Spyderco Native 5 S35VN (C41G5) (utolsó módosítás: 2014.02.27.)
Made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: C41G5
 • Penge szúró hossza: 75 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 65 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 29 mm
 • Penge vastagsága: 3,2 mm
 • Penge anyaga: CPM-S35VN porkohászati rozsdamentes acél
 • Élezése: élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 175 mm
 • Kés zárt hossza: 102 mm
 • Súlya: 104 g
 • Penge rögzítése: Back lock (hátsózár)
 • Markolat anyaga: fekete G-10 (5 mm-es zsinórfurattal)
 • Markolatvastagság: 11 mm clip-et nem mérve.
 • Markolatszélesség: 22 - 28 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up / Tip-down (zsebben késhegy felfelé/lefelé néz)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Azt hiszem a Késportálos létem elején már kiderült számomra, hogy soha nem leszek késgyűjtő, hanem egy minél kompromisszum mentesebb felhasználó. Ezt követően ami nagyon sokáig tartott, hogy mire használom a kést a valóságban, tehát nem pusztán agyalva a netes oldalakat böngészve (mert az nagyon félrevezető tud lenni). Másik nagy feladat az volt, hogy a rengeteg tulajdonság közül melyek fontosak igazán a számomra. Sokáig például azt hittem, hogy a minél hipercsúcsabb acélok kellenek nekem. Manapság már ezt sem vallom, bár a minőségi, feladatnak megfelelő acél egyike a legfontosabb feltételeknek nálam. Kiestek például a gyenge éltartású acélok, és a 62HRC felettiek is. Picit kerülöm a felkapott mindenes acélokat. Gondoljatok itt Gaben szövegére az Üvegtigrisből: "Ha te most állandóan kólát innál, akkor azt mondanám neked, hogy igyál Traubit. Mert ha Traubit iszol, ugyanazt a cukros löttyöt csurgatod a beleidbe, mint a többiek. De azáltal, hogy ők kóláznak, te meg traubizol, különbözöl a többiektől."... Mondjuk esetemben nem a különbözésről van szó, csak nem hiszem el, hogy pl. a Sleipnernél nincs jobb, vagy hasonlóan jó acél. Szeretek kalandozni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Témához visszatérve EDC szerepkörben azt hiszem megtaláltam a legjobb választást. Sok esetben csak egy svájci bicska, korábban Victorinox Climber, most Wenger Evo14. Hasonló bicska mindkettő, gyakorlatilag nekem mindegy melyiket hordom. Mellette igazi egykezes EDC szike foldernek a Benchmade 960HD-t választottam, bár azt sem tartom tökéletesnek, de megközelíti azt. Én ekkor azt hittem, hátradőlhetek, és ezt a keresgélést végre lezárhatom. Erdőbe ugye az etalon Hegyespenge Vaddisznó volt-lesz a befutó... Rádöbbentem, hogy van olyan eset, amikor az ember erdőbe megy, de mégsem aggathat az övére egy nagyobb fixet. Erre persze ott a Robi EDC Elmax pengéből, vagy a Spyderco Stretch... A Késportálon, no meg a Bushcraft.Co.Hu fórumán vannak igen tapasztalt erdőjárók, akikre érdemes hallgatni. Itt most sok nevet felsorolhatnék, de talán Tricét emelném ki közülük, akivel nagyon sokat leveleztem, és jómagam adok a véleményére. Ő említette, hogy ha az ember bicskát használ, és egyet, akkor az előnyös olyan szempontból, hogy a sok használat révén az ember már már ösztönös természetességgel, és ügyesen használja azt. Az sem utolsó szempont, hogy kevesebb eszközt kell karbantartani. Erről eszembe jut a munkahelyem egyik PR irányvonala, melyet 1-2 éve vezetett be. Nem szeretem keverni a céges dolgokat a magánélettel, de ez az egy találó volt! "Simplicity"... Egyszerűség! Törekedjünk az egyszerűségre.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Feladat, hogy találjak egy olyan foldert, ami megfelel EDC szerepkörben is, de a szabadban, kirándulva is kompromisszum mentesen használhassam. Visszagondolva a rengeteg folderre, amit végigpróbáltam, volt pár, ami közel megfelelt ennek. Első jó késem a Benchmade 960 volt, de az farigcsálásra kényelmetlen volt. Nagyon tetszett a Spyderco Paramilitary 1., csak annak böszme nagy (hosszú) volt a markolata, kicsi a choil, és túl sérülékeny a hegye. Szinte tökéletes volt a MiniManix, csak az összecsukva is nagy volt, nehéz volt, ráadásul kicsin múlott, de nem volt legális pengeméret. Ez utóbbi számít? Legtöbb esetben nem, de ha van valódi legál alternatíva, kézenfekvő, hogy azt választom. Ami borzasztóan tetszett a Spyderco Paramilitary 1.-ben és a MiniManixban egyaránt, hogy igen jól élezhető, emellett kellően éltartó, jó a fogása (Para1 esetén a choil kivételével). A penge éle végig ívelt, ami által könnyen és hatékonyan élezhető, és nagyon jó vele farigcsálni. Közel lehet fogni az élhez, és faragáshoz több fogásnemben is kényelmes. ...volt persze Native-om is, hogy a viharban ne lett volna, de annak puritán markolata nekem sehogy sem illett az EDC szerepkörbe, ha meg külön erdei foldert akarok tartani, akkor az már nem legál méret lenne. Szóval visszatérve a gondolatmenethez, Spyderco piacra dobta a Native 5-öst, ami formára, és a penge acélja szempontjából is felkeltette az érdeklődésemet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Beco éltársamnak köszönhetően, sikerült használtan szereznem egy Spyderco Native 5-öst. Ez a folder majdnem rendelkezik mindazzal a tulajdonsággal, amit támasztottam. Nekem éltartásban eddig a csúcs acél a ZDP-189 volt, utána jött az Elmax és a CPM-S30V egymással karöltve, majd a VG-10, utána a Sleipner, majd az ATS-34... Élezhetőségre, és az él finomságára eddig az első helyen az Elmax szerepelt, hozzáteszem 58HRC környékére hőkezelve, és utána jött a CPM-S30V 58-60HRC között.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ezekkel összehasonlítva a CPM-S35VN hasonlóan jól élezhető, és hasonlóan finom él húzható rá, mint az általam nagyon kedvelt Elmax acélnál. Emellett viszont éltartóbb, mint az S30V. Ami miatt még mindig az Elmax marad a legkedvencebb acél 110 mm pengehosszig, az az, hogy a legutóbbi Pilisi kirándulásom után körömmel, és szabad szemmel is látható kitöredezések keletkeztek az élen. Egek, mit tettem szerencsétlen Nat5-el... Nos sajnos semmi extrát. Volt ugyanis nálam két balta is - nem azért, mert tovább romlott elmeállapotom, hanem mert szerettem volna a természetben egy "all in" fotót is készíteni, továbbá volt egy Bahco Laplanderem is a hátizsákban. Nem ütőfáztam, folderrel ezt nem is fogom soha elkövetni - bár már volt egy nagy vágyott folder Angyal birtokában, amivel még az sem lenne szentségtörés. A kirándulásom során simán farigcsáltam vele száraz, és nedves ágakat. Igaz, jóval többet, mint szoktam. Most ezek után nagyobb élszöggel éleztem meg a Nat5-öst a Spyderco 302 M-F-UF kerámiákkal. Azóta sokat használtam, eddig nem töredezett ki. ...szóval ez is jó, de azért nem annyira, mint az Elmax penge.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük magát a kést. Teljesen legális EDC méret idehaza. Németekhez, és az angolokhoz ne vigyétek, ott illegál. Egykezes nyitású, ráadásul tényleg jobbos és balos egyaránt. Clip minden variációban szerelhető, de én Tip-up jobbosként használom. Markolatpanel finom textúrájú G-10. Nem csúszik, oly annyira nem, hogy a clip alatt a nadrágot sem engedi becsúszni, ami viszont nem jó így. Leszedtem a clippet, és alatta picit megcsiszoltam a G-10 felületét. Vízzel lemosva nem is látszik, és végre normálisan nadrágzsebbe csíptethető.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az egykezes nyitás finoman jár, bár ha a Benchmade 960-assal hasonlítom, akkor azért messze van annak finom működésétől. Hozzá kell tennem, hogy rendkívül finom és kotyogásmentes működést eddig kizárólag Benchmade Axis lockos foldereinél tapasztaltam, nem véletlen a NASA-nál is alkalmazott tűréshatár - pontosság alkalmazása a gyártásban... A Native 5 markolata szinte tökéletes. A choil végre jó méretű, élhez közel lehet fogni. Egyedül a choil és a markolat közötti szeparátor bántóan hegyesre sikeredett. A felém irányú faragáskor ez szúrta a tenyeremet. Ezt lekerekítettem. Ránézésre, ha nem említem, nem veszed észre, de fogáskor óriási a különbség. Érdemes még a linerek közötti sorjátlan, de élesen sarkos felületet egy smirglivel emberbarátabbá tenni. Ezt mondjuk egy 5eFt-os Enlan kínai bicskánál meg sem említeném, de ez egy drágább made in U.S.A. folder. Mindegy, ez azért az a javítás, amit az ember ezért a folderért szívesen megtesz. A markolata kényelmes, nem túlméretezett, mint a Para, vagy a MiniManix esetén volt. A markolaton van zsinórfurat, így a pincekulcsra rá lehet fűzni, vagy akár pávatollat is köthetünk rá... Tudom, ezt nem látom elég komplexen, de valaki majd árulja el nekem egyszer, hogy egy ilyen kis folderre mi a bánatnak kell zsinórfurat? E nélkül ugyanis sokkal jobban ki lehetett volna alakítani a clippet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összefoglalva, az él szenzációs. Az él vonala végig ívelt, minden szempontból legális méretű, de emellett praktikusan használható. Nagyon finom él húzható rá. Faragásra igen hatékony, már már hozza azt, amit eddig az általam legjobbnak tartott Robi EDC Elmax produkált, pedig az egy fixpengés kés. A pengehát éle hamis fokél szerűen finoman le lett csiszolva. Pengehátra ujjal rátámasztva így nem sérti a kezünket. A Penge hegye a MiniManix-hoz hasonlóan kellően erősre lett hagyva, tehát egy igazi EDC + outdoor folder lett. Ha megnézem az általam kifogásolt dolgokat, akkor hamar kiderül, hogy ezek nagy részét házilag hamar orvosoltam, amit meg nem, az valójában nem zavaró. Összességében ez számomra a legjobb választás erre az összetett igényre. Ennél jelenleg csak egy jobbat tudok elképzelni, egy ennek az igénynek legalább ennyire megfelelő Zsolt foldert Elmax pengével, csak még nem tudom melyiket fogom megrendelni. Fullánk, Oryx, Sebi replika, esetleg Ideál, vagy Akhilleusz...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.11.22.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native Spyderco, Native5, S35VN, C41G5, G10, Native