Robi - EDC folder alias RoBicska v2.0 (Elmax)
Kis mindenes bicska. Made in Hungary (utolsó módosítás: 2015.08.26.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

Kés:

 • Kés nyitott hossza: 189 mm
 • Kés zárt hossza: 111 mm
 • Súlya: 110 g
 • Készült: 2015. márciusában
 • Új ára: 35 eFt körüli (2015.-ös ár)

Penge:

 • Penge anyaga: ELMAX porkohászati rozsdamentes svédacél 58-59 HRC, debreceni hőkezelés
 • Penge szúró hossza: 79 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 79 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 21 mm
 • Penge vastagsága: 3,0 mm
 • Élezése: lapos konvex, hegy erős konvex
 • Penge rögzítése: Liner lock (keresztzár)
 • Kés nyitása: pengehát-nyúlványos megoldás

Markolat:

 • Markolat anyaga: hazai diófa, titán távtaróval
 • Markolatvastagság: 15,5 mm klipp nélkül mérve
 • Markolatszélesség: 22,2 mm
 • Liner vastagsága: 1,5 mm mindkét oldalon
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Szálkai Robi egy lendületesen fejlődő késkészítő mester. A Robi EDC folderének formavilágát 2012.-ben egy kis EDC fix késként fejlesztette ki. Lévén a kés bevált 2013.-ban megalkotta ennek bicska változatát. Ezt a modellt prototípus szériával teszteltette sokunkkal, majd a visszajelzések alapján finomította. Ebben a tesztben jómagam is részt vehettem.

Robi EDC fix késéből volt három változatom, nagyon szerettem. Ennek okán természetes volt, hogy a már bevált formát bicskaként is szívesen hordom a hétköznapokban. Rendeltem is egy DEC bicskát Robitól 2014.-ben. Hamar megkedveltem ezt a bicskát, csupán egy dolog volt rajta, amivel nem tudtam megbékélni. Ez a markolatpanel fája volt. Nem szeretem a vöröses árnyalatú fát, ráadásul rájöttem, hogy valódi kedvencem a hazai diófa. Úgy döntöttem, hogy lecserélem ezt a nevezzük v1.0 -nak bicskát egy v2.0-ra. Lévén a v1.0-ról már írtam cikket, de ezt az újat szerettem volna megörökíteni, így írok erről is pár mondatot röviden.

Szálkai Robi - EDC folder v1.0 Gox cikk.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Lévén eldöntöttem a cserét, ideje volt Robinak lespecifikálni az igényt, és megrendelni a bicskát. Ez 2015. év elején zajlott. Hamar megjegyezném, javasolt a megrendeléskor egyben elküldeni a teljes specifikációt E-mailban Robinak, mivel a chat-en folytatott beszélgetésből Robi minden igyekezete ellenére is maradhat ki fontos részlet. Ez esetemben meg is történt, de Robi mindezek ellenére rögvest korrigálta még postázás előtt. Ezt nem sokan tennék meg.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Lévén egy egyedileg készülő - nem futószalagos - késről van szó, sok részletet meg lehet határozni a készülő bicskánál. A kés formája, mérete, szerkezete természetesen egy kiforrott típus, azon változtatni nem ildomos. Ennek ellenére maradt elegendő eldönteni való paraméter.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Első kérdés a kés pengéjéhez köthető. Milyen acélból készüljön? Egy EDC foldernél számomra nem kérdéses, hogy magasra teszem a lécet. Feltétlenül rozsdamentes, csúcskategóriás acélt választok. Az élezés számomra nem okoz problémát, és szeretem a sokáig éles - éltartó - pengéket. A csúcsacélok közül persze nem feltétlenül a legjobbat keresem, gondolok itt például a Böhler M390 -esére, hanem a megfelelően éltartó, és bevált típust. Ez hazai custom készítők között jellemzően az Uddeholm Elmax porkohászati svédacél. Régi kedvencem. Ebben tehát nem tértem el a v1.0-tól.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Második kérdés a penge leélezése. Alap verzió az egyenes leélezés élszalaggal. Ezt én eleve kizártam. Két lehetőség között vacilláltam, a holkeres - mint a borotvakések pengéje -, és a konvexen. Nekem nagy kedvencem a lapos konvex, de Robi eddig nem igazán készített megfelelőt. Valahogy mindig vastag sikeredett, amit persze utólag lehetett korrigálni vagy s.k., vagy Hegyes Sanyinak elpostázva. Ennek ellenére ragaszkodtam a lapos konvexhez, és ezt jól is tettem. Az elkészült kés élkialakítása vetekszik a Fällkniven finomabb pengéinél megszokott, vagy Hegyespenge lapos konvexével. Semmit nem kellett rajta igazítani, tökéletes lett. Robi ráérzett erre az éltípusra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge nyitása lehet nyitófuratos - Spyderco késekhez hasonlatosan, csak ovális lyukkal -, nyitószemölcsös, és az alap pengehát-nyúlványos. A Robi EDC bicskájának igen szerencsés a konstrukciója ez utóbbit tekintve. A nyúlvány nem zavaró, gyakorlatilag a kés formájának alap eleme, és - bocsássátok meg az összehasonlítást, de - jobban kézre áll, mint a Zsolt legál modelleknél azt tapasztaltam. Nem volt kérdés, hogy ezt a pengehátas nyitásmódot választom hasonlóan a v1.0-hoz. Ennél nem vesz el helyet a pengéből, és nem keletkezik koszgyűjtő hely.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A pengehátas nyitásmód kritériuma, hogy viszonylag lazább pengét feltételez. Ez a v1.0-nál annyit eredményezett, hogy a penge nem zárt középre. Engem ez csak akkor zavart volna, ha hozzáért volna a linerhez, de ennyire nem volt problémás a helyzet. Sokaknál ez kardinális kérdés a bicskával szemben. Teljesen meg tudom érteni ezt az elvárást, lévén esztétikailag sokat dob a bicskán, ha még a penge is pontosan középre zár. Robi ennél a v2.0-nál már kiküszöbölte ezt a problémát, és megfelelően könnyed nyitás mellett is szépen középre zár a penge.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge a v1.0 -nál polírozott volt, ami igen szép, jól tisztítható. Hátránya, hogy minden meglátszik rajta, akár egy ujjlenyomat is. Másik hátránya, hogy konvex élezéskor nagyon látszik az élezés durvább felülete. A v1.0-nál krómoxidos - zöld - pasztával kellett finiselnem bőrön, vagy balzafán. Azt már csak halkan említem, hogy fotózáskor mekkora szívás egy csillogó felület. Megfogadtam, hogy ha lehet, többet nem lesz polírozott pengéjű késem, így a v2.0-nál eltérően a penge felületét szálcsiszoltan kértem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pengehátnál még egy eltérés volt a v1.0-hoz képest. Anno az volt az elméletem, hogy bicskával úgysem fogok szikravetőzni, ergo nem kell rá kaparóél. Időközben igen hamar rájöttem, hogy ez mekkora marhaság volt. Igen sokszor kellett volna a kaparóél pl. egy túrabot, vagy nyárs lehántolásához, stb... V2.0-nál ezért ismét visszatértem a kaparóélhez.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

a pengéről térjünk át a markolatra. Robi EDC foldere alapból kétlineres keresztzáras megoldású. A keresztzárba acélgolyó kerül rögzítésre, ami zárt állapotban rögzíti a pengét. A linerek kellően erős, 1,5 mm vastag rozsdamentes acélból készülnek. A zárfajták közül ez az egyik kedvencem. Alapértelmezett a jobbkezes lock változat, de természetesen lehet a kést balkezes kialakításúra is kérni. Az enyém természetesen maradt jobbos. Korábban a távtartót fekete G10-ből kértem a v1.0-nál, de gondoltam a v2.0 legyen titánból. Ez persze árnövekedéssel járt, de így utólag igen jó döntésnek vélem. Súlyra nincs különbség a két bicska között, vagyis nem súlycsökkentés miatt jött be ez a megoldás. Egyfelől sokkal jobban, komolyabban néz ki a fa markolattal együtt, másfelől a zsebklipp csavarmenete is finomabb egy titánban, mint egy G10-ben. Tagadhatatlanul a kinézet miatt tartom jobbnak. A távtartó nem fut végig, azaz a markolat nem teljesen zárt felül. Ez jó, mert könnyen tisztítható, és nem tudja valami szutyok megakadályozni a kés tökéletes nyitását. Rámarkolva viszont kényelmesebb. A penge tengelycsavarját azonban rozsdamentes acélból kértem, foszforbronz csúszócsapágyakkal.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolatpanel sokszor nehéz döntés. A G10 természetesen a legjobb megoldás, azonban én mégsem ezt választottam ennél a v2.0-nál sem. Egy erdei fixpengés munkakésnél az ember törekszik arra, hogy minél strapabíróbb legyen. Ne legyen gond, ha például leejti... A HS Vaddisznóm ennek okán anno G10-es markolatot kapott. Bicskánál azonban számomra jóérzést kelt egy természetes anyagból készült változat. Ez nem egy tankhámozó folder, hanem egy mindennapos bicska, ami megállja a helyét az uncsi hétköznapokban, de ugyanígy kirándulásokkor is. A v2.0-t hazai diófából kértem. Ez nem stabilizált fa, tehát újonnan még világos, kissé nyers a színe, de ez szépen beérik, sötétedik. Érdemes elsőre lenolajjal párszor átkenni, amíg a fa felszívja az olajat, aztán megszáradása után méhviasszal átdörzsölni. Választhatunk persze stabilizált markolatot is. Ez gyakorlatilag egy olyan nyersanyagot jelent, aminek pórusait telepréselték műgyantával. Homogén, strapabíró anyag válik belőle, de lényegében műanyag ami olyan marad ahogy kapod. Ennek előnyeivel, és hátrányaival.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Hogy ki milyen bicskát választ magának kedvenc, vagy elsődlegesnek, az egyéni ízlés kérdése. Hozzám igen közel áll a tradicionális bicska, ebből is leginkább Kocsis Feri bicskái. Sajnos ezt a vonzalmat nálam áthúzta a hétköznapi praktikum, kényelem. A könnyű egykezes nyitás, a zsebklipp... Amikor Robi EDC bicskáját használtam hihetetlen, de pontosan olyan érzésem volt, mintha egy tradicionális bicskám lenne, csak annak egy modernebb változata. Részben köszönhető ez kinézet szempontjából a pengehátas nyitási módnak, és a hasonló formavilágnak. Már csak egy körömvájatot kell a penge egyik oldalára képzelnünk. Így diófa markolattal meg pláne megvan ez a feeling. A fa markolatpanel alatt mindkét oldalon kötelező elemként van egy vékony G10 lemez, de ez így hogy kezd beérni a fa, egyre kevésbé feltűnő. Az acél liner, és közte a titán távtartó, amit Robi szerencsére közel sima fémszínűre hagyott, nem is kelti a műanyag hatást, sokkal inkább támogatja a tradicionális bicska utánérzését.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolat végi klippmegoldás sokakból váltott ki kritikát. Funkcionálisan nekem megfelelt a v1.0-nál is, csak a tetszetősebb külsőt hiányoltam, aminek javításán már akkor is sokat dolgozott Robi. A mostani v2.0 megoldásban már egy új klippet alkalmazott. Ez a mostani új modell. Kisebb, filigránabb, de használhatóságában remek. A csavar rögzítése szerencsére nem változott. Egy dologgal egészíteném ki a bicskát, mégpedig a klipp mellé adnék egy klipp nélküli alátétet. Ha ugyanis tokban szeretnénk hordani a bicskát, és az emiatt felesleges klippet le szeretnénk szerelni, marad a horony, és a csavarmenet, ami nem szép látvány. Ide lehetne ezt a lezárót a klipphez hasonlóan csavarral rögzíteni.

A Robicskához tökéletesen passzol az Opinel Outdoor M tok. Ára 5eFt alatt van, jól néz ki, és minőségi termék. Lehet övbújtatóra csatolni a hozzá kapott karabinerrel, vagy a tok övbújtatóját használva az övre fűzve.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Summa summarum Trice régi alaptézisét részben sikerült megtartanom, miszerint sokkal jobb egy bevált kést, bicskát mindenhol használni, mint sokfélét. Azt ugyanis az ember megszokja, és ügyesen fogja használni. Kezéhez nő. Van, és lesz persze egy-két bicska a Robi EDC 2.0 folderem mellett is, de a mindenes bicskám egyértelműen ez lett, mint ahogy az egyedüli fixem már évek óta a HS Vaddisznóm. A Robi féle bicska minden területen megfelelő. Erdei bicskának - remekül farag, de erőt is ki lehet fejteni markolatán -, kajálós késnek is tökéletes, de EDC szerepkörben is jól teljesít. Külön unikum számomra, hogy van rajta egy szolidan rejtett choil, ahol egész az élig rá lehet kényelmesen fogni a markolatra, ami finomabb faragásoknál nélkülözhetetlen számomra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

In memoriam v1.0:

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Szálkai Robi - EDC folder v1.0 gox cikk

Szálkai Robi elérhetősége, ahol a rendelést leadhatod (másolni nem tudod): moc.liamg@cdeibol

Budapest, 2014.07.30.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska