Spyderco - Paramilitary 1. C81GCMO
Made in U.S.A. (utolsó módosítás: 2012.06.03.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: C81GCMO - már nincs gyártásban, 2012. májusában vettem.
 • Penge hossza: 79 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 75 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 31 mm
 • Penge vastagsága: 4 mm
 • Penge anyaga: CPM-S30V porkohászati rozsdamentes acél 58-59 HRC
 • Élezése: egyenes pengehátig felköszörült (FFG) élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 200 mm
 • Kés zárt hossza: 121 mm
 • Súlya: 108 g
 • Penge rögzítése: Compression lock (jobbos)
 • Markolat anyaga: G-10, (4 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 1 mm
 • Markolatvastagság: 1 - 20 mm
 • Markolatszélesség: 1 - 31 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up / Tip-down (zsebben késhegy felfelé/lefelé néz)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

2010. telén vettem életem első Spyderco kését, és az egy fém színű pengés, fekete markolatos régebbi Paramilitary 1 volt. Nagyon tetszett, de lecseréltem egy Buck Vantage Avid. Az oka egyszerű, akkoriban sem tudásom, sem megfelelő élezőm nem volt a porkohászati acélhoz, viszont az Avid 13C26 Sandvik acéljával már viszonylag boldogultam - bár azt az élt ma már nem nevezném élnek. Mivel anno hamar megszerettem a Paramilitary 1.-est, ezért mikor már tudtam az S30V-t élezni, ismét beszereztem egyet. A sors ekkor egy jó állapotú teljesen fekete régebbi Para1-essel hozott össze. A fekete bevonatos pengétől tartottam, hogy hamar leamortizálódik. Ez a kés nap mint nap használva volt, nem fiókban pihent, de a pengéjén csak finom kopás volt látható, az is csak olyan formában, hogy nem fekete volt a felülete, hanem sötétszürke. Elismerésre méltó. Ezt gyakorlatilag a fekete penge miatt adtam el. Faragásra, meg nézegetni nagyon tuti, de ezzel kaját vágni, az nekem nagyon nem passzolt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Itt volt egy kis kitérő, ugyanis éppen nem volt eladó fényes pengés Para1, viszont egy Mini Manix igen. Ezzel a késsel elvoltam egy ideig. Ezután jött a harmadik Para1-esem. Fekete markolatos, fényes pengés, de már az újabb Para1 - nem a Para 2. A Paramilitary 1.-est is folyamatosan fejlesztette az amerikai gyártó. Legszembetűnőbb váltás ott fedezhető fel, hogy a pengetőnél felül a hüvelykujjtámasz a régi szériánál négy nagy lépcsős fogazattal lett érdesítve, alul a choil pedig sima volt. Az újabb Para1-es szériánál mindkettő sűrűn rovátkolt. Jobban is néz ki, és jobb fogást is biztosít. Másik lényeges különbség, a komolyabb foszfor-bronz siklócsapágyak alkalmazása. Az újabb Para1 finomabban nyílik, csukódik, mint régebbi társa. Ettől a késtől is búcsút vettem, mivel rossz szerepkörbe akartam betuszkolni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Para1.-est én anno EDC szerepkörbe raktam, azaz mindennapos hordásra. Én irodában dolgozom mint IT-fejlesztő. A Para1-nek brutálisan hosszú markolata van, ráadásul a G-10 panel felülete mint egy finom reszelő, aminek a ruházat nem okoz gondot. Hamar rájöttem, hogy EDC-re nekem egy olyan bicska kell, ami klippes, kicsi, igen könnyű, minőségi pengeacélja van, egykezes nyitású, bitang jól néz ki, és nagyon szeretem. Ennek a kritériumnak a mai napig a Benchmade 960 HD-m felel meg. A Para1 több ponton elbukott anno. Időközben rájöttem, hogy ha elmegyek kirándulni, kerékpározni, tehát olyan outdoor, ahol már komolyabb szerepe lehet a bicskának, de még nem az erdőjáró kategória, ahol már az ember fixet visz, akkor bizony szerintem a legjobb választás a Paramilitary 1. Itt jött a negyedik Para1, ami fényes pengés, új változat, és terepszínű mintázott a G-10 markolata. Feketét szerettem volna, de ilyent tudtam újonnan beszerezni, ami azért nagy szó, mert már egy ideje sajnos nem gyártják. Szóval, ha lesz 5. Para1-esem, az egy tipp top állapotú fekete markolatos, fényes pengés, új típusú lehet csak, vagy marad a mostani.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Említettem, hogy a Paramilitary 1.-est az amerikai cég nem gyártja már. Nos, nem hibbantak meg, van újabb, a Paramilitary 2. ezen az újabb Para1-est vitték tovább. Miben lett más a Para2? Nézzük az előnyös dolgokat. A távtartók, penge tengely picit vastagabb lett. Mivel a kés pengéjéből adódik annak terhelhetősége, ezt csak tetszetősség miatt tartom érdekesnek, meg talán a gyártási folyamat lehet könnyebb ezáltal. Jobb lett a markolatforma, szélesebb a zsinórfurat, átszerelhető lett klip (viszont a klip maga vacakabb lett), G10 alatt teljesen végigmenő liner (ez részben jó, részben rossz. ...én inkább a rosszhoz sorolnám). A Para1 markolathossz és pengehossz aránya igen rosszul mutatott, ezért a pengehosszt megnövelték 8 mm-el. Tény hogy jobban néz ki, viszont itt Európában a legálisan hordható penge és élhossz 80 mm. Eljutottunk a negatívumokhoz. A Para2 ugyanis 88 mm-es pengehosszal rendelkezik, ami már nem legális méret. További negatívum, hogy a pengevastagságot 4,0 mm-ről lecsökkentették 3,5 mm-re. Azt hiszem a Para2-t kihagyom, lévén nem sok előnye van, viszont a nem legális volta elég komoly - mondhatnám döntő - negatívum. Viszont egy biztos, ha újat akarunk venni, akkor már csak a Para2 jöhet sajnos szóba.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük ezt a Para1-est. A kés elsőre megtetszett. Markolata méretes, de nem vastag. Biztos fogást ad. Pengéje vita nélkül EDC méret, minden hazai szabálynak megfelel. Penge formája finom, de kellően erős, 4 mm vastag. FFG élezésű. A pengeforma nagyon finom, pontos metszéseket tesz lehetővé, tövénél pedig igen erős. Markolatot és a pengetőnél található choilt úgy alakították ki, hogy faragáskor elöl fogva, ráfoghatunk a pengére. Nagyon praktikus.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az oldalpanelek G10-ből vannak, ami egyrészt nagyon erős, másrészt könnyű. Felülete mint már említettem érdesített, igencsak csúszásgátló. A G10-alá rejtett linerek nem mennek végig, csak ott vannak, ahol a penge zárrögzítése miatt szükséges. A penge Spyderco nyitófurattal van ellátva, ezzel egy ujjal nyitható a kés. A compression-lock a markolatháton található, a pengéhez közel. A mutató, és hüvelykujjunkat összecsippentve oldható, ami igen biztonságos megoldás. A zár mozdulatlanul rögzíti a pengét. Egy hátránya van, ha erősen vágunk vele némileg töri a hüvelyujj hajlatunkat. Mondjuk erre már fixpengés kést szoktam használni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pengéje rozsdamentes porkohászati acél, amerikai CPM-S30V. Tapasztalataim nagyon kedvezőek. Rendkívül kemény, éltartó, de egyben megfelelően rugalmas is. Cefet élesre húzható, de kétségtelenül kell gyakorlat, és megfelelő élező. DMT coarse gyémánt, és Spyderco M, F, UF kerámiakövekkel megfelelően élezhető. Puhább kövekkel esélytelen a küzdelem. Ebben az acélban azt szeretem, miután rendesen megéleztem, akkor hetente 1-2 alkalommal UF kerámián meghúzva folyamatosan brutálisan éles késsel dolgozhatok.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összességében tehát ez egy nagyon kézre álló legális méretű minőségi faragó outdoor kés, akár egy nagyobb fix mellett is. Nekem ez a kerékpáros kirándulós folderem. A réginél is, de az új változatnál hangsúlyos tulajdonsága a finom könnyed siklású nyitása, zárása, a zár bekattanása nagyon halk. Én úgy gondolom, hogy a Spyderco kések közül ez a kés a legjobban sikerült típus.


Első Para1-esem

2010. októberében: fényes penge, fekete markolat, régi változat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Második Para1-esem

2011. májusa: fekete penge, fekete markolat, régi változat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Harmadik Para1-esem

2011. szeptembere: fényes penge, fekete markolat, új változat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.06.03.

Linkek: