Strider - SnG (utolsó módosítás: 2012.04.01.)
Jó fogású katonai mindenes, made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: SnG
 • Penge hossza: 89 mm
 • Él hossza: 74 mm
 • Penge max. szélessége: 30 mm
 • Penge vastagsága: 4 mm
 • Penge anyaga: CPM-S30V porkohászati rozsdamentes acél
 • Élezése: élszalagos, egyenes leélezés
 • Kés nyitott hossza: 207 mm
 • Kés zárt hossza: 119 mm
 • Súlya: 123 g tok nélkül
 • Penge rögzítése: Frame lock (keresztzár) titán
 • Markolat anyaga: titán 3,5 mm vastag; fekete G-10, (4 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 119 mm
 • Markolatvastagság: 12 mm
 • Markolatszélesség: 20 - 34 mm
 • Clip: nem átszerelhető, jobbos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Új ára: 475 USD körüli + posta + NAV...

Tapasztalataim:

Rég foglalkoztat egy erdőben, kirándulásokkor praktikusan használható folder. Volt idő, mikor mániákusan kerestem, ekkor a hangsúlyt a brutális méretre helyeztem, mivel a fixet szerettem volna ezzel kiváltani. Mára rájöttem, hogy ennek semmi értelme számomra. Ha már ekkora foldert viszek, akkor ennek megfelelő fix könnyebb, praktikusabb, jobb, és nem is biztos, hogy észrevehetően nagyobb.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Manapság már sikeresen kiválasztottam azt az egy fixet (HS - Vaddisznó), ami elkísér túrákon, komolyabb kirándulásokon. Rájöttem azonban arra is, hogy adódik olyan alkalom, amikor nem akarok fixet az övemre fűzni, de a természetbe kimenve mégsem elégszem meg a kis EDC folderemmel (BM - 960). Erre mindenképpen szerettem volna egy megfelelő foldert választani. Szerencsémre, vagy talán pechemre igen nagy választék van ebből a kategóriából, illetve azon belül ami tetszik is. Ezt a kört mindenképpen szűkítenem kellett, így igyekeztem megfogalmazni olyan feltételeket, ami számomra fontosnak tűntek, és szűkítik a kört.

Kezdjük a pengénél. Számomra igen fontos, hogy ez a kés igen éltartó legyen, és faragáshoz megfelelő keresztmetszete legyen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az acél ne legyen rosszabb, mint pl. S30V, VG-10, Elmax... Mivel nem egy brutális munkakést szerettem volna, hanem sokkal inkább egy faragáshoz is jól használható kést, a penge vastagságát maximum 4,5 mm-ben határoztam meg, és igyekeztem egyenes, teljes leélezésűt választani (FFG). Az él vonalánál szeretem, ha az végig íves. Ezt sokkal jobban szeretem élezni, mint az egyenes szakasszal bíró pengét. Praktikusságot figyelembe véve ragaszkodtam az egykezes nyitású megoldáshoz. Zármegoldásnál semmit nem zártam ki, csak az volt a feltétel, hogy könnyen kezelhető, biztos megoldás legyen, no meg jobbkezes kialakítás. Rangsor persze volt, legnagyobb kedvencem az Axis lock, utána a keresztzár következik. Legkevésbé pedig a hátsózárat szeretem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Másik nagy kritérium a markolat kialakítása volt. Ennél a legfontosabb, hogy minél közelebb biztosítson fogást az élhez. Ebben a korábban kipróbált késeim közül a Spyderco Paramilitary folder nyújtotta a maximumot. Annál a késnél egyedül a design nem tetszett, konkrétan gyűlöltem az igen domináns óriási nyitófuratot. Fontos még, hogy kényelmesen fogható legyen, és rendelkezzen clippel, aminél én a jobbos tip-up megoldást preferálom. Ha ilyen, akkor nem lényeg, hogy átszerelhető-e. A markolat anyagánál én nagyon kedvelem a G-10 vagy micartát, abból is a kék, narancs színűt, de a fekete-szürke árnyalat is nagyon bejön. A felülete legyen csúszásmentesített apró, vagy Anso mintás megoldású. Legfontosabb azonban a tetszetős külalak, forma, részletek, mert ez nem csak egy eszköz számomra, hanem egyfajta hobbi is. Mondjuk ki, késmánia...

Volt már pár efféle késem, ami ezért vagy azért a tulajdonságáért bukott. Sajnos sok esetben ez a vásárlás előtt nem ismerhető fel, csak utána. Kiemelnék párat. Spyderco Mini Manix. Eszméletlen jó kés, de engem nagyon zavart a penge függőleges játéka nyitott állapotban (bénán kialakított hátsózár), és itt sem kedveltem a Spyder lyukat a pengén. Megemlítem a Kershaw JYD2-t, melynek a markolatkialakítása bukott teljesen, ennél ugyanis abszolút nem lehet az élhez közel fogni. Ennek alapján voltam kénytelen lemondani a ZT301-302-es korábban vágyott késről. Borzasztóan tetszett a formája, és a tengelycsavar hatlapfejű anyamegoldása. Azt gondolom, ebben a kategóriában az eddig kipróbált folderek közül a Paramilitary volt a legtökéletesebb. Kizárólag kinézet miatt váltam meg tőle. Még az is elképzelhető, hogy végül ennél a késnél leszek kénytelen kikötni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Strider SnG. Ezzel a késsel már régóta szemeztem. Elsőként a brutális tengelycsavar megoldása fogott meg. Nagyon pofás, robosztus megoldás. A penge anyaga S30V, a kedvenc acélom, bár élezéskor úgy tűnt, az általam eddig megszokottakhoz képest kevésbé keményre hőkezelték. Picit könnyebb élezni, rugalmasabb, de nem is annyira éltartó. A penge formája Stridernél sokféle lehet, én szerencsére egy szinte pengehátig felköszörült változatot szereztem be. Pengevastagsága ideális, 4 mm. Az él végig íves, nagyon kedvelt forma. A penge egykézzel kényelmesen nyitható, és nagyon határozott hanggal reteszel a keresztzár. A kés általánosan nem szűkösen illesztett szerkezet, picit emlékeztet a Kalasnyikov jellegére, viszont koszosan is tökéletesen funkcionál. Ennek ellenére a penge szépen középre záródik.

A markolat is rejt érdekességeket. Egyik fele finoman mintázott G-10, másik fele 3,5 mm vastag matt titán lemez amin egy masszív, de kellően rugalmas jobbos clip található, mely egyben a frame-lockot is megtámasztja. A markolat nagyon kényelmes, gyakorlatilag ami tetszett a Paramilitaryban, azt ebben megtaláltam, de azon javítva. Az élhez igen közel biztosít kényelmes fogát. Nagyon tetszik még az benne, hogy a szerkezete nagyon egyszerű, négy csavar oldásával szétszedhető. Összerakásnál hacsak nem vagyunk antitalentumok, nem lehet rosszul összerakni, ebből következően igen jól karbantartható. A hüvelykujjtámasza mintaértékű. Emellett még fontos megemlíteni, hogy hihetetlenül könnyű, köszönhető a titán + G-10 markolatnak. Külalak szempontjából a legapróbb részletekig átgondolt, stílusának megfelelően átgondolt, és klasszul megtervezett kés. Sugárzik róla az egyszerűség, a masszivitás, és a praktikum, de legfőképpen egy hatékony kés imidzse. Mindezek ellenére nem vagyok minden tekintetben elégedett ezzel a késsel, ugyanis ennek a késnek az igen domináns katonai jellege nagyon távol áll tőlem. Továbbra is nyitott szemmel keresem a megfelelőbb kést, és ha rálelek, le fogom cserélni az SnG-t.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.04.01.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V Strider, SnG, folder, S30V