Opinel - No.06 (Inox) (utolsó módosítás: 2011.05.23.)
Made in France (Savoie)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

  • Penge hossza: 73 mm (legális méretű - EDC)
  • Él hossza: 77 mm (legális méretű - EDC)
  • Penge max. szélessége: 14 mm
  • Penge vastagsága: 1,2 mm
  • Penge anyaga: Sandvik 12c27M rozsdamentes svédacél
  • Nyitott hossza: 166 mm
  • Zárt hossza: 95 mm
  • Súlya: 28 g
  • Penge rögzítése: Virobloc (zárgyűrű)
  • Markolat anyaga: Nyírfa

Tapasztalatom:

Mikor a 14 éves fiamnak lecseréltem a My First Victorinoxát, természetesen 10 éves lányomat sem hagyhattam ki ebből. Nála picit nehezebb volt a feladat, mert egyrészt az a 4 év sokat számít, még akkor is, ha jelen esetben a kisebbnek jelentősen jobb a kézügyessége. Másrészt azért volt nehezebb, mert a választást lányom teljesen rám hagyta. Végül beigazolódott, hogy ezt jól tette. Mivel mindketten ugyanannyi ideig használták a kis Victorinoxot, kés tapasztalatuk hasonló volt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Lányom a választást rám bízta, és gyakorlatilag én is követtem az ő jó példáját. A késekhez nálam jobban értőket kérdeztem, azaz a Késportál fórumának közösségét a "Márkákról vegyesen/Melyiket válasszam" -topicban. Ők javasolták az Opinelt. Opinel késem még nem volt, csak gyerekkoromban egy pici bugylibicska. Ennek okán igencsak idegenkedtem tőle. Ettől függetlenül, hittem éltársak tapasztalatában, és megnéztem az Opineleket a Moskito késboltban. Rögtön vettem is egyet.

Konkrétan az Opinel No6.-ot, mely a sorozat 5. eleme, és a legkisebb, amelyiknél már van zár. Egyrészt ez a bicska egyszerű mint a bot. Másrészt olyan szépen kidolgozott, hogy feledteti egyszerüségét, sőt megkoronázza azt. Tegyük hozzá, a kés új ára 2.000,- Ft! Inox pengés változatot vettem, bár nem tudom a 6-ost árulják-e carbone, azaz szénacél pengével. A rozsdamentes Inox penge valójában svédacél pengét jelent, konkrétan az egyik kedvenvemet, a Sandvik 12c27 (54-55 HRC) krómmal tuningolt 12C27M változatát. Azóta volt már szénacél pengés Opinelem is, de semmivel sem jobb az Inoxnál, viszont sok szempontból rosszabb annál. Részemről soha többet kategória. Ezt az acélt nagyon könnyű élezni, nagyon jó korrózióálló és emellett egész jó éltartó. Nem kartondarabolásra tervezték, ellenben hihetetlen borotvaélet lehet rá készíteni, köszönhető ez a szike jellegű vékony pengének.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mivel nincs a késben pengerögzítő rugó, ezért annak nyitása, zárása nagyon könnyű, és ezáltal biztonságos. A pengét zárt, és nyitott állapotban az 1955-től bevezetett Virobloc zárgyűrű rögzíti. Ez egy elfordítható felsliccelt masszív acélgyűrű, ami finoman siklik az alatta lévő szintén polírozott felületű acélgyűrűn. 2000-től a Virobloc a pengét zárt állapotban is képes rögzíteni. A markolata egy fadarabból készített elem, melynek anyaga igen sokfajta lehet. Létezik műanyagból is. Én nyírfa markolatosat vettem. Írtam, hogy a pengét könnyű nyitni, zárni. Egy esetben lehet vele gond, ha vízben áll, és megszívja magát. Ekkor kézzel szinte lehetetlen kinyitni. Erre az esetre is gondolt a gyártó. Ha megnézzük a markolat végének kialakítását, elsőre egy madárfej vég ugrik be, amit súlytáshoz szoktak használni. Egy ilyen kis késnél ez eleve kizárt. Nos ez a kés "koppintója". Ha a Virobloc gyűrűt nyitjuk, a kést pengével lefelé a zárgyűrűnél megragadjuk, majd pl. asztallapra egy határozott mozdulattal rákoppintunk, a penge kimozdul, és már ki is tudjuk nyitni. Nagyon ötletes, és egyszerű megoldás.

Lányom rögtön megszerette ezt a kis bicskát, és igen ügyesen használja. Oly annyira megkedvelte, hogy esténként vacsorához csak ezt használja. Vettem neki egy kis vágódeszkát, szt mindíg odakészíti a késéhez. Bevallom jó érzés ezt látni. A kés kerek markolata kifejezetten jó fogást biztosít a késnek.

Budapest, 2011.05.23.

Linkek: