Kocsis Ferenc - Fejes görbe (utolsó módosítás: 2011.09.10.)
Made in Hungary, Debrecen

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge hossza: 98 mm
 • Él hossza: 95 mm
 • Penge max. szélessége: 23 mm
 • Penge vastagsága: 2,9 mm
 • Penge anyaga: ATS-34 rozsdamentes japán acél 59 HRC Kocsis Feri hőkezeléssel
 • Élezése: konvex, bevezető élszög 7°
 • Kés nyitott hossza: 221 mm
 • Zárt hossza: 124 mm
 • Súlya: 126 g
 • Penge rögzítése: erős rugós (vésettel), könnyített nyitással
 • Markolat anyaga: fekete szaru, kétoldali kakas betéttel
 • Bakni: alpakka
 • Liner, azaz hagyományos nevén platina: sárgaréz
 • Készült: 2011. augusztusában, Debrecenben

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

"Magyar férfiembernek van bicskája..." Ezt a közhelyként ismert mondatot tudja az ember, és manapság jobb esetben egy svájci bicskát ért alatta. Ez egész addig tart, míg nem találkozik egy igazi magyar hagyományos bicskával. Igazi alatt azt értem, hogy valóban minőségi bicskával. Sok régi magyar bicskaforma létezik. Én elsőre a Fejesgörbébe szerettem bele. Ez a kés az Alföldről származik, jellegzetessége a görbe nyél, nyélhez képest széles penge. A második kedvenc a Náder bicska, melyet Náder Ignácz szegedi késes mester készített anno, és a kecses Fejes görbével ellentétben ez egy igen masszív, de míves kés.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Hogyan is történt ez a "szerelem"? Ez interneten nem nagyon következik be, ehhez közvetlen kontaktus kell. Történetesen szomszédommal nézegettünk pár USA foldert (szándékosan nem bicskát írok), mikor ő szerényen elővette zsebéből a Fejesgörbéjét. Ez tipikusan a "mindent visz" esete volt. Sok remek késes mester készít jó magyar bicskákat, de ha már az ember részese Magyarország legnívósabb kés-baráti körének (Késportál.hu), akkor hazánk egyik legjobb bicskája lehet az övé.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mi is jellemzi a Kocsis késeket? Egyedi kések, rendkívül igényes, precíz kidolgozás, és mondom ezt azután, hogy megtapasztaltam a Benchmade, NASA-nál szabványos 0.00127 mm-es gyártási pontosságát. Az igényes szép kidolgozás alatt értem, hogy a kés alkotóelemei pontosan illeszkednek, látszik, hogy a mester az apró részletekre is komoly gondot fordít. Persze két egyforma kés nincs. És ez emeli az eszmei értékét. A míves kidolgozásnál említhetem az ízlésesen finom, növényi inda hatású vésetet a rugón, vagy a kecses kiskakas betétet a markolatban. Említésre méltó még a gondosan megválasztott anyagok, sárgaréz liner (hagyományos nevén platina), alpakka bakni, fekete szaru markolat. Kiemelném még a nagyon elegánsan kecses arányokat, méreteket. A kés a görbített markolatformának, és a fejnek köszönhetően nagyon kényelmesen, és határozottan fogható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Kocsis késekre jellemző a régi magyar bicska tulajdonságainak megőrzése is, ami például a rugó erejében is mutatkozik. Ne egy gyerek által is nyitható svájci bicska könnyűségét várjuk tőle. Nyitását nem körömmel végezzük, (vagyis azt maximum csak egyszer,) hanem három ujjal megfogva a pengehátat. Régebbi Kocsis késeknél még nem volt, de az újabbaknál már könnyített nyitású a kés. Ez azt jelenti, hogy a penge megnyitása valamivel könnyebb, majd bekeményedik. Ez szintén háromujjas nyitású, de akár zsíros kézzel is ki tudja nyitni egy felnőtt. Kézbe véve, birtokolva jön rá az ember milyen magasztos érzés, hogy ezt a bicskát a családban csak ő tudja nyitni, birtokolni. Sokkal személyesebbé válik, és megkapja az "Apa Bicskája" tiszteletet parancsoló megnevezést.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés három méretben rendelhető (átfutási idő 1-2 hónap). A kicsi 88 mm-es pengehosszú, a közepes 100 mm, a nagy 115 mm, de annak már 4 mm vastag a pengéje. A penge acél lehet Sandvik 12C27 svédacélból, vagy ínyenceknek RWL-34 porkohászati acélból. Én ennél a bicskánál az ATS-34 -et választottam, de ezzel az acéllal már nem rendelhető.

Az ATS-34 japán acél, megfelelője pl. a 154CM USA acél. Jó hőkezeléssel VG-10 szintű acélt birtokolhatunk. Határozottan jó éltartás mellett az acélon még fenhető, vizes kövekkel élezhető kategória. Akár rendszeres munkához is használható acél.

Sandvik 12c27 (54-55 HRC): az egyik kedvencem, nagyon könnyű fenni, nagyon jó korrózióálló és emellett egész jó éltartó. Nem munkaacélnak tervezték, ellenben hihetetlen borotvaélet lehet rá készíteni. A krómmal "tuningolt" 12C27M változatából készülnek pl. az Opinel rozsdaálló pengés zsebkései A szénacélokhoz hasonlóan finom szemcseszerkezetnek köszönhetően rendkívül kis élszögek is alkalmazhatók a 12C27-ből készült pengéken.

RWL-34 porkohászati acél (57-59 HRC): Viszonylag korrózió tűrő, hőkezeléstől függ a tulajdonsága. Alacsony hőmérsékletű megeresztésnél a jó éltartás mellett a korrózióállóság jobb, a szívósság megfelelő. Magas hőmérsékletű megeresztésnél igen jó éltartó lesz a bicska, de növekszik az él kitöredezés veszélye, ha esetleg kemény anyaggal találkozik. Én bicskánál ez utóbbi hőkezelés választanám, túlélőkésnél ha nagyon muszáj, az elsőt, de leginkább a Sleipner acélt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Sok késem volt már, ezeknek egy részét újonnan vettem. Sajnos egyáltalán nem jellemző, hogy a gyári él kellőképpen éles lenne. Még amire ráírják, hogy nagyon éles, is csak átlagosan borotvál. Kocsis Feri Fejesgörbéje volt eddig a második olyan késem, aminek élét nézve elismeréssel kell szólnom. Bicskán eddig én még nem láttam gyári konvex élt. Ez konvex, és finom borotva éle van. Meg fogom tanulni a konvex élezést...

Kezdetben megfogalmaztam egy alapszabályt magammal szemben, hogy csak olyan késeket tartok meg, aminek konkrét funkciója van, valójában használom, és egy feladatkörre csak egy kést tartok meg. Ezt a szabályt a Kocsis kések esetén fel kell oldanom. Ezeket a bicskákat saját tulajdonként szeretném megtapasztalni, és birtokolni, mert meghatározó katartikus élményt nyújtanak.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Egy kedves éltársam (Szabi72) még hozzáfűzött egy mondatot a cikket olvasva "...én még talán azzal tudom kiegészíteni, amit annak idején mondtak az öregek: egy ember, egy bicska."

Budapest, 2011.09.09.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34