Spyderco Paramilitary 3 C223GP
Made in Golden, Colorado U.S.A. Earth (utolsó módosítás: 2017. október)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

Kés:

 • Típus azonosító: C223GP
 • Kés nyitott hossza: 184 mm
 • Kés zárt hossza: 109 mm
 • Súlya: 96 g
 • Új ára: 55 eFt (2017.-es ár)

Penge:

 • Penge anyaga: CPM S30V porkohászati rozsdamentes acél
 • Penge szúró hossza: 75 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 67 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 32 mm
 • Penge max. vastagsága: 3.7 mm
 • Élezése: élszalagos
 • Penge rögzítése: Compression lock
 • Penge nyitása: Spyderco lyuk

Markolat:

 • Markolat anyaga: fekete G-10 (6 mm-es zsinórfurattal)
 • Markolatvastagság: 11.5 mm clip-et nem mérve.
 • Markolatszélesség: 22 - 28 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up / Tip-down (zsebben késhegy felfelé/lefelé néz)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

A Para1 továbbgondolásából született a Para2, viszont itt már a penge méretének megnövelésével egy közepes méretű bicska kategóriába csúszott ez az új modell. Spyderconál a Para1 igazából egy köztes méretet képviselt, és a Para3 -al tették teljessé a palettát. Nagy méretű az ős modell a Military a maga 102 mm-es pengeméretével. A kis méretű modellen, mint pl. a teljesen ős-Syderco-modellnek tekinthető Native sorozatnál is, a 75 mm-es pengeméret a használatos. Spyderco tehát a Para3-ast ebbe a kategóriába helyezte. Teljesen magán vélemény, hogy talán szerencsésebb lett volna a 3-asnál meghagyni az 1-es pengeméretet, és pengeformát, és csak a hibákat kijavítani, finomítani. Ebben a kérdésben azonban még vitában állok önmagammal.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mint már említettem a Para2-cikknél is, komoly késtesztet már nem végzek. Ezt a foldert is pusztán a cikk kedvéért vettem a Bladeshopban. Mérete, kialakítása hasonlít a Native 5-re, csak formavilága eltérő. Kinek melyik tetszik jobban szinte csak ez számít. Mondjuk számomra a Native a hátsózár miatt esik ki azonnal a lehetséges bicskák köréből, de igaz ez az összes hátsózáras modellre, úgyhogy esetemben igen egyértelmű, hogy Spyderco esetén a Para3 lenne a befutó. Biztos kérditek miért idegenkedem ennyire a hátsózártól. Konstrukciós sajátossága (hibája), hogy a penge terhelésekor kis mértékben, vagy esetenként jobban hátramozdul. Ezt a problémát orvosolta nagyon egyszerű módon a Cold Steel egy támasztó tengely közbeiktatásával, és ez az apró különbség miatt lett annak a zárnak a Triad lock a szabadalmaztatott megkülönböztető neve. Hozzáteszem zseniális, és tökéletes megoldás. Emellett beismerem, hogy a sima hátsózárnak ez a pengemozgása egyáltalán nem rontja a kés használhatóságát, pusztán rettentően zavaró, bosszantó. Elnézést ezért a kitérőért.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kis legális méretű penge igen jól használhatóra sikeredett, mindamellett megtartották a Paramilitary stílusjegyeit. Az élvonal végig íves, mint ahogy ezt az ebbe a méret-kategóriába tartozó többi Spyderco bicskánál is megszokhattuk. Itt is jelentkezik a kellően hegyes penge, finom levezetőél, és a megszokottan határeset élszög. Élszögnél hozzátenném, hogy a Spyderco élszög a piacon kapható szériakések közül még egész használható mértékű. Gyári élessége itt is pontosan olyan határeset volt, mint a Para2 -nél. Itt is segített egy kis finom kerámiás élfrissítés. Természetesen ennél a Paránál is megmaradtak a jól bevált porkohászati CPM S30V amerikai prémium acélnál. Ez az acél nekem rég a favoritom lett, annak ellenére, hogy volt / van dolgom ennél jobb acélokkal is. Ez az a minőség, ami számomra elegendő, efölé már nem törekszem menni, csak ha úgy hozza a sors, vagy az adott késtípus, mint pl. a nagy kedvencem a Benchmade Valet. Ebben az S30V acélban azt szeretem, hogy kerámián igen könnyen élezhető, és kellően hosszú ideig éltartó, kellően elterjedt, és nem nagyon drágítja meg a kést. Ennek alternatívája számomra a svéd Elmax acél, melyet a hazai késkészítők ismernek, és beszerezhető számukra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Korábban vesszőparipám volt a kés metszőképessége. Mivel ez elsődlegesen a penge keresztmetszetétől, azon belül az élszögeken múlik, ezért itt nem minősítem se pro, se kontra. Egy biztos, ha ezt a bicskát meg akarnám tartani, azonnal átprofiloznám kisebb élszögűre, és vélhetően lapos konvex élkialakítást kapna. Erről bővebben egy későbbi cikkemben tervezek kitérni. A penge nyitásának megoldása természetesen itt is Spyderco-lyuk megoldású, amit nagyon kedvelek.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge rögzítése itt is Compression lock -al lett megoldva, ami a kompromisszumokkal tetsző zárfajta nálam. Spyderco esetében csak egy jobb lock-ot választhattak volna, a számomra már uncsi kategóriájú liner-lock-ot, úgyhogy ezzel a zármegoldással elégedett vagyok a Paráknál. Használata nagyon könnyű, biztonságos. Pengét igen jól rögzíti.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Para3-ban egyedül talán a markolata lett újragondolva, pontosabban mintha a Manix2 markolatához hasonló forma lett volna picit Parásítva. A kis EDC méretű Spyderco bicskáknál megszokott módon a folder csak a choilra fogva lesz négy ujjas markolatú, de ez összecsukva a méretére jótékonyan hat. Zsebben kényelmesebb, pontosabban észrevétlenebb a viselője számára. A G10 érdesítése megegyezik a Para2-nél tapasztaltakkal, vagyis jól sikerült. Kellően csúszásmentes, de nem estek túlzásba sem az érdesített felület kialakításával.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A clip itt is négyféleképpen szerelhető. Jobbos / balos, és ezen belül heggyel felfelé, vagy lefelé. Én ez utóbbit szoktam meg, de használtam bicskát heggyel lefelére állítva is. Az is pont ugyanolyan praktikus volt számomra, úgyhogy az én olvasatomban ez pusztán megszokás kérdése, már ha normál békés felhasználásra hordjuk magunknál. A clip teljesen csereszabatos a Para2, és Para3 esetén. Ebből eredően ugyanúgy csak dicsérni tudom a használhatóságát, és biztos tartását. Egy biztos, akinek ez a kis EDC folder tetszik, és vesz egyet, az jól jár vele.

Budapest, 2017. október

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3 Spyderco, Paramilitary, Para, C223GP, Para3