Opinel N°08 Inox diófa markolatos bicska
Egyik leghangulatosabb kajálókés. Made in France - Savoie (utolsó módosítás: 2015.09.19.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

Kés:

 • Típus azonosító: No.08 Inox dió
 • Kés nyitott hossza: 192 mm
 • Kés zárt hossza: 109 mm
 • Súlya: 40 g, Opinel Outdoor M tokkal 68 g
 • Új ára: 4 eFt (2015.-ös ár)

Penge:

 • Penge anyaga: Uddeholm Sandvik 12C27M rozsdamentes svédacél
 • Penge szúró hossza: 83 mm
 • Él hossza: 87 mm
 • Penge max. szélessége: 17 mm
 • Penge vastagsága: 1,8 mm
 • Élezése: lapos konvex, szálcsiszolt.
 • Penge rögzítése: Virobloc (zárgyűrű)
 • Penge nyitása: körömvályat, illetve koppintó

Markolat:

 • Markolat anyaga: diófa egy darabból, koppintóval
 • Markolatvastagság: 17 - 20 mm
 • Markolatszélesség: 19 - 20,5 mm, koppintó 28 mm

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Bevallom annak idején az Opinel bicskákat hitvány kusztorának tartottam, ami bár olcsó, de minek kategória. Idővel azonban ez a véleményem gyökeresen megváltozott. Megszerettem az egyszerűségét, és emellett egyre jobban ráéreztem a formavilágára. Immáron elmondhatom, hogy a 6-os mérettől a 12-ig mindegyikből volt sajátom. Mára már csak ez az egy Opinel bicskám van, de ez már úgymond másodszorra. Az előző diómarkolatos Opinelemet valamelyik kiránduláskor sógornőmnek ajándékoztam, így kellett egyet újfent beszereznem. Ez is jelzi, hogy mennyire hozzámnőtt ez a diómarkolatos bicska.

Az Opinel azonban szinte az egész családnál jelen van. A legkisebb lányomnál egy rózsaszín My First Opinel N°07 Fuchsia van, ő most 7 éves. Középső lányomnak egy faragott N°07-es Inox van, feleségemnél pedig egy Bubinga N°08 LUX. Egyedül nagyfiam ragaszkodik az egyszem Spyderco Native 5 Lightweight -hoz. Ezek az Opinelek egytől egyig kajálókésnek vannak befogva.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Egy Opinelt legtöbbünknek nem kell bemutatni, lévén hasonlóan közismert késtípus, mint a Victorinox svájcibicska. Kűlönleges ismertetőjegye a virobloc zárgyűrű, ami 6-os mérettől felfelé minden késen szerepel, és a gyűrű elfordításával lehet a bicska zárját nyitni, vagy lezárni. Ez utóbbit a bicska nyitott, és zárt állapotában egyaránt megtehetjük. Csukott állapotban a régi modelleknél még nem lehetett a virobloc zárral rögzíteni a pengét. Opinel másik tulajdonsága, hogy meglepően olcsó. Olcsósága ellenére azonban állandó jó minőséget biztosít.

A Opinel alapmodelljei bükkfa markolatosak, és a markolatot egy darab fából készítik. Vannak típusok, méretek, aminél van lehetőségünk a bükkfától eltérő markolatot választani. Erre eklatáns példa az Inox alapmodellből a N°08-as méretű bicska. Itt viszonylag nagy a választék, pláne ha beleszámolom, a korlátozott számban készült példányokat is. Nekem két nagy kedvencem van, a diófa, és az olajfa markolatos. Ebből a diófa nálam a No.1. Érdekes, hogy ennél nincs a markolatra írva az Opinel felirat. Pont ezt kihasználva lehet a minőségre még egy picit rádobni. A diófát picit benedvesíteni, és miután megszáradt P600, P800-as smirglipapírral felcsiszolni. Előtte persze érdemes a virobloc gyűrűt ideiglenesen levenni a bicskáról.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés vagy Carbone - nem rozsdamentes szénacél -, vagy Inox - rozsdamentes svédacél az Uddeholm gyártól -, ami esetünkben Sandvik 12C27M. Elég jó él húzható rá, de étkezésenként kell élfrissíteni, mert nem egy kimondottan éltartó acél. A Victorinox által használt BRD 1.4110 acélnál azonban jobb szerintem. Pont a gyenge éltartása miatt kasználjuk kizárólag kajálókés szerepkörben. Volt Carbone pengés Opinelem is, de semmivel sem jobb él szempontjából, mint az Inox. Étkezéshez viszont eszembe sem jut nem Inoxot használni. Értem, hogy sokan a tradició miatt választják a szénacél pengét, de nekem az a tudat nem ér annyit. A Carbone penge pl. hagyma, paradicsom vágásakor nyálkás felületet kapott, aminek szaga, íze volt. Sokan állítják, hogy ez a kellemetlenség használat során idővel elmúlik. Én ezt készséggel el is hiszem, de köszönöm nem kérek ilyent.

Az Opinel pengék azonban optimálisak kajáló késnek. Pengéik vékonyak, az élprofil finom lapos konvex. A penge vastagság a N°06-tól N°12-ig 1,2 mm-től 2,4 mm-ig terjed, pengehossz viszont 73 mm-től 120 mm-ig választható. Az általam favorizált N°08-as igaz nem legális méretű, de nem hiszem, hogy bárki foglalkozna egy táskában vagy tokban lévő 83 mm-es pengehosszal egy ilyen tradicionális bicskánál. A penge kapható széria, és LUX kivitelben. A széria szálcsiszolt, a LUX tükrösre polirozott.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés érzékeny nedvességre, még Inox esetén is. Igaz, nem rozsda szempontjából. A zármegoldás, és a fa markolat miatt nedvesség hatására a fa be tud dagadni, és a penge megszorul. Nyitott állapotban ez fel sem tűnik, ám csukott állapotában körömmel már bajos lehet a pengét kinyitni. Ilyenkor jön a koppintó, ami a markolat végének érdekes kialakítását jelenti. A markolatvéget pengével lefelé valami szilárd tárgyhoz koppanjuk. Például egy asztal lapjához. Ennyi elég is ahhoz, hogy a penge meginduljon. Innentől már gond nélkül nyitható. Ettől függetlenül nem ajánlom mosogatógépbe tenni, vagy mosogatás közben vízben áztatgatni fa markolatú Opinel bicskánkat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A virobloc zárgyűrűt könnyű eltávolítani egy zégergyűrű fogóval, de akár egy laposfejű csavarhúzóval is le tudják ügyesebbek szedni. A gyűrű kitágulásától nem kell tartani, a keresztmetszetének formája (mengövelt inerciája) meggátolja ebben. A gyűrűt azért érdemes időnként levenni, hogy az alá került szennyeződést nagyjából negyedévenként - feltéve hogy rendszeresen használatban van - ki tudjuk takarítani. A pengét is így lehet a keresztstift kiütése után kivenni. Ezt azonben laikusoknak nem javaslom. Ilyent a penge maratása esetén szükséges tenni.

A bicskához nagyon klassz Opinel tokokat lehet választani. Én a kicsit szokatlan anyagból készült Opinel Outdoor M tokot vettem hozzá. Nagyon praktikus, jól kinéző tok. Övre is fűzhető, de egy sötétített felületű karabinerrel rögzíthető övbújtatóra, táskára... Érdemes nem sajnálni a tokra a pénzt (4-5 eFt), mert sokkal praktikusabban használható, és dekoratívabb kiegészítővé válik. Erdei készlethez egy fixpengés kés, és fűrész vagy balta mellé ideális kiegészítő. Ebédhez így tiszta kést tudunk elővenni túrázás alkalmával is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Opinel kések adatai:

 • N°06: ph: 73 mm; éh: 77 mm; pv: 1,2 mm; psz: 14 mm; th: 166 mm; zh: 95 mm, s: 28 g
 • N°07: ph: 78 mm; éh: 82 mm; pv: 1,6 mm; psz: 16 mm; th: 179 mm; zh: 101 mm, s: 34 g
 • N°08: ph: 83 mm; éh: 87 mm; pv: 1,8 mm; psz: 17 mm; th: 192 mm; zh: 109 mm, s: 40 g
 • N°09: ph: 90 mm; éh: 94 mm; pv: 2,0 mm; psz: 19 mm; th: 208 mm; zh: 119 mm, s: 55 g
 • N°10: ph: 98 mm; éh: 103 mm; pv: 2,0 mm; psz: 20 mm; th: 228 mm; zh: 130 mm, s: 74 g
 • N°12: ph: 120 mm; éh: 126 mm; pv: 2,4 mm; psz: 24 mm; th: 280 mm; zh: 160 mm, s: 113 g

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2015.02.23.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob Opinel, Dió, No.08, Sandvik, 12C27M, France, Savoie, Virob