Spyderco - Tenacious C122G (utolsó módosítás: 2011.11.09.)
Masszív munkakés - Made in China

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: C122G
 • Penge hossza: 86 mm
 • Él hossza: 90 mm
 • Penge max. szélessége: 32 mm
 • Penge vastagsága: 3 mm
 • Penge anyaga: 8Cr13MoV rozsdamentes acél
 • Élezése: élszalagos, bevezetőél-szög 8°, tényleges élszög 30°, élszalag szélessége 1,4 mm
 • Kés nyitott hossza: 197 mm
 • Kés zárt hossza: 112 mm
 • Súlya: 115 g
 • Penge rögzítése: Liner lock (keresztzár)
 • Markolat anyaga: fekete G-10, (4 mm -es zsinorfurattal)
 • Markolathossz: 94 mm
 • Markolatvastagság: 12 mm
 • Markolatszélesség: 25 - 30 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up / Tip-down (zsebben késhegy felfelé/lefelé néz)
 • Ára: 13 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Wlad24 éltárs sokszor jelezte felém, hogy az én acélelvárásaim a késpengék szempontjából, lehet hogy egy kis átértékelésre szorulnak. Mivel az éltársat ismeretlenül is kedvelem, és nagyra tartom, megfogadtam a szavait, és az első adandó alkalommal vettem éltársaktól egy használt 8Cr13MoV acéllal gyártott bicskát. Ezt. Ennek bolti ára 13eFt környékén mozog, ennek cirka feléért sikerült hozzájutnom a Tenámhoz. Örültem ennek a késnek, mivel a Spyderco késeiben megbízom, még ha ez a példány Made in China feliratot visel is. ...bár nem is olyan rég, egy Made in Taiwan felirat miatt váltam meg egy szintén Spydercotól, de hát ez a saját fura ízlésemnek tudható be.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés használt volt, tehát gyári élezésről sok fogalmam nem lehetett, így elsőre megéleztem a kést. Ha már lúd, legyen kövér, az S30V-s pengéjű Para1-esemet is megéleztem ugyanúgy, ugyanolyan élszöggel. Mindkettő borotvált mint állat, azzal nem volt gond. Fogtam némi 5mm-e marhabőr hulladékot, meg 4mm-es rétegelt lemezt, és a késeket felváltva azonosan használva, szeletelgettem az anyagokat. Hangulatom a körülöttem növekedő szeméttel arányosan nőtt. ...hogy miért nincs ilyen állás, ahol ezért fizetnek?! A vagdosás közben időnként ellenőriztem, hogy a vas borotvál-e még. Érdekes volt, hogy amíg az S30V borotvált, addig a 8Cr13MoV rögtön az elején már nem. Ennek ellenére csak később jelentkezett a cuccok szeletelgetése közben különbség, természetesen az S30V javára. Ami trükk a porkohászati acéloknál nem nagyon jön be, a 8Cr13MoV-nál nagyon is, nevezetesen a fenőacélon való meghúzás. Pár húzás a fenőacélon, és a 8Cr13MoV ismét borotvált, és ugyanúgy szeletelt, mint az S30V. Viszont az S30V-nél fel sem merült az élezés gondolata... Szóval pofon egyszerűen lehet hasonlóan dolgozni egy olcsó 8Cr13MoV-val, de ha valaki rászánja azt a plusz költséget, szerintem jobban jár a komolyabb acélokkal.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Egy szempontból viszont nagyon jó választás a 8Cr13MoV acél! Ha valaki meg szeretne tanulni élezni, akkor kötelező acélpenge a 8Cr13MoV, vagy egy szénacél, vagy a Victorinox által is használt BRD 1.4110. Nagyon hamar, brutálisan éles penge készülhet. A kezdők nagy dilemmája, hogy most rosszul csinálom, vagy még kell pár húzás... Ha az adott acélon gyors eredmény érhető el, akkor a szerencsétlen kezdő nem szív annyit, mint jómagam a keményebb acélokon.

Visszatérve a Tenára. Olcsó, nagyon jó kés. A pengehossza bár nem EDC, de használható méretű. Kényelmes fogású. Számomra az ideális munkakés, és élezéshez kísérleti alany. Jelenleg - Hála Hegyes Sanyinak - konvex élt alakítottam ki rajta, és nagyon meg vagyok vele elégedve. Nem lesz nálam maradása, de egy darabig még jó szolgálatot tesz. Talán egy Victorinoxra le fogom egyszer cserélni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.11.09.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G Spyderco, Tenacious, C122G