Robi - EDC folder alias RoBicska (ELMAX)
Kis mindenes bicska. Made in Hungary (utolsó módosítás: 2014.09.15.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge szúró hossza: 79 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 79 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 21 mm
 • Penge vastagsága: 3,2 mm
 • Penge anyaga: ELMAX porkohászati rozsdamentes svédacél 58-59 HRC, debreceni hőkezelés
 • Élezése: lapos konvex, hegy erős konvex
 • Kés nyitása: pengehát-nyúlványos megoldás
 • Kés nyitott hossza: 189 mm
 • Kés zárt hossza: 111 mm
 • Súlya: 107 g
 • Penge rögzítése: Liner lock, azaz keresztzár
 • Liner vastagsága: 1,5 mm mindkét oldalon
 • Markolat anyaga: vörösesbarna Cocobolo, fekete 4,4 mm vastag G-10 távtartóval
 • Markolatvastagság: 14,8 mm
 • Markolatszélesség: 22,5 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Készült: 2014. július vége
 • Új ára: 33 eFt, de kiviteltől függően 20 eFt - 45 eFt -ig. (2014. őszi ár)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Robi 2012.-ben kidolgozta az azóta siker modellé vált Robi EDC fix kését. Ez a kis legális fixpengés kés remekül használható, jól néz ki, de emellett szolid finom vonalvezetésű is. Pont hasonlóak miatt közkedveltek a Fällkniven Svéd designer cég termékei. Ez a kis fix kiáltott a folder változatért. Robi 2013.-ban létre is hozta az EDC fix folder változatát. Nevet ennek a sikergyanús késnek sem adott, de lelkes Késportálosok elnevezték idővel RoBicskának. Kíváncsi vagyok a prototípus szinten mozgó HD Robi folder milyen nevet kap... A RoBicska a 2013-as Lurdyban tartott X. Nemzetközi Késkiállítás és Vásáron debütált. Sikere azt kell mondjam még nagyobb lett, mint a kiindulási alapként szolgáló EDC fix volt. Robi ráadásul olyant tett a nyilvános szereplés előtt, ami rendhagyó, és nagyon jó gondolat volt. Készített prototípusokat, és értő vagy lelkes amatőröknek - mint én magam is vagyok - kiadta tesztelésre. Az általunk megfogalmazott észrevételek, kritikák alapján módosította a bicskát, és ez lett belőle. Példaértékű gesztus, ami mindenkinek megtérül.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Lévén benne voltam a proto tesztelő csapatban tudtam mik a kritikus részek, és a Lurdyban láttam a végeredményt is. Remekül sikerült. A bicska, folder készítés jelentősen más terület, mint a fixpengés kések készítése. Más dolgokra kell odafigyelni, véleményem szerint többre is. Ez nem egy olyan dolog, aminél az ember egy csapásra profi mester lesz. Ezzel mindenki tisztában volt. Figyeltem Robi bicskáit, és egyre jobbakat alkotott. Idővel úgy döntöttem, hogy rendelek tőle egy RoBicskát az EDC fixem mellé.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Egy futószalagos késnél jó esetben az ember egy szűk variációból választhat, de legtöbbször csak azt, hogy megveszi-e. Egy hazai mesternél pár alapvető dolgot kivéve mindent meghatározhat. Általában itt jön a probléma. Túl nagy a variációk száma, és ebből sok tetszik az embernek. Én azt mondom, ilyenkor érdemes végignézni az összes eddig publikált fotót, és a legjobban tetsző tulajdonságokat összeszedni. Persze van, amit meg kell tapasztalni, hogy el tudjuk dönteni. Szóval Blacky a cikkében jól rámutatott, ez a bicska a gentlemans foldertől a katonai outfitig mindent elvisel, és Robi ezt meg is tudja valósítani.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Így voltam ezzel az igényspecifikációval én is. Egy korábbi tapasztalás (Zsolt - Akhilleusz) révén nekem nagyon megtetszett a pengehát-nyúlványos nyitási mód. Kis gyakorlással nagyon ügyesen lehet egy, vagy két ujjal nyitni. Ráadásul számos előnye van a nyitólyuk, és nyitószemölccsel szemben. A teljes penge használható, vagyis nem akad el benne semmi, nem ül meg benne a kosz, nincs feszültségi pont, ami által erősebb a penge (mondjuk lévén bicskáról van szó, ez csak elméleti előny, valójában nem releváns). Élezéskor sincs semmi az útban, és esztétikailag sokkal szebb. A nyúlvány is érdekesen van kialakítva. Nem hivalkodó, nem zavaró, mégis könnyen / biztosan kezelhető. A hüvelykujj támasz rovátkázása a nyitásnál is segít. Ahogy anno a különböző élfajta közül megkedveltem a lapos konvexet, egy ideje ugyanígy ragaszkodom a pengehát-nyúlványos nyitásmódhoz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge acélja maradt a nagy kedvencem, a svéd porkohászati ELMAX acél 59 Rockwell keménységgel. Miért az ELMAX? Ezt már sokan kérdezték tőlem. Gyorsan hozzáteszem, hogy az ELMAX mellet sok más acél kedvencem is van. Ezt bicskáknál, és 10 cm-es max. pengehosszúságú fixeknél preferálom. Mást választanék skandináv élezésű késhez, és a konyhába sem ezt tartom. Az ELMAX-ban azt szeretem, hogy még megfizethető ára van, egész jól élezhető (hatékonyan, és borotva élesre) pl. Spyderco kerámiákkal, vagy HAIDU élező kövekkel, és az élét igen hosszan tartja. Emellett persze rozsdamentes is. Robi nagyon szépen dolgozik ezzel az acéllal.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge kialakítását én finom munkához kértem, kellően lapos konvex kialakítással. Mivel ilyen kialakításnál a hegy extrém módon le tud gyengülni, kértem Robitól, hogy a hegynél másként csiszolja, ott legyen erősebb - hasasabb - konvex. Tisztíthatóságot szem előtt tartva, polírozott pengét kértem. Ennek persze hátránya, hogy minden ujjlenyomat meglátszik rajta, emellett még bosszantóan nehéz fotózni is, de valamit valamiért. A pengehátnál divat a kaparóél, de én finoman lekerekítve kértem. Ez ugyanis nem Bushcraft kés. Ha szikravetőzni akarok, akkor meg úgyis az LMF-hez adott remek kis kaparó készséget használom, ami egyben síp is. Halkan jegyzem meg, utóbbi időben már nem vacakolok szikravetővel, sokkal jobban kedvelem a Primus vihargyújtómat. Ha kaparóél kell, akkor meg úgyis az övemen ott van a HS-Vaddisznóm, vagy Robitól az EDC fixem. Robi szépen dolgozik, de a konvex penge egyelőre egy FFG pengét takar, aminek csak a 4-5 mm széles élsávja konvex. Ez azonban pusztán csak egy specialitás, használatban nem érezni különbséget. Nagyon szépen metsz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük a kés belső világát. Ez egy kétlineres, keresztzáras jól bevált megoldás. Nekem nagy kedvencen az AXIS lock, de a leg megbízhatóbbnak, és a legjobbnak ezt a liner-lockot tartom. A linerek masszív 1,5 mm vastag rozsdamentes acéllemezből készültek, szintén polírozva. Távtartó esetemben fekete G-10, de Robi készítette már titánból is. A pengét kétoldalt két csúszócsapágy támasztja. Lock oldalon foszforbronz, másikon szilikon. Robi a keresztzárba egy acélgolyót süllyeszt, ez rögzíti zárt állapotban a pengét. Mint egy svájcióra, úgy működik. A pengehát-nyúlványos nyitásmód specialitása, hogy viszonylag lazább pengét feltételez. Robi ahogy küldte a kést, az tökéletesen középre zárt, ám a penge picit szoros volt. A megfelelő nyitáshoz kénytelen voltam ezen lazítani, így a penge már zárt állapotban valamelyest oldalaz. Linerrel azért még biztonsággal nem érintkezik. Eleinte ez picit zavart, aztán meg ezt is megszerettem. Lett volna egy upgrade lehetőségem, de végül megtartottam ezt a példányt. Tudom, ezt olvasva nem érthető a döntésem, de megpróbálom egy példával leírni. Kapható túraboltban 2eFt körül tökéletes fa túrabot. Fém véggel, csukószíjjal, és tökéletes egyenességgel. Vehettem volna, de én azt a botot szeretem, ami picit girbegurba, és cirka 5 éve vágtam magamnak valahol Dobogókő környékén. Tetszik benne, hogy a célra tökéletes, de nem mértani pontosságú. Nagyon szeretem a tradicionális bicskákat apró "hibáikkal" gyönyörűek, azonban nem tudom a hétköznapi használatba beilleszteni, mert hiányzik a zsebklipp, és az egykezű nyitás. Ez a RoBicska középút a modern egykezes folderek, és a tradicionális bicskák között. Ez az első bicskám, amit tényleg mindenhová megfelelőnek tartok, és érzelmileg is erősen kötődöm hozzá. Eddig két olyan késem volt, aminél idővel eldöntöttem, soha nem válok meg tőle. Ez a Kocsis Fejesgörbém, és a Hegyespenge Vaddisznóm #112. Úgy tűnik, ez immáron háromra bővül.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Markolat végén kapott helyet a zsebklipp, ami megosztotta a prototípus tesztelők táborát. Ezt a rögzítési formát sokan ismerjük, pl. a Buck Vantage típusnál. Előnye, hogy zsebben a bicskából a klippen kívül semmi sem látszik ki. Ez nemcsak a fürkész tekintetek miatt lehet előnyös, de rontja is a kés elvesztésének esélyeit. Ráadásul még a markolatpaneleket sem kell feleslegesen összefurkálni a variálhatóság érdekében. Variálható, jobbos, és balos is lehet, viszont csak tip-up -ként hordható (zsebben késhegy felfelé néz). Szerencsém, mert minden eddigi folderemet így szereltem. Amit sokan bíráltak, hogy a klipp végét lehet picit ide-oda mozgatni. Ez igaz is, azonban nekem csak úgy tűnt fel, hogy olvastam, és megpróbáltam mozgatni. A klipp annyira szépen le van kerekítve, meg van munkálva, hogy a nálam fa markolatpanelen sem hagyott látható nyomot. Részemről a korrektség miatt megemlítettem, de bevallom szívem szerint ezt le sem írtam volna. Nekem hiányzott róla valami esztétikus díszítés, mondjuk valami áttöréssel, vagy logóval, mint ahogy a Buck is tette. Robi nemrég kitalált egy olyan textúrát, ami ránézésre kovácsolás nyomaira hasonlít. Ezt még meg is bolondította egy kékes-lilás felülettel. Ez a szín fotón tetszett, de élőben nagyon nem. Szerencsére egy szaténozó koronggal két perc alatt lejött róla, és maradt a kovácsolt textúra. Ez az, ami nekem tetszik, de a feleségemnek pl. nem. De hát kérem ez egy ilyen műfaj... A klippet egy csavar, és egy markáns horony tartja. A csavar hosszan a G-10 távtartóba megy, de gyakorlatilag kiszakíthatatlan. A klipp viszont erős, de könnyen csíptethető. Nagyon klasszul tart, kellően nagy a befogadó képessége, minek köszönhetően kényelmesen különös odafigyelés nélkül is csíptethető, és a leg brutálabb vastag vadász farmerem zsebszélére is biztonsággal rámegy. Ez az eddig próbált legjobb klippem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Utolsó paramétere a késnek, a markolatpanel, és felülete. Erős dilemmám volt, hogy fa, vagy szintetikus anyagból legyen. Végül - hála az égnek - a fa mellett döntöttem. Sajnos nem vagyok toppon a fatípusokkal kapcsolatban, valami erezett sötétbarna tónusút kértem Robitól. Fontos volt még, hogy a mintázat hosszirányú legyen, mert ezen a késen csak az mutat szerintem jól. Robi örült, mert talált egy szép Cocobolot számomra. Fa esetén a panel felülete nem kérdés, az egyértelműen simára csiszolt finom felület kell legyen. Sajnos lévén nem ismertem ezt a fafajtát, megérkezés után tudatosodott, hogy ez vörösesbarna. Nem tetszett. Azonnal kérdeztem is Robit, hogy idővel vállalja -e ennek lecserélését. Nem szeretek ilyent kérni, mert egy odafigyeléssel nekem készített részletet dobunk így ki, de hát ez van. Aztán múlt az idő, sokat használtam, fogtam, mostam, ápoltam, minek köszönhetően elkezdett beérni ez a fa. Robi elmondta, hogy még UV fényre is sötétedik ez a fafajta. Ezt a beérést egyébként a Kocsis Fejesgörbém diófa markolatánál is tapasztaltam. A pirosas tónusból vöröses barna lett, a vöröses barnából sötét barna, a barnából pedig fekete. Amikor spekuláltam, hogy lecserélem egy ébenfa markolatosra, rájöttem, ezt nem tudnám eladni, mert képtelen lennék megválni tőle. Emellett a családomat megkérdezve, hogy szerintük cseréljem -e, biztosítottak róla, hogy nem vagyok normális, ha elcserélem. Nekik is nagyon tetszik.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

De nézzük, mikor is megfelelő egy bicska (szerintem)? Ha már az első látásra tetszik, az általunk végzett feladatokra kompromisszummentesen megfelel, kényelmes használni, viselni, és merjük is használni (mert nincs horror értéke, nem díszkés kialakítású, legális...). Én a proto-teszt során már láttam benne fantáziát, amikor megkaptam, tetszett. Mostanra kialakult egyfajta ragaszkodás. Ennek legfőbb oka, hogy meglepő módon még használhatóbb, kezesebb eszköz, mint a fix változata. Egyik nagy fejlődése, hogy a choil mögött van annyi hely, hogy finomabb munkánál mutatóujjal az élhez közel rá lehessen fogni. Itthon gyakorlatilag minden folderemet kitúrta, pedig feltett szándékom volt 2-3 db-ot megtartani, és felváltva használni őket. Még oda is ezt vittem, ahová pl. a Spyderco Delica 4 lett volna praktikusabb - logikusabb választás. Remek vele farigcsálni, kajálókésnek is vert mindent. A brutálisan éles penge miatt élmény bármit vágni vele. Igazi bicska élményt nyújt. Trice mondta anno, hogy az a jó kés, amit mindenhol szívesen használ az ember, mert annak használatát megismeri, megszokja, idővel és rutinosan tud vele dolgozni, jobban mint bármilyen más csilli-villi késsel. Na ez a RoBicska ilyen tud lenni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Még erősen gondolkodom, hogy megkérjem-e Robit, cserélje le nekem a cocobolot diófa markolatra. Lévén nekem a diófa mélyebb tartalommal bír, mint pusztán egy fafajta, valószínűleg rá fogom magamat szánni erre a RoBicska nélküli pár hétre. Mit kérnék még másként Robitól, ha most rendelném? Azt hiszem csak egy kritikám lenne. A penge tengelycsavarját oly módon kérném, hogy a csavar ne legyen legömbölyítve, hanem töltse ki teljesen a markolaton lévő furatot. Ez leginkább az étellel kapcsolatos tevékenységeknél lenne előnyös. Összességében nagy köszönet Robinak ezért a munkájáért.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2014.07.30.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX, Robicska