Spyderco Stretch ZDP-189 (utolsó módosítás: 2012.11.20.)
Made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: C90BL
 • Penge szúró hossza: 88 mm
 • Él hossza: 83 mm
 • Penge max. szélessége: 31 mm
 • Penge vastagsága: 3 mm
 • Penge anyaga: ZDP-189 japán porkohászati szuperacél 65-67 HRC
 • Élezése: élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 201 mm
 • Kés zárt hossza: 115 mm
 • Súlya: 94 g igen könnyű
 • Penge rögzítése: Back lock (hátsózár)
 • Markolat anyaga: kék FRN üvegszál erősítésű műanyag
 • Markolatvastagság: 11 mm clip-et nem mérve.
 • Markolatszélesség: 22 - 30 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up / Tip-down (zsebben késhegy felfelé/lefelé néz)
 • Ára: 110 USD + 35 USD csomagküldés + NAV, ami nagyjából 38eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Annak idején középiskolában kezdtem el komolyabban túrázgatni. Bármily meglepő, semelyikünknél sem volt kés, fűrész, tűzgyújtó, csak kulacs vízzel, szendvics, esőköpeny, térkép, és iránytű. Manapság persze már akkor is hiányzik a kés, ha leszaladok a boltba, és elfelejtem zsebre vágni a bicskámat. A kés számomra olyan lett, mint pl. a karóra. Amikor nincs nálam, azonnal érzem hiányát. Ha valaki eljutott odáig, hogy szükségét érezze egy bicskának, akkor idővel - ha komolyabb szerepet talál neki - igyekszik minél megfelelőbbet választani. Picit olyan ez, mint a négy évszakos autógumi. Jó az is, mert nincs vele macera, de mégsem tökéletes. Késnél is megfelelő mindenes lehet pl. egy svájci bicska, vagy egy tradicionális bicska. Ha azonban ennél jobbat szeretnénk, akkor célszerű végiggondolni, hogy milyen szerepkörbe választunk késeket.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Jómagam elsőre két szerepkört határoztam meg. Egyik a városi hétköznapokra szánt bicska, másként fogalmazva EDC folder (Every Day Carry - mindennapos viseletre). Ez legyen pici, könnyű, legális. Ez nálam a Wenger Evo14, vagy a Benchmade 960HD. Másik szerepkör az erdőjáró kés, ami fix pengés. Erre Hegyespenge Vaddisznóját választottam. Idővel rá kellett jönnöm, hogy a kettő között gyakran előfordul egy köztes eset, ahová a kis bicska kevés, a nagy kést meg nem vihetem magammal. Mi van ugyanis, ha mondjuk kirándulunk a Budai hegységben úttörővasúttal, majd az erdőben teszünk egy sétát, amiből egy kis túra kerekedik... Erre a célra jól jön egy erősebb, nagyobb bicska, vagy legális méretű kis fix.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Fiam nagy kedvence a Ronin Faragója, az én kedvencem a Robi EDC. Ez így tökéletes is lenne, csak utóbbi időben tapasztaltabb Késportálos társaim tanácsára kipróbáltam a baltát is. Beszereztem egy igen pici övbaltát (Gränsfors Bruks - Mini Hatchet), és egy kis kemping-túra baltát (Gränsfors Bruks - Wildlife). Komolyabb ottalvós túrára a Wildlife való, azonban kisebb túráknál a kis Mini övbalta hihetetlenül praktikus, és jó. Emellé nem kell egy fix, csupán egy zsebben lapuló bicska. Jó darabig Kocsis Feri közép Fejesgörbéjét használtam, de gyakori volt, hogy jól jött volna az egykezes nyitás. Nos, így jutottam el odáig, hogy erre a szerepre egy nagyobb foldert válasszak.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Sok variáció jutott az eszembe, fel is sorolok párat. Opinel No.08.-09., Victorinox Forest, Buck Vantage, Spyderco Para2, Native5, Stretch, MiniManix, Benchmade Adamas, Zsolt Fekete Erő... Fontos szempont volt a kényelmes fogás, - ráadásul többféle fogásnemben, - ami faragáskor elengedhetetlen. Az egykezes nyitás, ami még a hagyományos Opinelnél is megtehető. Szintén hangsúlyos volt számomra a minél jobb éltartóság. Ez annyit tesz, hogy használat közben ne kelljen kést élezni. Ti nem tudom hogy vagytok vele, de én gyűlölöm a munkát megszakítani, félbehagyni. Talán ez azért van, mert három gyerek mellett ez sűrűn előfordul. Persze ha miattuk kell valamit megszakítani, az nem gond, nekik szívesen megteszem. Viszont ez, ha az acél gyenge éltartósága miatt történik, amit egy jobb acél megválasztásával elkerülhettem volna, annak nem örülök. Mivel a késemet nem kell ütni vágni - hiszen arra ott a GB Mini balta -, nem baj, ha picit ridegebb az acél. Eddigi tapasztalataim alapján van egy kedvenc acélokból álló listám. Bicskáknál az elmegy kategória a Sleipner, és az ATS-34. A közepesen jó kategóriába a VG-10 -et sorolom. A kedvenceim, az Elmax, és az CPM-S30V. Nagyon kíváncsi voltam még a ZDP-189, és a CPM-S35V acélokra is...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A sok kés közül végül erre a funkcióra egy Zsolt foldert választok Elmax acélból, de ez egy több hónapos projekt. Bevallom Zsolt rengeteg foldere közül még nem sikerült kiválasztanom a nekem legjobban tetszőt típust. Addig is átmeneti megoldásnak választottam ezt a Spyderco Stretch ZDP-189 foldert. Örültem, mert így ezt az eddig még ki nem próbált acélt is megtapasztalhattam. Kapóra jött egy kedvező ajánlat, és Késportálon kívülről megvettem használtan ezt a kést. Állapota szinte gyűjtői volt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Konkrétan ez a típus már nincs gyártásban, de a Stretch még igen. Annyi csak a különbség, hogy a kék markolat immáron sötétzöld lett. Létezik ebből a ZDP mellett VG-10-es változat is. A ZDP-189 a japán Hitachi Metals cég rozsdamentes porkohászati csúcsacélja. Más néven 3C20CrMoW. Hasonló acélt gyárt még a Daido Corporation, Cowry X néven. Az acélok Ferrarijának is szokták a ZDP-t nevezni. Brutálisan kemény, 65-67 Rockwelles. Én eddig jellemzően 58 HRC keménységű acélokat használtam. Már annál a keménységnél sem mindegy mivel élez az ember. Na ennél, meg pláne más a felállás. Az itthon lévő élezőkövek közül csak azt sorolom fel, ami szóba jöhet ennél az acélnál. A Victorinox pocket kerámiája megélezi, de igen gyatrán. A Fällkniven DC4 kerámiával már borotvál, de reszelősen, a coarse gyémántporos oldala már egész tűrhető élt képes csinálni. Amit tényleg ajánlok, az a DMT Coarse gyémántporos lap első átprofilozásra, és a Spyderco M (szürke) kerámiája. Miért kell átprofilozni? Mert ha az ember kézből élez, akkor kialakul egy megszokott élszög, amit bármikor rutinosan produkál. Rááll a keze. Ez nálam olyan 32° körüli élszöget eredményez. Általában ez nem egyezik a gyári élszöggel, bár kis eltérés szokott lenni. Ezt a különbséget amúgy is érdemes egy haladósabb élezővel ledolgozni, de ZDP-189-nél csakis a gyémántporos megoldás a járható út. Időtartamban egy S30V-nél ez cirka fél óra alatt elkészül. Ennél az acélnál ez nagyjából a duplája. Ez után viszont a késnek már használható borotva éle van. Ez után jön a Spyderco M-es szürke kerámia. Mit mondjak, brutális élt lehet rá húzni, de a fehér F, és UF kerámiákat nem érdemes elővenni, mert kézből csak ronthatunk az élen. Ennél a keménységnél alig szed le anyagot ez a finom kő, viszont kicsit szerencsétlenül húzva leronthatja az eddig kialakított minőségi élt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Azt kell mondjam, hogy a ZDP-189 acél az él minőségben érezhetően az Elmax alatt van, éltartás szempontjából viszont határozottan fölötte. Több késsel - acéllal - próbáltam párhuzamosan ki. Volt közte Sleipner, ATS-34, S30V, Elmax, ZDP-189, Sandvik 12C27. Én eleve azt feltételeztem, hogy ez lesz a legjobb az összes közül, de él szempontjából talán még az S30V is megelőzte. Robi Elmax pengés EDC kését élesség, és metszőképesség szempontjából egyértelműen a legjobbnak éreztem. Hogy próbálgattam? Semmi tudományosság, pusztán saját kíváncsiságom kielégítésére fogtam egy cirka 2 m -nyi száraz lehántolt 1-3cm átmérőjű gyantás fenyőágat, illetve nagyjából ugyanennyi hántolatlan nedves akácot. Először a szárazat szeleteltem felváltva. Számoltam 20 vágást, majd késcsere, és jött a soron következő. Időnként néztem, hogy borotvál-e még a kés. ...elég hülyén néz most ki a két alkarom, és a combom. Mellette persze éreztem, hogy egyik könnyen dolgozik a másik nehezen, egyre nehezebben. (Ha valaki kíváncsi profi tesztre, az számos profi CATRA tesztet talál erről az acélról.) Először, amikor Robi EDC-je után vágtam a Stretch-el, nem hittem el, hogy mennyivel nehezebben vág az ZDP. Ennek okán még konvexesítettem is a Stretchet a teszt előtt. Javított a pengén, de a két kés között érzett különbség nem sokat csökkent. Egy biztos, éltartásban jelentősen tovább bírta a ZDP-189, mint a többi acél, viszont az is biztos, hogy Elmax pengés Zsolt foldert választok erre a szerepkörre. A penge újraélezése időben nagyjából annyi az M-es kerámiával, mint pl. az S30V esetén az M-F-UF kerámiákkal együttvéve, és az él minősége ennek ellenére nagyjából hasonló lesz. Késeknél az élezéssel el lehet menni a végsőkig, korábban ezt is kipróbáltam, de manapság célom a használható értelmes határig kialakított élesség. Ebben az esetben is ezt teszteltem. ...szóval a ZDP-189-est élezni nem olyan borzasztó, mint sokan írják külföldi fórumokon.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Visszatérve a Stretch-re, maga a kés nagyon tetszik. Igen könnyű, 94 g. Zsebben észrevétlen a súlya. Markolata kényelmes, jó és biztos fogást tesz lehetővé. Tudunk az élhez közel is fogni, ami faragáskor, finomabb vágáskor nagyon hasznos. Az erre a célra kialakított choil kevésbé íves, így nem kényszeríti annyira az ujjat, illetve kézméret független. Emlékszem nekem például a Paramilitary I. choilja kényelmetlenül szűk volt. Ez a choil egyben véd, hogy a pengét egy kézzel lecsukva nem tud éllel rácsapódni a kezünkre. Negatívumként éltem meg, hogy a magam felé történő faragáskor a kiálló nyitólyuk miatt kiszélesedő pengére kényelmetlen ráfogni. Igaz, így viszont nincs útban a nyitószemölcs. Valamit valamiért. A kés hátsózár megoldása biztosan tart, próbáltam tenyérrel "véletlenül" oldani, de szerencsére ez nem sikerült. A kés önmagában igen dekoratív, dögösen néz ki. A markolaton kialakított pálma szerű többirányú textúra tetszetős, és kellően csúszásmentes minden irányban.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Most vasárnap délután fogtam magam, és pár órára kiruccantam a Pilisbe. Ezek a fotók is ott készültek. Most a kis GB Minit, és a Spyderco Stretch-et vittem magammal. Egyszerűen csak akartam egyet járni az erdőben, csendben, jó levegőn picit feltöltődni. Ennél jobb nincs számomra. Mikor kiértem, elkezdett szemerkélni az eső, ekkor hálát adtam, hogy egyedül mentem. Nem kellett visszafordulni. Az erdő nedves ködös volt, és nyugodt. Legalább nem botlom lépten nyomon kirándulókba. Mellesleg akartam hazavinni 6db 50 cm hosszú vastagabb ágat díszítésre, ezt a kis Bahco Laplanderrel pár perc alatt felaprítottam, és kisbaltával legallyaztam. Miután kigyalogoltam magam, gondoltam kipróbálom ebben a nedves nem túl tűzgyújtásra alkalmas időben a Swedish Fire Torch-ot (svéd lángoló fáklya), ami kimondottan alkalmas, ha nincs, vagy kevés a száraz faanyag. Mivel nem volt nálam komolyabb balta, így szóba sem jött az eredeti változat, ahol egy rönkdarabot hasítanak négy felé. Vágtam cirka 40cm-es vastag ágakat, kötegben összedrótoztam úgy, hogy középen volt az éleszték egy része, és a gyújtós. Ezt talpra állítottam, és tampon + szikravetővel begyújtottam. Megdöbbentő volt a hatás. Ilyen gyorsan talán még eddig nem gyújtottam tüzet, ráadásul nedves faanyagból. Tényleg működött. A belső tűz szépen szárította az azt körülvevő faanyagot, ami szépen folyamatosan begyulladt. Néztem, és közben farigcsáltam a Stretch-el. Jól működött, és tökéletes kis erdei szettnek bizonyult.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.11.18.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN Spyderco, Stretch, ZDP-189, C90BL, FRN