Spyderco Delica 4 ZDP-189 (C11GRE)
Made in japan (utolsó módosítás: 2013.06.24.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: C11GRE
 • Penge szúró hossza: 74 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 66 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 28 mm
 • Penge vastagsága: 2,5 mm
 • Penge anyaga: Hitachi ZDP-189 japán porkohászati acél 64 HRC
 • Élezése: FFG, élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 181 mm
 • Kés zárt hossza: 108 mm
 • Súlya: 65 g klippel mérve, klipp nélkül 61 g
 • Penge rögzítése: Back lock (hátsózár)
 • Markolat anyaga: zöld FRN üvegszál erősítésű műanyag (4 mm-es zsinórfurattal)
 • Markolatvastagság: 10 mm clip-et nem mérve.
 • Markolatszélesség: 19 - 25 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up / Tip-down (zsebben késhegy felfelé/lefelé néz)
 • Új ára: 88 USD + 35 USD posta + NAV

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Korábban kipróbálásra volt nálam egy Delica 3 VG-10 pengével. Nagyon praktikus kis mindennapokra való bicska volt. Pehely könnyű, még a fürdőnadrág rejtett hálós zsebét sem húzta le. Emellett igénytelen, vagyis nem kell rá túlzottan vigyázni. A markolat formája mondjuk optikai terrorizmus volt, de ez nem a nézegetjük kés kategória. A kés anno kollégámhoz került, majd nemrég a Ferihegyi biztonsági kapu kukájába. Azt hiszem ez volt az a kés számára, aminél rádöbbent, hogy nem mindegy miből van a penge. Feladat adva volt, minimum VG-10, és valami hasonló folder. Teljesen kézenfekvő volt, hogy egy másik Delicát kell szerezni. Mázli, hogy találtam egy eladó Delica4-est, ráadásul ZDP-189 -es acéllal. Nyami!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a második késem, aminek ZDP-189 -es pengéje volt. Leginkább persze a penge keménysége jelent különbséget élezés szempontjából. Eddig a kemény kategória számomra a 60 HRC környékét jelentette, amit könnyedén lehet élezni Spyderco kerámiákkal, illetve ha nagyolni kell, akkor ott a 280-as Haidu, vagy a DMT Coarse. Ennek a pengének 64 HRC a keménysége. Ha az ember tudatosítja ezt magában, akkor nem lesz türelmetlen élezés közben, és békésen eltölti azt az időt, ami szükséges. Most nem volt kedvem vízzel pacsmagolni, ezért a régi nagy DMT Coarse gyémántporos lapomat vetettem be. Itt bizony van jelentősége, hogy az ember azonos szögben élezzen. Nehezítette a dolgomat, hogy az általam megszokott élszögtől picit eltért a gyári. Nem akartam átprofilozni, így nagyobb figyelem kellett hozzá. Amikor már borotvált, folytattam az 302 M-es Spydercoval... A Coarse már finomabb élszalagot eredményezett, mint a gyári volt. A Spyderco kerámiákkal azonban teljesen tükrös lett a felülete. ZDP-nél is elérhető kézzel a minőségi él, és lévén ennek igen jó az éltartása, kollégám ennek sokáig fog örülni. Nekem személy szerint nem tetszik jobban ez az acél, mint a svéd Elmax, vagy az amcsi S30V-S35VN, viszont ha valaki tud élezni, és ismerősnek választ bicskát, akiről tudja, hogy igencsak értékeli az éles késeket, akkor a ZDP-189 jó választás negyed/féléves élezésekkel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

A 4-es átesett némi változáson, ami szerintem jelentősnek mondható. A korábban egybeöntött markolat immáron csavarokkal rögzített alkatrészekből áll. A markolat formája jelentősen változott, finomabbá vált. Ennél már beszélhetünk formatervezésről, sőt szerintem határozottan jól néz ki. Már csak a nyitófuratot kellene lenullázni, és bicskaformája is lenne. Ez az átalakítás kicsit megdobta a kés súlyát mintegy 10 grammal, de még így is az ultrakönnyű kategóriába tartozik. Fogása kényelmes. Markolata nincs kézformára alakítva, túldesignolva, így több fogásnemben is ügyesen használható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Klip minden variációban felszerelhető, de ez az a bicska, amit jómagam klip nélkül hordanék zsebben. A 3-asnál is az volt az első, hogy klip mentesítettem a kést. A klip eltávolításával nem változik a zsinórfurat mérete, mint a 3-asnál, hanem marad a 4 mm, ami azért kielégítő méret egy biztonsági zsinór befűzésére. Anno az ejtőernyősök bicskájukat a bal zubbonyzsebben tartották, a gomblyukba kötött kar hosszúságú zsinórral rögzítve.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolat anyaga maradt a korábbról jól ismert FRN, vagyis üvegszál erősítésű műanyag. A Delica4 színpalettája nagyon változatos. A hagyományos fekete szín mellett megtaláljuk a kék, barna, szürke, narancs, zöld, lila színeket is, minden esetben fekete klippel. ZDP-189 esetén egy sötét zöld színárnyalat adott, más verzió jelenleg nincs. A markolat szabadalmaztatott "Bi-Directional" textúrája számos Spyderco modellen visszaköszön. Igen dekoratív, a központból sugárszerűen kialakított kis műanyag fogacskákból áll, ami gyakorlatilag minden irányban kellően csúszásmentes fogást biztosít.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A 4-es verziónál a penge formáját is változtatták picit. Egyrészt a kés hegyét tompították minimálisan, amitől szerintem kevésbé sérülékeny a hegy. Másrészt a hüvelykujjtámasz kapott egy finom rovátkolást. Mindkét módosítás szerintem határozottan mutatósabbá tette a bicskát. Az él variációi maradt a régi, sima pengés, recézett, félrecézett. A recézett él nagyon jó dolog. Pontosabban egészen addig, míg ki nem megy az éle, ami még a ZDP pengénél is előbb utóbb bekövetkezik. Ezt 64 HRC-s pengét megélezni azonban nem egy sétagalopp. Annak ellenére, hogy nagyon szerettem a recézett pengét használni, manapság tudatosan kerülöm az ilyen pengéjű késeket.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Delicának három féle leélezése - pengeformája van. Ez a most bemutatott bicska a teljesen (pengehátig) felköszörült FFG (Full Flat Grind). Én ezt a pengeformát szeretem a legjobban. Másik pengeforma a részben felköszörült, amilyen a Delica3-asom is volt. Ennél erősebb penge, de kevésbé jó a metszőképessége. Ennek van a normál változata, és az Emerson nyitású, melynek lényege, hogy a pengeháton egy kampószerű kialakítás található, ami ha zsebből vesszük elő megfelelő mozdulattal, rövid ideig beakad a zseb szélébe, és kinyitja a kést. Gyakorlatilag zsebből kivéve, már a nyitott kés van a kezünkben. Ennek elsődlegesen önvédelmi-támadó szituációban van értelme. Nem kifejezetten vonz ez a pengeforma, bár bevallom kipróbálva nagy effekt. Kinézetre azonban elég gáz. A Delica élvonala finoman végig ívelt, ránézésre azt mondanám, hogy egy lapos körívet ír le. Annyira lapos, hogy az élvonal ívének végpontjait összekötve az így kapott húr, és körszelet lenagyobb távolsága 3,5 mm. Nekem ez az élforma nagy kedvencem. Élezni ezt a legjobb, és vágni vele is igen jól lehet. Kijelenthetem, hogy ez az élvonal tetszik a legjobban ebben a bicskában.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Más bicskákkal összevetve:

A Delica egyértelműen az ultrakönnyű EDC bicska kategóriába sorolható. Ahol nincs a 80 mm-es méretkorlát, ott még választható a nagyobb testvére az Endura. Bár egyre kevésbé érzem magamat Spyderco fannak, tisztelem a céget, mivel nagyon korrektül tájékoztatja a vásárlóit. Nyíltan jelzi a késeinek származási helyét, legyen az USA, Japán, vagy Taiwan - China. Leírja a más ötletén alapuló megoldásokat is. Neves cégek között sem evidens ez, nézzük mindjárt a "svéd" Fällknivent...
Spyderco egyszerű kései közül a Delica az egyik nekem legjobban tetsző folder.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összehasonlítottam a fiam Native1-esével, és meglepődve tapasztaltam, hogy nagyjából azonos méretűek. Készítettem is pár fotót csukott állapotban egymásra téve őket. Ilyen szempontból, nem biztos, hogy a Delicát választanám, pláne, ha tekintetbe vesszük a nekem jobban tetsző S30V acél lehetőségét. Más tészta, hogy köztem és a Spyderco lyuk között immáron antagonisztikus ellentét alakult ki. Ha ebben a kategóriában keresnék foldert, akkor szóba jönne a Benchmade 960, Fällkniven U2. 960 előnye, hogy egykezes, hátránya, hogy már nem gyártják. Ott van helyette pl. a 940, de az már nem legál méret. U2 nem igazi egykezes, bár ha a pengét két ujjal megfogjuk, egy kis ügyességgel nyitható ez is egy kézzel. Én valószínűleg az U2-t választanám, vagy a TK4-est, ha nem a hazaiakat preferálnám.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Magam részéről igyekszem szakítani a külföldi késekkel. A hazai mesterek kései úgy vélem minőségben versenyképesek a külföldi gyártókkal, árban meg határozottan alattuk vannak. Magam részéről egy Zsolt Oryx-ot választottam Elmax pengével, és egy Kocsis Caklit K510-es kovácsolt pengével. Ez utóbbi még készül, de hamarosan olvashattok róla a Gox.hu-n.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.06.21.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan Spyderco, Delica4, ZDP-189, FRN, C11GRE, japan