Real Steel - H5 Gerfalcon 14C28N
Made in China (utolsó módosítás: 2015.08.21.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

Kés:

 • Típus azonosító: H5 Gerfalcon (Vadászsólyom)
 • Kés nyitott hossza: 198 mm
 • Kés zárt hossza: 116 mm
 • Súlya: 110 g
 • Új ára: 18 eFt körüli (2015.-ös ár)

Penge:

 • Penge anyaga: Sandvik 14C28N rozsdamentes svédacél.
 • Penge szúró hossza: 84 mm (nyitószemölcstől mérve 75 mm)
 • Él hossza: 85 mm
 • Penge max. szélessége: 28 mm
 • Penge vastagsága: 3,1 mm
 • Élezése: élszalagos
 • Penge nyitása: flippes, és nyitószemölcsös
 • Penge rögzítése: Frame lock (speciális keresztzár)

Markolat:

 • Markolat anyaga: fekete G-10, és acél (4 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolatszélesség: 21 - 25 mm
 • Markolatvastagság: 11 mm zseb-klipp nélkül
 • Acél markolatpanel vastagsága: 3,0 mm
 • G-10 markolatpanel vastagsága: 3,2 mm
 • Clip: átszerelhető, fixen jobbos, Tip-up / Tip-down (zsebben késhegy felfelé/lefelé néz)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Made in China... ez egy igen megosztó felirat. Amellett, hogy neves multi cégek számos csúcskategóriás termékét ott gyártják, rengeteg a no-name hitvány árú is. Késes világban is ugyanezt láthatjuk, emellett jó ideje piacon vannak a kínai márkák is, pl.: Sanrenmu, Ganzo, Enlan, Real Steel... Termékpalettájuk igen színes. Sajnos némely cégtől nem áll távol a koppintás. Persze nagyon minimális eltérést eszközölnek, pl. más méretű csavarokat használnak. Korábban én is vettem egy ilyen Benchmade koppintást, egy Ganzo G704 bicskát. Sokáig gondolkoztam, hogy teret engedjek-e ilyennek a Gox-on. Azt kell mondjam, hogy ezek a koppintások legalább a vevőt védik, ugyanis itt nem a koppintott márka szerepel a késen, hanem a kínai cégé. Nem lehet vele senkit becsapni. Sajnos készülnek olyan kések is, melyek egy az egyben úgy néznek ki, mint az eredeti, csak minőségben és értékben vannak jóval alattuk. Ilyen koppintás rengeteg van, gondoljunk itt pl. a Fällkniven, Hinderer, Spyderco, stb. hamisítványokra. Kifejezetten károsnak tartom, ha bármilyen honlap, közösség beengedi az ezekről szóló publikációkat. Nos ilyenről itt garantáltan nem fogtok cikket látni.

A most bemutatott bicska valódi kínai termék, nem koppintása valamely ismert foldernek. A Real Steel (innentől RS) termékpalettáján nem is szerepel efféle koppintás. Sok esetben van hasonlóság a Böker termékeivel, de ez nem véletlen, hiszen partnercégről van szó, és a hasonló termékeket egymástól eltérő piaci szegmensre készítik, mint pl. a svájci bicskára hajazó modelleket, ahol a Böker legál, míg az RS az efeletti méretet célozza meg. Gyorsan hozzátenném, hogy nem csak az RS készít saját tervezésű termékeket. Érdemes lesz odafigyelni az RS késekre, melynek típusválasztéka egyre jobban bővül, és sikersztorinak tűnik.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Amikor vesz egy bicskát az ember, mi alapján dönt? Legelső a megnyerő kinézet. Tartom, hogy ennél nincs fontosabb. Ha van egy szuper minőségi bicska, de senkinek sem tetszik, az bukásra ítéltetett. Ha tetszik, következő az ár. Belefér a költségvetésbe? A minőség csak ez után következik, amikor az ember megnézi a paramétereit, és kézbe veszi - ha van rá lehetősége. Kínai termékeknél az ár jellemzően nem szokott gondot okozni. Kérdéses a minőség. Legfőképpen az a tény, hogy Kínából kerülnek ki a totál hamisítványok is, ahol szemrebbenés nélkül ráírják egy gagyi termékre, hogy pl. Spyderco, és CPM-S30V... Elhihetjük, hogy pl. ennél a késnél valóban egy Sandvik 14C28N acél a penge?

Engem sokáig ez tartott vissza, hogy vegyek ilyen bicskát akár kipróbálásra is. Aztán tettem egy próbát a Ganzo 440C -vel, és egy "Spyderco S30V" hamisítvánnyal. A hamisítvány minden tekintetben hitvány portéka volt, több szó ne is essék róla. A Ganzo 440C viszont megdöbbentően jól sikeredett. Engem meggyőzött. Innen jött a lendület, hogy esetleg nem koppintott, hanem valódi kínai terméket is kipróbáljak egy picit magasabb áron. Nem vagyok teljesen képben a kínai acélgyártás termékpalettájával, de információim szerint a 440C szerepel rajta, és egy ideje a Sandvik acélok is. Ezek között kimondottan a késekhez kifejlesztett Sandvik 14C28N is szerepel. Az RS H5-ös Gerfalcon-ja azaz magyarul H5 Vadászsólyom pengéje is ilyen acélból készült.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kések bicskák világa is olyan, hogy sokszínűségében el lehet veszni. Ez persze abból adódik, hogy ahányan vagyunk annyiféle megoldás tetszik, vagy nem tetszik. Ha ez letisztul, tudunk könnyebben dönteni arról, milyen bicskát is szeretnénk venni - vagy milyen sorrendben... Ezt a bődületes közhelyet azért írtam le, mert rá szeretnék világítani arra, hogy ha nekem valamilyen megoldás nem tetszik, az attól még lehet remek, és rengeteg embernek kedvence. Nem kertelek tovább, a bicskáknál nekem két zártípus unszimpatikus. Egyik a hátsózár (back-lock) - nem a Triad-lock -, mert szerkezetében nem tartom jó megoldásnak arra a célra, amire én szánok egy EDC foldert. Másik a frame-lock. Ezt nem tudom alátámasztani okkal, egyszerűen csak nem tetszik. Emellett aláírom, hogy irtó erős, megbízható, és atom jól néz ki. H5-ös ilyen zárral készült, ráadásul ez egy 3 mm vastag rozsdamentes acéllapból lett kialakítva. Van rajta kihajtás elleni védelem is, vagyis elnyűhetetlen. Kidolgozása kimondottan precíz, szép. Használata picit erős, de még nekem irodista kezűnek is kényelmesen használható. Belül a felülete kerekített, de egyben recézett is. Nem tud lecsúszni az ember ujja róla. A frame-lock pengével találkozó felülete tartalmaz egy hornyot, ami meghatározza, hogy a zár meddig tud becsúszni a penge mögé. Nagyon elmés, jó megoldás. Az acél oldalpanelnek kinézete kimondottan szexi, vagy inkább olyan férfias, technikás, fegyverszerű. Ide tartozik még a zsebklipp, ami deep carry kialakítású, és nagyon jól használható. Könnyű a zsebbe történő rögzítés, és elővétel. Emellett biztonsággal tartja a kést. Az acélpanel, és a G10 panel között esztergált távtartók vannak, miáltal a kés szellős, jól tisztítható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Másik ilyen számomra nem feltétlen vágyott megoldás a flipperes nyitás. Ennek lényege, hogy a penge tövében, az él mögött egy nyúlvány van, ami zárt állapotban a bicska hátán kiáll. Ezt mutatóujjal meglökve, plusz egy kis csuklómozdulattal rásegítve a pengét igen gyorsan ki tudjuk nyitni. Egyértelműen nem zsemlevágáshoz tervezték ezt a módszert. Ennek békés körülmények között is van élvezeti értéke, ezt nem vitatom. Bevallom szeretem is így nyitni a kést. Régi kedvencemet a Buck Vantage-t idézi fel. Ilyen flipperes nyitású késeknél a fő kérdés számomra az, hogy vajon a tervező biztosított -e helyet a flipper és az él között a mutatóujj számára, vagyis alakított -e ki choilt erre a célra. Ennél a H5-nél sajnos nem igazán, vagyis nem sok kellene hozzá, hogy kényelmesen lehessen itt ráfogni. Ennek megfelelően minimális korrekcióval ez utólag finomítható, bár én már nem vagyok híve a kések utólagos átalakításának. Szerintem az ember olyan bicskát válasszon, ami minden tekintetben megfelelő számára, és ha ez nem sikerül, inkább cserélje le megfelelőre. Én például az RS-től a H6-os modellt preferálom jobban. A H6-os szériából már három féle is van. A H6-S1 hasonlóan a H5-höz frame lockos, a H6 Blue Sheep viszont lineres. Nekem ez utóbbi tetszik a legjobban, vagy ennek Special Edition változata. Másik változat, ami flipperes, de ezt remekül megoldották, az az RS Stinger foldere. Remélem idővel tudok ezekről is cikket bemutatni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Visszatérve a flipperes nyitásra, nagyon fontos, hogy a penge könnyen nyíljon, pláne ha kis súlyú, mint ez a példány. Talán pont ezért az RS a pengét valódi csapágyazott megoldással szállítja. Nem készítek promóciós cikkeket, így itt is kénytelen vagyok leírni, hogy nem éreztem a csapágy megoldás átütő hatását. Tény, hogy szépen nyílik, és csukódik a penge az erős frame-lock ellenére, azonban meggyőződésem, hogy ezt egy hagyományos foszfor-bronz csúszócsapággyal is meg lehetne oldani. Hogy a csapágy megoldás mennyivel időállóbb pl. kopás szempontjából, avagy mennyivel megbízhatóbb működésű hőmérséklet ingadozás szempontjából (tél - nyár) azt nem tudom, de meglehet van oka ennek az összetettebb technológia alkalmazásának. Egyesek rebesgetik, hogy a jövő a kerámia alapú csapágymegoldásokban keresendő... Majd meglátjuk.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az RS a flipperes megoldás dacára a pengét ellátta nyitószemölccsel is. Nem is akármilyen méretűvel. A domináns méret által viszont így is nagyon kényelmesen használható, könnyen nyitható a penge. Flippes nyitás mellett sokan vélik, hogy felesleges ez a plusz lehetőség. Elsőre én is úgy gondoltam, de egy alkalommal olyan helyen kellett a kés, ahol azt szolidan kellett elővenni - használni. Ott nagyon jól jött a lassú nyugis pengenyitás a nyitószemölccsel. Ettől függetlenül akit ez zavar, könnyen le lehet csavarni. A kést Torx csavarhúzóval lehet szerelni. T-8 -as kell a penge tengelycsavarjához, a többihez egy T-6 -os kell. A nagy nyitószemölcs miatt elgondolkodtam a szúróhossz mérését illetően. A hazai gyakorlat a pengehegy és a markolat közötti távolságot veszi szúróhossznak. Ennél azonban elgondolkodtató, hogy nem -e a nyitószemölcstől kellene mérni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés pengéje pengehátig egyenesen felköszörült, élszalagos. A levezetőél szöge 9°-os, 35°-os élszöggel. A pengehát első szakaszán hamis fokéllel. Ez utóbbi elsődlegesen design elem, de szúrásnál könnyít valamelyest. Az élvonala végig ívelt, középen rekurzív. Ez utóbbi azt jelenti, hogy kerek szélű élezővel, vagy élezőrúddal tudjuk legkényelmesebben élezni. Élezéshez én egy Spyderco 701MF profilkövet használok, de megfelelő a Spyderco 303MF úti kerámia is. Gyorsan hozzáteszem, ezt az acélt egy sima folyami-kaviccsal is meg lehet élezni adott szituációban.

Az RS által használt Sandvik 14C28N acél nekem nagyon bejött. Voltak vele kapcsolatban fenntartásaim, hogy valóban megfelelő minőség lesz -e, de engem végül meggyőzött. Ezek után már megmernék kockáztatni egy RS Stingert is. Gyári éle az én mércémmel gyakorlatilag életlen volt. Az öreg Matula erre azt mondta volna, a meleg vizet se viszi el. Lefordítva olyan éles volt, mint egy gyári Victorinox svájci-bicska. Minimális élezéssel viszont valami frenetikus borotva élt lehetett ráhúzni, és ezt meglepően jól tartotta. Félreértés ne essék, nem egy csúcsacél mércéjével mérve. Megkockáztatom, ezt még kezdő élező éltárs is borotvára húzza.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Picit még maradva az RS Sandvik 14C28N acéljánál. Én kétféle késhasználatot tudok elképzelni pengeacél szerint szelektálva. Egyik a könnyen élezhető, és gyakran élezésre szoruló penge. A másik a komolyabb élezést igénylő, de sokáig éltartót kés. Ez utóbbiból igen sok acél vált nekem be (Elmax, S30V, S35VN, M390...). Az első kategóriából igazán nem tetszett egyik sem. Az eddig próbáltak vagy könnyen élezhetőek voltak, de túl hamar elvesztették az élüket, vagy nem volt sokkal könnyebb az élezhetőségük, mint a prémium acél kategóriában megszokottak, ellenben messze elmaradtak azok éltartásától. Ez utóbbiaknál érdemesebb lett volna prémiumot választani. A most megtapasztalt Sandvik 14C28N az RS-től viszont tökéletesen megfelelő az első kategóriára. Megadja az élezés, és szuper borotva él élvezetét, és megfelelő ideig használni is lehet. Az éle pedig sercegésmentes borotva tud lenni...

Összességében elmondható, hogy ez a Real Steel kínai folder egy jól elkészített minőségi bicska. Nem találtam rajta olyan részletet, aminél picit is rá tudtam sütni az eddig elterjedt kínai negatív sztereotípiákat. Nyugodt szívvel ajánlom.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2015.08.18.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom Real Steel, RS, China, 14C28N, Gerfalcon, Vadászsólyom