Kocsis Ferenc - kis Fejesgörbe
Made in Hungary, Debrecen (utolsó módosítás: 2011.11.09.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge hossza: 85 mm
 • Él hossza: 82 mm
 • Penge max. szélessége: 19 mm
 • Penge vastagsága: 2,4 mm
 • Penge anyaga: Sandvic 12c27 rozsdamentes svédacél 59 HRC, Kocsis Ferenc hőkezelés
 • Élezése: konvex, bevezető élszög 7°
 • Kés nyitott hossza: 193 mm
 • Kés zárt hossza: 108 mm
 • Súlya: 80 g
 • Penge rögzítése: erős rugós (vésettel), könnyített nyitással
 • Markolat anyaga: fekete szaru, kiskakas betéttel
 • Bakni: alpakka
 • Liner, azaz hagyományos nevén platina: sárgaréz
 • Markolathossz: 100 mm
 • Markolatvastagság: 10 - 14 mm
 • Markolatszélesség: 13 - 18 mm
 • Készült: 2011. októberében, Debrecenben

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Első Kocsis késem egy közepes méretű Fejesgörbe volt. Amikor otthon megmutattam, az addig késeim irányában pusztán az udvarias érdeklődésig jutó feleségem 180 fokos fordulattal lelkesedett a bicskáért. Közölte, hogy ezt véletlenül se adjam el. Akkor eltökéltem, hogy Ferivel készíttetek neki egy kis Fejesgörbét. Ezt a kést eredetileg idén Karácsonyra szántam a fa alá, de egy kis malőr miatt hétköznapi ajándék meglepi lett belőle. Feleségemnek volt egy svájci bicskája, de gyakorlatilag azt sem tudta konkrétan, hogy hol van, mivel nem használta. Feri kis Fejesgörbéjét naponta többször látom tisztítani, törölgetni, és gondosan eltenni. Úgy gondolom ehhez a váltáshoz egy Kocsis Ferenc bicska kellett! Egy a baj, és ezt vegyétek figyelmeztetésként komolyan! Csak egy darab Kocsis bicskát nem lehet megvenni... Mikor kézbe vettem ezt a kis Fejesgörbét, már telefonáltam is Ferinek, hogy további kettőt rendeljek magamnak. Egyet damaszk pengével, egyet ATS vagy RWL pengével.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Rá kellett jönnöm, hogy ha az ember a szabadság szellemében él, vagyis a természetben tölti idejét, akkor a közepes Fejesgörbe illik a férfikézbe, viszont ha az irodisták hétköznapjait koptatja, akkor a kis Fejesgörbe lapul a zsebbe, vagy nyaktokban. Nem mondom, tetszenek Feri többi bicskái is, de a Fejesgörbe annyira finom vonalvezetésű, és ráadásul kényelmes fogású, hogy számomra határozottan kiemelkedik a többi közül. A kicsi ráadásul annyira aprólékosan megmunkált, hogy olyan, mint egy fiús ékszer. Jómagam nagyon szeretem a praktikus eszközöket. Emellett gondoljatok bele, ha egy rugós rögzítésű, kétkezes nyitású bicska kitessékel biztos EDC szerepköréből egy Benchmade 13960 HD-t, az már nem semmi!

A kis Fejest úgy kértem Feritől, hogy könnyített nyitású legyen oly módon, hogy egy kis gyenge kezű nő fogja használni. Kis olajos bejáratás után... - pengehátat finom több rétegű bőralátéttel satuba befogtam, breakfree olajjal locsoltam a penge és rugó felületét, közben kézzel nyit-csuk ciklust ismételgettem jó sokszor. Szóval ezek után simán megfelelt a kritériumnak a bicska. Feri tehát ilyent is tud!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A bicska újonnan nagyon szép, kis ékszer. Viszont a használt változata is gyönyörű. Én a közepes Fejesgörbén tapasztalom, hogy a napi használat nyomai meglátszanak a késen. A csillogó penge, és baknik fénye picit megtört, és azt kell mondanom, hogy amellett, hogy látszik rajta, hogy ez egy "élő" kés, még dögösebb lett. Egész pontosan adott neki egy komoly kés érzetét. Megjelenése megszigorodott. Ráadásul elmúlt a kényszeres penge, és bakni pucolgatási kényszerem, ami a kezdeti tükörfényes felületen meglátszó ujjnyom kapcsán rendszeresen rám tört az elején. Viccesen fogalmazva, ez az elején olyan, mint a babák a kisbaba illata, amit nem lehet pofi-puszilgatás nélkül megállni. Akinek van kisgyereke, pontosan tudja mire gondolok.

Azt még nem tudom, lesz-e valaha nagy Fejesem. ...de könyörgöm ne kérdezzetek meg, hogy biztos, nem tudom-e?

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.11.09.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska Kocsis, Ferenc, Fejesgörbe, fejes, bicska