Spyderco - Native I. FRN - C41BK (utolsó módosítás: 2013.04.16.)
A kis zseb faragó EDC. Made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: C41BK
 • Penge szúró hossza: 79 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 67 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 27 mm
 • Penge vastagsága: 3 mm
 • Nyitólyuk átmérője: 12 mm
 • Penge anyaga: CPM-S30V porkohászati rozsdamentes acél 58-59 HRC
 • Élezése: élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 177 mm
 • Kés zárt hossza: 101 mm
 • Súlya: 67 g clip nélkül, clippel 75 g
 • Penge rögzítése: Back lock (hátsózáras)
 • Markolat anyaga: fekete FRN
 • Markolathossz: 96 mm
 • Markolatvastagság: 12 mm
 • Markolatszélesség: 23 - 29 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Használt ára: 15 eFt körüli

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

A Native modellt 1996-ban fejlesztették a Wal-Mart bolthálózatnak. Tervezési szempont volt a biztonság, irányíthatóság, erős szerkezet, funkcionalitás, és ergonómia. A méret és az acél kiválasztás nagy fejtörést okozott. Mindez több száz óra fejlesztőmunkába került. Amerikában a Wal-Mart egy olcsó áruházlánc. Eredetileg a kést a New York állambeli Syracuse-ban a Camillus Knife Company készítette, és "First Generation" modellnek hívták. Pengéje 440A acélból készült. Különböző okokból az üzlet Wal-Marttal mégsem jött létre. Gyártását ekkor átvette a Coloradoi Goldeni Spyderco. A Spyderco ezt tartja az általuk valaha készített legjobb modellnek. Rengeteg verzió készült belőle, sok közülük azonban még a kis szériát sem élte meg. Amit mi Native 1-nek nevezünk, az valójában már a sokadik modell, mint ahogy a Native 3 sem a harmadik, hanem a 3D megnevezés rövidítése lett. Alul a linkeknél a SpyderCollector egy videóján látni a Native elvileg teljes kollekcióját.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Anno én egy egyszerű, de jó kis foldert kerestem fiamnak, és belebotlottam egy Pakson halálba köszörült Native I.-be. Fiamnak nagyon tetszett, csak hát tényleg nagyon haza volt vágva. Képek között van róla fotó legalul. Úgy gondoltam, lecserélem másra. Volt Opinel, Eka, de csak-csak visszakanyarodtunk a Native-hez. Elsőre egy Native 3D-t sikerült vennem, de annak a markolata igen fel lett turbózva, no meg a VG-10 és az CPM-S30V között zongorázni lehet a különbséget. Idén 2013. tavaszán végül csak sikerült egy szép Native I.-est vennem. A 3D-től búcsút is mondtunk. Az újat megéleztem Spyderco kerámián, kicsit átolajoztam, és tökéletes lett. Én is ahhoz a táborhoz tartozom, aki az öreg Matula szövegét idézve, éles kést ad a gyerek kezébe, mert az kevésbé veszélyes, mint egy tompa élű. És most a kedvenc idézet Fekete István: Tüskevár c. könyvéből (1962):

Bicskát is kaptam, nézze.
Matula megállt, és komolyan szemlélte a kést. Kinyitotta, becsattintotta, élét a körmén kipróbálta.
- Nagyobb is lehetne, ámbár a vasát acélnak nézem. Majd leviszem a műhelybe, köszörülni. A bognár nagyon érti.
- Én azt hittem: elég éles...
- Ez? – és Matula mosolygott. – Ez? A meleg vizet se viszi el.
- És ha elvágom a kezem?
- Elvágja? Minek vágja el... vigyázzon, akinek esze van! Vagy kés, vagy nem kés. Akár nyúzni kell, akár halat bontani vagy faragni valamit, csakis éles bicsakkal lehet, nem valami kusztorával.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Spyderco által eddig készített rengeteg típus láttán meglepőnek találtam a Spyderco véleményét a Nativról, miszerint ezt a modellt tartja összes közül a legjobbnak. Fiam ragaszkodását nézve viszont látom, hogy ezt a kést igencsak meg lehet szeretni. Nagyon kézre áll, jó a fogása, emellett kényelmesen kicsi, minőségi pengéje van, de emellett olcsó.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge éle végig ívelt, amit nagyon jól lehet élezni, és használata is igen praktikus. Pengeháton van egy hamis fokél, ami szúrásra való, de itt elsődlegesen díszítőelem. A penge nagyjából 2/3-os leélezésű finoman holkeres, élnél pedig élszalagos. Pengehát rövid szakaszon sűrűn rovátkolt, ami hüvelykujjtámaszként szolgál. Pengén található 12 mm-es Spyderco nyitófurat, mely praktikusan jobbos-balos egyaránt. A pengét hátsózár rögzíti nyitott állapotban. Britekhez ne vigyük, mert rögzített a penge, Németekhez pedig az egykezes nyitása miatt ne. Idehaza azonban legálisan hordható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Markolata könnyű, viszonylag lapos üvegszálas erősítésű műanyag egy darabból gyártva. Bevallom a 3D elsőre kinézetre is, és fogásra is jobban tetszett, de később rájöttem, hogy mégsem. Nem annyival kényelmesebb mint az 1-esé, viszont zsebben jobb a Native I. jobb, no meg ha más fogásmódban is használjuk, akkor a korábbi modell a kényelmesebb. Nem csoda hát, hogy a Native 4., és 5.-ös prémium modellt az I.-esből kiindulva készítették.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolata dekoratív körkörös irányú textúrát kapott, ami jól tapad, és emellett kellemes fogást biztosít. A clip átszerelhető (jobbos vagy balosra), vagy akár le is vehető. Fiam ez utóbbit preferálja, lévén ő zsebben szereti hordani, mint ahogy azt a bicskáknál szokás. Jó megoldás a dologban, hogy egy corby szerű csavar tartja a clippet, amit kiszedve egy emberes zsinórfuratot kapunk. Késportálos ismerősöm Aksurv mesélte, hogy ennek egyik viselési módja, hogy a zubbony bal zsebében tartják a bicskát, és egy karhossznyi zsinórral a gomblyukhoz rögzítik.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Én jelenleg ennek a késnek a prémium változatát (Spyderco Native 5-öst) használom foldernek. Egyedül két dolgot nem kedvelek benne. A nyitófuratot, és a hátsózárat. Emellett viszont tényleg annyira praktikus, és szeretnivaló kés, hogy nem tartom valószínűnek, hogy találok helyette egy hasonlóan jót. Mondjuk keresztzárral, és nyitószemölccsel...

Zárszóként kedves Késportálos ismerősöm (Kelapu) írt egy nagyon jól összeszedett listát, amit megosztanék veletek (köszi Tamás):

Ha már a gyereknek veszel kést, egypár jó tanács kíséretében add át neki.
- csak akkor vegye elő, ha szüksége van rá,
- kinyitásnál kattanjon a pengét rögzítő zár,
- vágáskor fixen fogja, ne lazán,
- ha már végzett, lehetőleg törölje tisztára, úgy tegye el,
- soha ne tegye le az asztalra úgy hogy nem néz rá,
- kést nem szabad kölcsön adni mert nem úgy fogja visszakapni ahogy odaadta,
- iskolába soha ne vigye magával,
- ...viszont kirándulás, kempingezés, stb. esetében ne hagyja otthon.
- a tokban való hordásnak sok előnye van, nem koszolódik karcolódik, ha rögzítve van az övre nem veszíti el hamar.
Ha ezeket nem tudatod velük, mástól nem fogja megtanulni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.05.23.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK Spyderco, Native, C41BK