Spyderco Paramilitary 2 C81GP2
Made in Golden, Colorado U.S.A. Earth (utolsó módosítás: 2017. október)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

Kés:

 • Típus azonosító: C81GP2
 • Kés nyitott hossza: 210 mm
 • Kés zárt hossza: 122 mm
 • Súlya: 111 g
 • Új ára: 55-60 eFt (2017.-es ár)

Penge:

 • Penge anyaga: CPM S30V porkohászati rozsdamentes acél
 • Penge szúró hossza: 87 mm
 • Él hossza: 78 mm
 • Penge max. szélessége: 32 mm
 • Penge max. vastagsága: 3.5 mm
 • Élezése: élszalagos
 • Penge rögzítése: Compression lock
 • Penge nyitása: Spyderco lyuk

Markolat:

 • Markolat anyaga: fekete G-10 (6 mm-es zsinórfurattal)
 • Markolatvastagság: 11.5 mm clip-et nem mérve.
 • Markolatszélesség: 22 - 28 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up / Tip-down (zsebben késhegy felfelé/lefelé néz)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Ezelőtt 7 éve volt az első Paramilitary késem, még az 1-es modell. (2004. C81G, már rég nem gyártják) Elég hamar megszerettem szokatlan új, futurisztikus formavilágát. Igen jól használható bicskának bizonyult. Elsőre megfogott a végig íves élvonal, mely a gyakorlatban is nagyon praktikus, és élezés szempontjából is előnyös megoldás. Tetszett a penge hegye, és nyitásának könnyedsége. Az ember azt hihetné, hogy gördülőcsapágyas megoldású, pedig nem. Volt pár negatívum, ami viszont zavart benne. Leginkább a gyerekméretű choil a penge tövénél. Ezt nem kell sokat ragozni, kényelmetlen. Másik hátrány, a markolat felső szakaszán kialakított zár. Ha a bicskával nem csak puha dolgokat vágunk, akkor bizony oda kell figyelnünk hogyan fogjuk a kést, mert törheti az ember kezét.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Spyderco érezte, hogy a Paramilitary 1 egy jó modell, és elkezdte javítani, módosítani azt egy 2-es verzióban. Pár finomításon túl a fő változást a pengén végezte. A 79 mm-es pengét 87 mm -re növelte, emellett a choil méretét / ívét is nagyobbra vette. Leszámítva, hogy az addig hazánkban legálisan hordható kategóriából kikerült a Para2, egy sokkal jobb kést készítettek. Igen jó fogású teljes kézméretre megfelelő markolathoz, egy látványosan arányos, általános felhasználásra ideális pengét kaptunk. A végig íves élvonal emellett megmaradt. Ez a pengeméret nagyon sok késnél megtalálható, egyfajta arany középút. A hétköznapokban egyaránt megfelelő étellel kapcsolatos feladatokhoz, de alkalmanként kiránduláskor egy kis farigcsálásra is bevethető.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Komolyabb késtesztet már nem készítek a késsel, aminek több oka van. Egyfelől aki eddig olvasta a gox.hu cikkeket, annak már sok újat nem tudnék írni a bicska különböző elemeiről. Másfelől a bicska csak a teszt erejéig marad tulajdonomban, lévén kizárólag a cikk kedvéért vettem a Bladeshopban. Pár mondatban azért összefoglalom a bicska tulajdonságait az én megítélésem szerint.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pengéje számomra csillagos ötös. Nagyon arányos, és jól használható pengehossz, finom levezetőéllel. Az élszalag természetesen a megszokott még éppen használható élszöggel kerül kialakításra. Ha megtartanám a bicskát, ez lenne az első, amit átprofiloznák kisebb élszögűre. A gyári él vág, sokak számára élesnek mondható. Az én értékrendemben a lassan életlen határán mozog. Emellett nem tudtam elmenni, dacára annak, hogy csak a cikkhez szereztem be a kést. A Spyderco F-es (finom) kerámián picit javítottam az élén. Hozzá kell tennem, hogy a gyári él minimális élezéssel már megfelelően éles lett. Az S30V egy tapasztalataim szerint igen jó bicska acél, elég sokáig éles marad, és pl. Spyderco M/F kerámiákkal könnyen élezhető. A penge nyitásához kialakított Spyderco lyuk számomra a legideálisabb nyitási megoldás. Nagyon kézre áll, élezéskor, kés használatakor nincs útban.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük a kés zármegoldását. A Paráknál alkalmazott Compression lock tetszik is, meg nem is. Használata nagyon könnyű, biztonságos. Pengét igen jól rögzíti. Hátránya, hogy keményebb munkánál töri az ember kezét. Ezt a mondatot persze árnyalja, hogy maga a kés elsődlegesen nem munkakés, és főleg nem tankhámozó. Egy finom pengéjű mindenes, melynek felhasználási területe elfogadható kompromisszummal tágabban is értelmezhető. Persze a YouTube-on van rengeteg videó arról mire is nem való ez a kés, kezdve az ütőfás fakivágással, folytatva a hegyével való feszegetéssel, és bezárva a szög elvágásával úgy, hogy a pengét kedvesen hidegvágóként átkalapáljuk a szögön... Ezen tesztelőknek kívánok mielőbbi mentális gyógyulást. Ha már előhoztam a zárakról alkotott szubjektív véleményemet, akkor elárulom, hogy számomra az abszolút első helyezett a Cold Steel Triad lock ja. Ez nem más, mint egy egy tökéletesített hátsózár. Utána következik a Benchmade Axis lockja, és a liner lock. Minden más kompromisszum szerintem. Legalja számomra a hátsózár, és a friction megoldás, de ez hangsúlyozom, szubjektív vélemény, és bízom benne, hogy ezzel sokan nem is értetek egyet, ami teljesen jól van így.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Para2 markolata valamivel finomodott az 1-hez képest, de megtartotta minden előnyös tulajdonságát. A G-10 érdesítése teljesen használható, szerencsére nem csináltak belőle bőrreszelőt. A gyártó játszik a színekkel, ezt a fekete G-10-est már úgy tűnik nem is gyártják. A markolat formája eléggé behatárolja hogyan célszerű fogni a bicskát, vagyis van benne kényszer, de "100 fogorvos közül 99" ezeket a fogásmódotokat ajánlja. Szerencsére azért más fogásmódokban is használható a Para. Kiemelném a négyféleképpen is felszerelhető clip-et, ami semmi extrát nem tartalmaz, de nagyon jól használható. Könnyű felcsíptetni, elővenni, de megfelelően tart. Bár el tudnám mondani ugyanezt a legkedvesebb bicskám gyári clipjéről is (Benchmade Valet)... A Para2-n gyárilag csillogós fényes clip van, amit egy kedves éltárs segítségével helyettesíteni tudtam egy fekete színűre. A fekete biztos kopik idővel, viszont ha már finoman átcsúsztunk a KKVE kategóriába, legalább ne verje ki mindenki szemét, hogy bicskát hordok.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összességében elmondható erről a Para2-ről, hogy az egyik legjobb hétköznapi bicska. Igen jó arányokkal, használhatósággal megáldva.
...azt hiszem "csak ennyit tudok mondani Vietnamról".

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2017. október

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2 Spyderco, Paramilitary, Para, C81G, C81GP2, Para2