Kocsis Ferenc - Yukon 1. #004 (utolsó módosítás: 2014.04.17.)
"Nem dolgozom tökéletesen, a hibáim tesznek emberivé." Kocsis Ferenc
Made in Hungary, Debrecen - Fancsika tanya

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: Yukon 1
 • Sorszám: #004
 • Penge szúró hossza: 97 mm
 • Él hossza: 105 mm
 • Penge max. szélessége: 27 mm
 • Penge vastagsága: 3,7 mm
 • Penge anyaga: Uddeholm Sleipner* nem rozsdamentes hidegmunkaacél 58,5-59 HRC, Feri saját hőkezelése
 • Élezése: lapos konvex
 • Kés teljes hossza: 212 mm
 • Súlya: 132 g tok nélkül, tokkal 201 g
 • Markolat anyaga: bubingafa*
 • Markolathossz: 115 mm, alul a fogáshosszt mérve 93 mm
 • Markolatvastagság: 16 - 19 mm
 • Markolatszélesség: 21 - 27 mm
 • Tok: fekete bőr
 • Készült: 2014. év elején
 • Várakozási idő: 2-3 hét (2014. tavaszi állapot)
 • Új ára: 25-30eFt

*: megrendeléskor választható más anyaggal is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előszóban leírnám, hogy az elmúl évek alatt sok kést rendeltem Feritől, mert annak minősége, kinézete lenyűgözött. Ebből fakadóan, ha valaki elfogultsággal vádol, feltehetően igaza van. Ráadásul személyesen is ismerem Ferit, bár ez számos hazai mester esetén is elmondható rólam. A cikket tehát ennek tükrében olvassátok.

Tapasztalataim:

Idén év elején kilátogattam a FeHoVára picit szétnézni. Ez előtt egy GunShow -n voltam a tengerentúlon, így a hazai fegyver rész inkább lehangoló volt számomra. Kések-balták terén azonban szívdobogtató élmény volt. A Magyar Késmíves Céh Egyesület is részt vett a kiállításon, és ez határozottan növelte annak értékét. Jelen volt többek között Kocsis Feri is, aki meglepetésemre kölcsönzött nekem egy fixpengés kést, hogy próbáljam ki. Nem szeretek nem saját kést tesztelni, de néha teszek kivételt, mint ez esetben is. Így került hozzám már két hónapja ez a Yukon 1.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a kés vadászkésnek készült, tehát elsődlegesen az elejtett vad bontásához. Én ehhez nem értek, viszont Feri bátorított, hogy erdőjáró szerepkörben is bátran kipróbálhatom. Azóta már többször jött velem a Pilisbe, és bevallom tetszik. Érződik és látszik rajta a vadászkés jelleg, de a Kocsis kés stílusjegyek is megjelennek. Ránézésre, kézbe véve azonnal feltűnik a finom, aprólékos kidolgozottság, ami miatt sokan választjuk a Kocsis késeket-bicskákat. Feri gyakorlatilag a széria késeinél is azt a minőségi munkát nyújtja, amit általában csak a prémium kategóriában remélhetnénk.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Yukon 1-ről nekem elsőre két kés pozitív tulajdonságai ugrottak be. Első a svéd/japán Fällkniven F1, melynek méretei nagyjából egyeznek ezzel a késsel. Az F1 nagyon elismert, és bevált kés, tehát úgy gondolom, ha valamely késről az embernek ez ugrik be, az eleve nem jelent rosszat. Nekem az F1 azért tetszett, mert kompakt, minimális helyigényű, súlyú kés, viszont nagyon széles körben praktikusan használható. A Yukonról pont ez jutott az eszembe, azonban nem F1 klónként, mert egyáltalán nem hasonlít rá, hanem kompaktság, és használhatóság terén. Kinézete hasonlóan eltalált, sikergyanús modell a Yukon 1. Másik kés ami kézbevétel, és használat során ugrott be, az az Opinel No.:09. Markolata ugyanis szakít a lapos jellegű keresztmetszettel, és megközelíti az Opinelnél megszokott kerek alakút. Ez a markolatforma többféle fogásmódot tesz így lehetővé, kevésbé kényszerít. A keskeny penge-kés forma miatt ez a kerekebb markolat még olyan szempontból is előnyös, hogy rendesen megragadható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés kinézetre nem az irányadó formavilágot követi, ezért még sokaknak szoknia kell, de nem extrém, tehát ismeretlenül is megakad rajta az ember szeme. Arányos szép kés, bármilyen oldalról szemléli az ember. ...szóval nincs rossz profilja. Hasonlóan tetszetős, mint az F1. Bevallom annak ellenére, hogy vadászkés, nehéz megválnom tőle. A hozzá kapott tok nem a késhez készült, csak beleillik. Az F1 is attól remek kés, hogy van hozzá egy praktikus, és kompakt jellegét kiemelő tokja. Ugyanez igaz nagy kedvenc késemnél is, a HS-Vaddisznómnál. Ez a Yukon 1 nagyon igényelne egy minél kompaktabb, praktikusan használható tokot a jelenlegi helyett. Lényege a szolid megjelenés, kés könnyű ki-be tételének lehetősége, biztos tartás, és legfőképpen kis mérete lenne. Feri már másik tokkal adja ezt a kést, de azt a tokot még nem láttam. Kiemelendő tény, hogy Feri a késeit tokkal adja, ami sajnos még nem alapértelmezett jelenség a késkészítőknél. Arról nem is beszélve, hogy egy egyedi kézműves, prémium minőségű kést tokkal, számlával 30eFt alatt megkapsz megrendeléstől számított 2-3 héten belül.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés pengéje szerintem a legszélesebb körben használható hosszúságú. Ez a 10 cm körüli méret alkalmas túrázáshoz, ételkészítéshez, és mérete még nem zavaróan nagy, igen praktikusan használható. Nedvesebb időben tűzgyújtáshoz ezzel a mérettel már megfelelően lehet tűzifát hasítani. Pengevastagsága szintén jól eltalált: 3,7 mm. Fixpengés késeknél én amúgy is a 3,5 - 4,0 mm pengevastagságot preferálom. Ez már kellően erős, lehet már vele hasítani, de normál használatra is praktikus méret, vagyis nem túl vastag. Ez a kés a svéd Sleipner acélból készült, Feri által hőkezelve. Bevallom fordult már meg pár Slepi a kezembe, de ennek éltartása előtt le a kalappal.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge lapos konvex leélezésű. Két késkészítőtől tapasztaltam eddig ilyen jól metsző, de elég erős penge keresztmetszetet, egyikük Kocsis Feri. Fához, húshoz, zöldségekhez szuperül használható élkialakítás. Élezni nagyon klasszul lehet, és ha több napos túra kapcsán szükség vak terepen élezni, az sem jelent problémát még járatlanabbaknak sem. Gyorsan megjegyezném, hogy sokan félnek a konvex éltől, mert hogy azt nem tudják élezni. Ebből nem kell ügyet csinálni. Lehet ezt simán élszalagosként is élezni, és ha idővel - cca. évente - már nagyon látszik az élszalag, smirglin újra lehet konvexesíteni. Idővel pedig kövön is ráérez az ember a picit módosított mozdulatra, amivel tökéletesen lehet a konvex élt folyamatosan megtartani.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A pengének élvonala is szenzációs. Végig íves. A penge tövénél van is egy kis rekurzív szakasz. Ez a vonalvezetés sokkal hatékonyabbá teszi a vágást. Bevallom a végig íves pengét sokkal jobban szeretem élezni is, mert sokkal könnyebb, és jobb eredmény várható kevesebb idő alatt. Nem csodálom, hogy Ales (R.I.P.) utóbbi időben Ferivel készíttette egyedileg tervezett kését. Feri kései sok finomságot rejtenek, ami sokszor észrevétlen marad, csak a kés használhatóságán lepődünk meg.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge hegye elég markáns 45°-os szöget zár be. Jól lehet vele szúrni, bemetszeni, illetve finomabb kis vágásoknál is jól használható, de még kellően erős. Ne felejtsük el, ez egy vadászkés. Feritől kérdeztem is, hogy merjem -e erdőben a hegyét is terhelni - használni. Kíváncsi volt, hogy erre a felhasználásra mit szól a kése, tehát szabad utat adott. Kétféle módon lett vallatva a hegy. Egyik az ütőfázásnál történt. Itt, lévén konvex a hegy is, nem számítottam semmi rosszra. Tökéletesen bírta az ütleget, max. az ütőfa ment picit hamarább tönkre, de ez marginális dolog. A feszegetésnél picit féltem egy korábbi másik készítő által adott tesztkés lepattant hegye kapcsán. Anno meglepődtem, hogy a VG-10-es pengéjű kis Fällkniven WM1 hegye mit kibírt. Igazság szerint amit az az etalon kés kibírt, annál több normál felhasználásnál nekem nem kell. Annyit viszont bírjon egy fix amire erdőben számítani szeretnék. Nos ezt a Yukon 1, a kacér hegyével, sérülés, görbülés nélkül lazán kibírta.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A pengén egyedül egy dolog hiányzott, a kaparóél. Lévén ez vadászkés, nyilvánvaló, hogy nincs rajta. Az is biztos, hogy ha valaki rendeléskor kéri, Feri tesz tá kaparóélt is. Kaparóél sok dologra jó, én leginkább a szikravetőnél szoktam használni. Legtöbbször azonban a Primus Power Lighter vihargyújtómat használom, vagy a LMF Scout szikravetőt, amihez remek kaparópenge van. Nos így utána gondolva ha rendelnék Yukont, nem kérnék rá kaparóélt, mert a pengehát így bárhol megfogható, ezáltal a kés sokoldalúbbá, használhatóbbá válik. Ezen felül jobban is néz ki a finoman érdekesen ledolgozott kantni. Ez is egy Feri féle finomság, ami ha ránézel a pengére jó összképet ad, de elsőre nem tűnik fel mikből fakad. A penge közepén található az új logó "KOCSIS Yukon". Illik Ferihez ez a design.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A késen még megtalálható két további felirat az acélba gravírozva. A markolaton felül látható az acél típusa "Sleipner", és a szériaszám, amit nem sok késgyártó alkalmaz "004". Ez egy plusz figyelmesség a megrendelők felé, ami többletmunka, macera a mesternek, és nem jellemző. Ebben az árkategóriában meg pláne nem. A markolata nagyon kényelmes. Vannak fogásnemek, ami a fa megmunkáláskor előfordul, és ilyenkor az alsó markolatvég picit nyomja az ember tenyerét. Lévén ez egy vadászkés, egyáltalán nem tartom ezt negatívumnak. Erdőben használva sem tartom számottevő problémának. Markolatpanelek fából készülnek, ami rendeléskor választható. Ferinél szokott készleten is lenni kés, ami azonnal vihető, csak itt a paraméterek nyilvánvalóan adottak. A markolat gyönyörűen kidolgozott, finom sima felületű, még nedvesség hatására sem durvul fel, vagyis nem félkész munkát kapunk. Teli acélszegecses rögzítésű, ami jó, mert nem megy bele a kosz, és nem töri az ember kezét. Egy ekkora késnél pedig a zsinórfurat szerintem teljesen felesleges.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Egy erdei késen a kaparóél mellett szintén alap dolog a törővég. Ennél a késnél ez is hiányzik. Ez azonban nem is kérhető a késre. Halkan jegyzem meg, a HS-Vaddisznómon van törővég, mert kértem rá, viszont sosem használtam. Ugyanúgy nem, mint a zsinórfuratot sem. Biztos van olyan profi bushcrafter, aki gyakran használja ezeket, de én nem tartozom ebbe a körbe. Arról nem is beszélve, hogy egy vadászkésen ez nem szokott rajta lenni. Sőt, még Ray Mears híres Woodlore bushcraft késén sincs törővég.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Markolatnál egy dolog van, amire érdemes odafigyelni. Ez a kés alul a fogáshosszt mérve 93 mm-es. Jobb kezeteket szorítsátok ökölbe, és a négy ujjatok együttes szélességét a középső ízületnél mérjétek le. Ennek kell kevesebbnek lennie, mint 93 mm. Nekem közepes kezem van, és ez a markolat éppen kényelmes a kezembe. Nagyobb kezűeknek ez már kényelmetlen lenne. Erre az esetre készül a Yukon 2, ami a Yukon 1 arányosan felnagyított változata, ami annyit tesz, hogy a markolata 1 cm-el lesz hosszabb, a penge 9 mm-el. Egyedül a penge vastagsága nem fog változni, bár Feri mondta, hogy rendelésre elképzelhető, hogy lesz picit vastagabb változatban is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pilisben próbálgatva egy igazán szerethető, jól használható, igen szemrevaló kést ismertem meg. Azt kell mondjam ebben a méretben, ami nekem a pont megfelelő tartományban van, tökéletesen szerepelt. Tollaság faragásban még a nagy kedvencem sem múlja felül. Picit irigy vagyok a vadászokra, mert a Yukon 1. abban a közegben egy még remekebb kés. Mellesleg itthon konyhai felhasználásra is befogtam. Elsődlegesen húsok előkészítésekor, illetve szeleteléskor. Húsvét előtti főtt sonka szeleteléséhez pl. nagy kedvenc lett, de lassan visszatér Debrecenbe. Kívánok mindenkinek ilyen kést Húsvétra, vagy bármilyen alkalomra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2014.02.14. FeHoVa

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász Kocsis, Yukon, Debrecen, tradicionális, bicska, bicskás, Fancsika, vadász