Spyderco - Manix C95 (utolsó módosítás: 2011.07.16.)
Made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge hossza: 95 mm
 • Él hossza: 85 mm
 • Penge max. szélessége: 32 mm
 • Penge vastagsága: 4 mm
 • Nyitólyuk átmérő: 14 mm
 • Penge anyaga: CPM-S30V porkohászati rozsdamentes acél
 • Nyitott hossza: 224 mm
 • Zárt hossza: 129 mm
 • Súlya: 174 g
 • Penge rögzítése: Back lock (hátsózáras)
 • Markolat anyaga: G-10
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up/down
 • Kést már nem gyártják, boltban nem kapható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Legutóbbi Koloska völgyi erdőjárásom során rájöttem, hogy számomra a vastag brutál fixpengés kések nem használhatóak, nekem erre nincs szükségem. Emellett nagyon jól bizonyított a Spyderco Mini Manix késem, ami viszont csak kis jóindulattal legális bicska. Ebből jött a gondolat, hogy ha már úgysem vitamentesen legális a Mini Manix, akkor választhatnám a Manix első típusát, a Manix I.-est, ami határozottan egy nagy folder. Szerencsére Scharm éltárs éppen megvált 35eFt-ért az ő Manix I.-esétől, amit így birtokba vehettem. Pengéje igaz arányosan nem vastagabb, mint a Mini Manix, de amire én használom, arra a 4mm is elegendő.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Koloska völgyben a hús feldolgozásánál, és az ágak lemetszésénél jobb lett volna a hosszabb penge, és a nagy Manix 13 mm-el nagyobb pengemérettel rendelkezik, mint a mini Manix. Egymás mellé/alá téve a két kést, tökéletesen látható, hogy valójában a nagy Manix I.-es kést kurtították le pár helyen. Meglepő, de például a markolat hasznos része egyáltalán nem rövidült, fogása a mini Manixnak talán még kényelmesebb, és praktikusabb is. Zsebben hordva a Manix I. kissé kényelmetlenül nagynak tűnt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A nagy Manix kétségtelenül brutálisan nagy, és igen erős szerkezetű bicska. Hátsózáras, és megvan a konstrukciós hibája, ami eleinte nem, később igencsak idegesítő volt számomra, nevezetesen, hogy a kést rányomva a penge kicsit hátramozdul. ennek valójában semmi jelentősége nincs, pusztán zavaró érzés.

A pengéje remekül sikeredett, bár itt is kijelenthetem, hogy a Mini Manix rövidített pengéje még jobb lett. A penge íve igen jól élezhetővé teszi a kést. Vágásra, finom munkára nagyon jól alkalmazható. Pengetőnél erős vágásra szintúgy alkalmas. Ezt a kést is, mint a Mini Manixot brutálisan élesre lehet húzni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A nagy Manixnál is megvolt a pengén az a choil kialakítás, minek köszönhetően a pengére kényelmesen és biztonságosan ráfogva faragáshoz, finom munkához kényelmesen és biztosan vezethető a kés. Első elképzelésem az volt, hogy a Mini Manixot viselem hétköznap, a Manix I.-est pedig erdőben, kirándulásokkor. Rövid használat után beigazolódott, hogy a nagy Manix csak kevés dologban jobb, mint a Mini Manix változat, azoknál sem számottevően. Sok szempontból viszont rosszabb volt annál. Belegondolva ezt a gyártó is felismerhette, és feltehetően pont ezért nem is vitte tovább a Manix I. változatát. Utólag, megtapasztalva a Manix I.-est, nem is bánom a döntésüket. Későbbi Mora cikkemben olvashatjátok, hogy nem sokkal később meg is váltam a Manix I.-től.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.07.16.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95 Spyderco, Manix, C95