Kocsis Ferenc - Fejes görbe (utolsó módosítás: 2011.09.10.)
Made in Hungary, Debrecen

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge hossza: 98 mm
 • Él hossza: 95 mm
 • Penge max. szélessége: 23 mm
 • Penge vastagsága: 2,9 mm
 • Penge anyaga: ATS-34 rozsdamentes japán acél 59 HRC Kocsis Feri hőkezeléssel
 • Élezése: konvex, bevezető élszög 7°
 • Kés nyitott hossza: 221 mm
 • Zárt hossza: 124 mm
 • Súlya: 126 g
 • Penge rögzítése: erős rugós (vésettel), könnyített nyitással
 • Markolat anyaga: fekete szaru, kétoldali kakas betéttel
 • Bakni: alpakka
 • Liner, azaz hagyományos nevén platina: sárgaréz
 • Készült: 2011. augusztusában, Debrecenben

Tapasztalataim:

"Magyar férfiembernek van bicskája..." Ezt a közhelyként ismert mondatot tudja az ember, és manapság jobb esetben egy svájci bicskát ért alatta. Ez egész addig tart, míg nem találkozik egy igazi magyar hagyományos bicskával. Igazi alatt azt értem, hogy valóban minőségi bicskával. Sok régi magyar bicskaforma létezik. Én elsőre a Fejesgörbébe szerettem bele. Jellegzetessége a görbe nyél, nyélhez képest széles penge.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Hogyan is történt ez a "szerelem"? Ez interneten nem nagyon következik be, ehhez közvetlen kontaktus kell. Történetesen szomszédommal nézegettünk pár USA foldert (szándékosan nem bicskát írok), mikor ő szerényen elővette zsebéből a Szankovits Fejesgörbéjét. Ez tipikusan a "mindent visz" esete volt. Sok remek késes mester készít jó magyar bicskákat, de ha már az ember részese Magyarország legnívósabb kés-baráti körének (Késportál.hu), akkor hazánk egyik legjobb bicskája lehet az övé.

Mi is jellemzi a Kocsis késeket? Egyedi kések, igényes, precíz kidolgozás. Persze két egyforma kés nincs. A míves kidolgozásnál említhetem az ízlésesen finom, növényi inda hatású gépi vésetet a rugón, vagy a kecses kiskakas betétet a markolatban. Említésre méltó még a gondosan megválasztott anyagok, sárgaréz liner (hagyományos nevén platina), alpakka bakni, fekete szaru markolat. Kiemelném még a nagyon elegánsan kecses arányokat, méreteket. A kés a görbített markolatformának, és a fejnek köszönhetően nagyon kényelmesen, és határozottan fogható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Kocsis késekre jellemző a régi magyar bicska tulajdonságainak megőrzése is, ami például a rugó erejében is mutatkozik. Ne egy gyerek által is nyitható svájci bicska könnyűségét várjuk tőle. Nyitását nem körömmel végezzük, (vagyis azt maximum csak egyszer,) hanem három ujjal megfogva a pengehátat. Régebbi Kocsis késeknél még nem volt, de az újabbaknál már könnyített nyitású a kés. Ez azt jelenti, hogy a penge megnyitása valamivel könnyebb, majd bekeményedik.

A kés három méretben rendelhető (átfutási idő 1-2 hónap). A kicsi 88 mm-es pengehosszú, a közepes 100 mm, a nagy 115 mm, de annak már 4 mm vastag a pengéje. A penge acél lehet Sandvik 12C27 svédacélból, vagy ínyenceknek RWL-34 porkohászati acélból. Én ennél a bicskánál az ATS-34 -et választottam, de ezzel az acéllal már nem rendelhető.

Sandvik 12c27 (54-55 HRC): az egyik kedvencem, nagyon könnyű fenni, nagyon jó korrózióálló és emellett egész jó éltartó. Nem munkaacélnak tervezték, ellenben hihetetlen borotvaélet lehet rá készíteni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Sok késem volt már, ezeknek egy részét újonnan vettem. Sajnos egyáltalán nem jellemző, hogy a gyári él kellőképpen éles lenne. Még amire ráírják, hogy nagyon éles, is csak átlagosan borotvál. Kocsis Feri Fejesgörbéje volt eddig a második olyan késem, aminek élét nézve elismeréssel kell szólnom. Bicskán eddig én még nem láttam gyári konvex élt. Ez konvex, és finom borotva éle van. Meg fogom tanulni a konvex élezést...

Egy kedves éltársam (Szabi72) még hozzáfűzött egy mondatot a cikket olvasva "...én még talán azzal tudom kiegészíteni, amit annak idején mondtak az öregek: egy ember, egy bicska."

Budapest, 2011.09.09.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34 Kocsis, Fejesgörbe, fejes, görbe, bicska, Debrecen, ats-34