csak 9
 • Kés nyitott hossza: 150 mm
 • Kés zárt hossza: 96 mm
 • Súlya: 83 g
 • Új ára: 13 eFt (9 - 14 eFt) körüli (2017.-es ár)

Penge:

 • Penge, és a szerszámok anyaga: Sandvik 440A rozsdamentes acél 57 HRC
 • Penge szúró hossza: 75 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 72 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 15 mm
 • Penge vastagsága: 1.8 mm
 • Élezése: élszalagos
 • Penge rögzítése: rejtett keresztzáras SWIZA jel megnyomásával oldható
 • Penge nyitása: Die-cut slot jobbos-balos nyitás

Markolat:

 • Markolat anyaga: puha műanyag
 • Markolatvastagság: 16 mm
 • Markolatszélesség: 20 mm
 • Clip: nincs

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Svájci bicskáknál sokáig két márkanév volt közismert. A szélesebb körben elterjedt Victorinox (Ibach: 1884.), és a Wenger (Delémont: 1893.) két különböző svájci cég 2005.-ben összeolvadt, de megtartotta a két brandet. A Wenger mint márka 2013.-ban olvadt bele teljesen a Victorinoxba. Ezt a lépést sokan, köztük én is nagyon sajnáltam, ugyanis a Wenger csapata nagyon innovatív volt az utóbbi időben, aminek eredményeit sajnos "kiöntötték a fürdővízzel együtt".
Meglepő, de a Swiza sem mai márka. 1904.-ben született, és napjainkig kizárólag órákkal foglalkozott. Hivatalos márka 1935.-ben lett belőle. 1965.-ben költözött a gyár Delémont-ba, és Svájc egyik legnagyobb óragyártó cége lett. 2015.10.21.-ével a SWIZA elkezdett svájci-bicskákat gyártani. Bennem azonnal felmerült a kérdés, miért kezd egy óragyár bicskákat készíteni, és ez hogy fog neki sikerülni. Felhasználói oldalon: "Örülünk, Vincent?" Úgy döntöttem, miután eléggé vegyes véleményeket hallottam, és olvastam erről az új bicskaszériáról magam is kipróbálok egyet. Kiválasztottam a jelenlegi 2x3 -as típusválasztékból a szerintem nekem tetszőt, és megrendeltem a Bladeshopban. Lássuk...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Mint írtam, 6 variáció van jelenleg, ha a színeket nem számítom. A típus jelölése pl. C03 úgy tevődik össze, hogy a D esetén alapszínekből választunk, C (Camouflage-design) -nál színes mintás kollekcióból választhatunk, jelen esetben a "Livor" kékes markolatát látjátok - nekem ez tetszett a legjobban. A J (Junior) pedig a lekerekített késhegyű verziókat jelenti. Az utána szereplő számok közül a páratlan dugóhúzós, a páros keresztfejű csavarhúzós kialakítású. 01-02 az alap kivitel, ami lock-os kést, fúróárat, dugóhúzó/vagy/csavarhúzót, és csipeszt tartalmaz. A 03-04 -nél már hozzáadódik a sörnyitós-csavarhúzó + konzervnyitós-csavarhúzó, a legnagyobbnál 05-06 a készlet kiegészül még egy fűrésszel is. Én a középsőt választottam, lemondva a fűrészről.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Leginkább a Victorinox - Swiza összehasonlítására voltam kíváncsi. Design oldalról a SWIZA eszembe juttatja a Wenger innovatív irányát, ami számomra teljesen hiányzik a Victorinoxból. Sokan úgy vélik, hogy a Wenger gyár szakemberei, mérnökei kerültek alkalmazásra a SWIZA-nál. Így már érthető lenne, honnan szerez egy óragyár bicskagyártói ismeretet, technológiát, szakembereket...
A kés formája, markolat íves kialakítása, emellett a markolat gumiszerűen rugalmas, és tapadó anyaga igen kényelmes, és szerethető fogást biztosít. Egy rugalmas markolatpanelnél óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy jó, de ez mennyire lesz időálló? Én jelenleg cca. két hónapja nyúzom, ami egy bicska életében értékelhetetlenül rövid idő, tehát tapasztalatom nincs. Annyit azért tudok, hogy ennyi idő alatt a Victorinox Climber fényes műanyagfelülete már viseltessé vált, ezzel szemben a SWIZA-t lemosva a bicskán a bolti állapothoz képest semmi változást nem látok. Bíztató még az is, hogy a Victorinoxhoz hasonlóan élettartam garancia van a SWIZA bicskákra. A gumiszerű felület még azért is tetszik, mert ferde felületre rakva sem csúszik le, mint pl. a Climber.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Következő szembeötlő dolog egy svájci bicskán, hogy milyen variációi vannak, milyen lehetséges szerszámokkal rendelkezik, és azoknak milyen a kialakításuk. Lévén a cikk írásakor a cég még csak bő két éve gyárt bicskákat, a 2x3 -as típusválaszték bár kevés, de elfogadható. Persze várjuk a bővülő kínálatot. Ugyanez igaz a 8 szerszámra is. Itt még hiányzik pár dolog, de kétségtelenül a legfontosabbakat megvalósították. Talán számomra az olló, vagy az íves serrated penge (lásd Böker+ Tech-Tool) hiányzik.
Kezdjük a legfontosabbal, a késpengével. Mérete nagyon jó, általános használatú penge, ráadásul rendelkezik rejtett keresztzárral is, mely a heggyel történő ügyködéskor nyújt leginkább védelmet. A zárat oldani az oldalpanelen található SWIZA embléma (fehér kereszt) megnyomásával lehet. A pengét nyitni, zárni nagyon könnyű, ráadásul a pengén van egy körömvájat szerű lyuk, minek segítségével jobbos-balos kézzel egyaránt könnyen nyitható. Kéthavi tapasztalatom, hogy ezt a praktikusnak tűnő nyitó lyukat kevésbé kedvelem, mint a hagyományos körömvájatot, ugyanis sokkal nehezebben tartható tisztán. A lyuk mellett besüllyesztve látható a SWIZA márkafelirat, pengetőnél pedig egyik oldalon a SWISS MADE, másikon pedig a A16-340 felirat, jelentsen ez utóbbi bármit is...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A pengének van még egy nagy előnye, hogy pusztán 1.8 mm vastag a pengehátnál. Tudom, a sok 4-5... mm-es pengevastagságú bicskáknál ez a kijelentésem viccesen hangzik, de tapasztalatom szerint egy ilyen bicskánál bőven elegendő ez a pengevastagság. Sokkal jobban használható így a bicska. Meglepő, hogy a gyári él is közel megfelelően éles, és viszonylag kis élszögű. Ennek ellenére érdemes átélezni még kisebb élszögűre, mondjuk 20° környékére. Figyelem, a neten legtöbbször az oldalankénti élszöget adják meg, aminek a duplája a valós, és ezt DPS -el jelölik (degrees per side). Ez annyit tesz, hogy egy 30 dps élszög valójában 60°-os "baltaélt" jelent. Az az elképesztő, hogy a késgyártók jellemzően már ilyen használhatatlanul nagy, és alkalmatlan gyári élszöggel készítik a késeiket. A 45-50° a leginkább jellemző. Azt már félve írom le, hogy Kocsis Feri hányszor írta, mondta, hogy az ideális bicska élszög 15° körüli. (A GOX-on írt cikkekben szereplő élszögek minden esetben teljes élszöget jelentenek.) Én korábban a 30-35°-os élszöget preferáltam késeimen. Nemrég kipróbáltam egy 12°-os élszöget az egyik közepes Tojiro késemnél, és katartikus élmény volt használni. Azóta pár feláldozható kategóriába sorolt bicskámon is kipróbáltam a 15-20° közötti élszöget lapos konvex élkialakítással (440C, BRD 1.4110, Sandvik 12C27N, 14C28N), és döbbenetesen szike kategóriába kerültek. Egy napon nem lehet említeni az előtte / utána tapasztalt metszőképességet. Teljesen igaza volt Ferinek, amikor számtalanszor hangot adott elképedésének, hogy drága gyári késeken milyen élszögek szerepelnek. Azóta már a kedvenc Benchmade Valetem (M390) élszöge is lecsökkent. Meglepő az, hogy a Victorinox Nomad -om lecsökkentett élszöggel, sokkal tovább maradt használhatóan éles, mint korábban, pedig a BRD 1.4110 gyenge acél éltartása maradt ugyanolyan "értékelhetetlen", mint korábban volt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kis kitérő után nézzük a többi szerszámot. Folytassuk a dugóhúzóval. Ez egy teljes értékű dugóhúzó, és már ki is próbáltam párszor boros palackokon, parafadugóval. Gyorsan kiemelném, hogy a SWIZA bicskának az összes linere acélból van, nem úgy, mint a Victorinoxnál, ahol előszeretettel használnak erre a feladatra alumíniumot. Climberhez hasonlítva, sokkal masszívabb szerkezetnek gondolom ezt a bicskát. Dugóhúzó, bár ezt már párszor leírtam, nem csak dugóhúzásra jó, hanem összegubancolódott csomók oldására is. Legtöbbször ezt a funkcióját használom ki ennek a szerszámnak. A Victorinoxhoz képest erősebb a dugóhúzó, és természetesen nem fér bele a Victorinox kis csavarhúzója, mint ahogy a Tech-Tool-ba sem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge után a legjobb eszköz ezen a bicskán a fúróár. Hasonlóan, mint a Victorinox Alox sorozatán, a fúróár a bicska végében nyílik, így nagyon jól használható. Én mondjuk legtöbbször Halloween tök faragáskor használom, illetve az őszi vadgesztenyemanócskák készítésekor. A fúróáron találunk egy furatot, így durva vészeseti bőrvarrónak is tudjuk használni. A Victorinox Alox Pioneer+ fúróárja azonban sokkal jobb szerszámként sikeredett. Hegyesebb, finomabb feladatokra is megfelelő, viszont kellően erős. A SWIZA változat picit rövid, és túl nagy lyukkal indít, pedig elfért volna egy jobb, hosszabb változat is. Kár, mindamellett sokkal jobb, mint a Climber középre nyíló fúróárja.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Már csak két beépített szerszámunk maradt vissza, ez különbözteti meg a 01-es verziótól. Egyik a sörnyitó, mely egy 3-as méretű lapos csavarhúzót is tartalmaz. A szerszám nyitható 90°, és 180°-os állásban is, ami a csavarhúzó szempontjából lehet érdekes. Ez a szerszám kevésbé robusztus, mint a Victorinox által gyártott. A szerszámon még található egy kábelcsupaszító, de szerintem ez nem igazán használható.
A másik, és egyben utolsó rögzített szerszám a konzervnyitó, mely remekül használható kíméletes-gyors narancshámozásra. A végén ennek is van egy lapos csavarhúzója, mely 1-es méretű.
Van egy eltávolítható eszközünk is, a kis fém csipesz. Ez pl. kullancs kiszedéséhez remek eszköz. Legjobban erről a bicskáról a gombostűt hiányolom. Azt a Climbernél elég sokszor használtam.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előnyök:

 • Erős szerkezetű bicska (acél linerek)
 • Jó fogású gumiszerű markolat
 • Jó méretű penge (kellően vékony, és megfelelően hosszú, és EDC)
 • Rögzített penge
 • Bicska végében nyitható fúróár

Hátrányok:

 • Átlyukasztott körömvájat nehezen tisztítható
 • Fúróár túl rövid, és túl széles

A bicskához kapható még kétféle SWIZA tok is, egyik taktikai jellegű (de gyűlölöm ezt a jelzőt...), másik pedig nagyon dekoratív zipzáras piros dísztok jellegű, de pl. egy táskába tökéletes. Ez a bicska ha tetszik, érdemes még megnézni a Böker Plus Tech-Tool City 2 -t, ami nehezebb, robusztusabb, de komolyabb bicska, viszont holkeres Sandvik acélpengével rendelkezik, vagy a Ruike LD21-B Trekker egykezes, záras bicskát.

Budapest, 2017. október

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger Swiza, Victorinox, Wenger