Kocsis Ferenc - Cakli (utolsó módosítás: 2013.08.30.)
Made in Hungary, Debrecen

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Készült: 2013. júniusában, Debrecenben
 • Típus azonosító: Cakli
 • Penge szúró hossza: 83 mm
 • Él hossza: 78 mm
 • Penge max. szélessége: 20 mm
 • Penge vastagsága: 3 mm
 • Penge anyaga: kovácsolt Böhler K510 nem rozsdamentes acél 60 HRC Kocsis Feri hőkezeléssel
 • Élezése: konvex
 • Kés nyitott hossza: 188 mm
 • Kés zárt hossza: 106 mm
 • Súlya: 121 g
 • Penge rögzítése: rugós/nem rögzített (csavartmintás vésettel), könnyített nyitással
 • Markolat anyaga: csiszolt agancs, lapos kialakítású
 • Markolatvastagság: 11 - 13 mm
 • Markolatszélesség: 17 - 23 mm
 • Bakni: alpakka
 • Liner, azaz hagyományos nevén platina: sárgaréz

Tapasztalataim:

Mit jelent egy tradicionális magyar bicskát birtokolni? Zsebben tudni egy darabot a múltunkból, békebeli időkből. Tudni, hogy ezzel is hozzájárultunk a hagyományőrzéshez, és a népi iparművészet fennmaradásához. Ez persze csak a felszín. Akinek van efféle bicskája, tudja azt is, hogy ez ennél sokkal többet ad. Egyfajta életérzést, amit nem sok minden tud nyújtani. Kiránduláskor egy ilyen tradicionális bicskával szalonnát, kenyeret, hagymát vágni, paprikát karikázni. Nyársat faragni, majd az uzsonna végeztével az árnyat adó fák tövében pihengetve farigcsálni... Persze lehet ezt egy sorozatgyártott import folderrel is, de mekkora a különbség.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A tradicionális bicskák jellemzője sokszor az erős rugó. Nehezebb nyitni, csukni, mint egy svájci bicskát, vagy pláne egy egykezes foldert. Sok hazai tradicionális kések közül én három késfajtát kedvelek. A Fejesgörbe, és a Cakli nagy előnye, hogy a körömvájat mellett jócskán szabadon van csukott állapotban is a penge, így akár három ujjal is meg tudjuk ragadni. A szalonnázó késnek pedig akkora az erőkarja, hogy a kemény rugó ellenére sem túlzottan nehéz a nyitása.

Kocsis Ferenc debreceni mester munkáját már ismerem, és pár mesterrel kiemelkedik az átlagból. Feri egy elkötelezett mester. A Magyar Késmíves Céh oszlopos tagja.

Egyedi készítésű bicskáról lévén szó, a kés számos paramétere választható. A közepes méretű Fejesgörbém után a szerintem legkarakteresebb, férfiasabb formájú bicskát, a kis Caklit szemeltem ki magamnak. Választható például a bakni-pakli anyaga, számossága, anyaga, ami sárgaréz, illetve alpakka. Én egy szolid bicskát szerettem volna, amit ha közelebbről megnéz az ember, derül csak ki a részletgazdagsága, mívessége. Alpakkát kértem, és a kicsi méret miatt nem kértem, hogy középen is legyen osztás. Az alpakka idővel picit besárgul, és mattul, ami jól áll egy bicskának. A markolatpanelt csiszolt agancsból kértem. Igen masszív természetes anyag, és kétségtelenül hazai. A sárgás-fehéres színárnyalat meg harmonizál az alpakkával. Természetesen más díszítést nem kértem a markolatpanelre, bár gondolkodtam egy nap motívumban... A nyél kialakítás kicsit eltér a szokásos két baknis megoldástól, ugyanis Feri kérésemre az agancsot a baknik vonalába csiszolta. Általában ennél magasabbra és szögletesebbre hagyja a nyélpanelt. Így laposan azonban sokkal elegánsabb, finomabb a bicska.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Említettem a rejtett, szolid díszt. Ezt a rugó díszítésre korlátoztam. Szerintem a legnehezebb, egyben a legszebb, a csavartmintás véset. A penge mellett futó platina, amit még idegen szóval linernek ismerünk, az sárgarézből készült. Ez szépen kiemeli, odavonzza a szemet a rugó díszítésre.
A korábban rendelt Fejesgörbém pengéjének acélja a japán ATS-34, ami tapasztalataim alapján egy nagyon jó minőségű acél. Sajnos Feri ezt már nem tudja beszerezni, így sokáig hezitáltam a rendeléssel. Időközben megtapasztaltam mennyivel másabb egy kovácsolt acél penge, így végül meggyőzött Feri, és az osztrák Böhler cég K510-es nem rozsdamentes acéljából kovácsoltattam vele pengét. Az élnél pedig a már megszokott, és nagyon bevált lapos konvexet kértem, aminek igen jó a metszőképessége, és emellett még jól irányítható is. Penge élvonala szinte végig ívelt. A penge tövénél találunk egy enyhén rekurzív szakaszt, mely nem megszokott az általam ismert bicskákon, de megszokható.

Amikor megkaptam a Caklimat, nagyon elégedett voltam. Láttam már Feritől régebbi használatban lévő szénacél pengéjű bicskát, és bevallom ez a patinásodó, állandóan változó penge jobban tetszett, mint pl. a sok rétegű damaszk penge. Tudom butaság, de számomra a damaszk penge, és a tradicionális bicska nem oldalhelyesek együtt. Amikor megkaptam a vadi új bicskámat, picit meglepődtem, mert polírozott, fémesen-ezüstösen csillogó pengéje volt. Nem hittem el, hogy ebből olyan igazi szénacél penge válik, mint amilyent korábban láttam. Kést megmostam, és nekiláttam kipróbálni a konyhába. Sok minden között persze volt paradicsom, hagyma is. ...már elhittem a változás lehetőségét, viszont rettentően furcsán nézett ki a penge, mivel voltak részek - pengehát, pengető - ahol maradt a csillogó felület. Feri adta információ alapján betettem egy pohár meleg citromleves vízbe a pengét. Pár óra elteltével teljesen besötétedett a fém. Gyönyörű lett, és a "vitaminfürdő" ellenére sem lett homogén a penge. Hamar hozzá teszem, hogy miután kialakult rajta ez a sötét felület, a késnek nincs íze, szaga, sőt nyoma sem az ételen, még hagyma vágásakor sem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az acélok világában kedvenceim az ELMAX, azt követően a CPM S30V, S35VN... Vannak még kedvencek a közép kategóriában is, de eszembe nem jutott volna, hogy pl. Sleipnernél lejjebb menjek. Lejjebb alatt az éltartást, és az él minőségét együtt értem. Feri végül meggyőzött. Nagyon izgatott, hogy mit tud ez az acél, és vajon meg fogom -e szeretni. Kedvenc és bevált Spyderco kerámia élezőn picit meghúztam az élt. A porkohászati pengék után ez csak amolyan bemelegítő mozdulatnak tűnt, és meglepődve tapasztaltam, hogy olyan élminőséget kaptam, mint talán még soha az életben. Persze, - gondoltam - Feri megélezte, én csak fentem rajta picit. Ez igaz is volt. Ezután nekiláttam használni a késemet. Botot hegyeztem vele, gyönyörűen vitte. Megmostam, kaját készítettem elő vele, működött. Megint fát, már nem vitte olyan jól. Na, mondom sajnos csak ennyit bírt az acél.

Megmostam, és nekiláttam élezni. Pár mozdulat, és ismét borotvált. Ez nem az a kategória mint egy Elmax penge, amit sokáig használsz, míg élezned kell, hanem itt a késhasználathoz nem csak a tisztítása tartozik, hanem a folyamatos élkarbantartás is. A profi acélokkal szemben, itt az élezés rövid, könnyű.
Célszerű magunkkal vinni egy pici fenő, vagy élező alkalmatosságot. A nagy kedvencem erre a célra a Spyderco 303MF, de késes boltokban - pl. Extrametál - kapható más pici olcsóbb élezőkő is. A Spyderco előnye, hogy szárazon használatos, és örökéletű. Volt olyan is, mikor Dunaparton éppen nem volt a zsebemben élező, és pici lányom kérte, hogy kiskakast faragjak neki egy villás ágból. Egy marokba illő lapos folyami kavicson hamar megéleztem a pengét. Ezt egy csúcsacéllal már nemigen sikerült volna.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Immáron vallom, hogy a tradicionális bicskákhoz az efféle szénacél penge illik igazán, és a porkohászati csúcsacélok semmiképp. Ezzel válik tökéletessé a bicska. Ilyen bicskát vélhetően zömmel olyanok hordanak/birtokolnak, akinek jelent valamit a tradíció. Ezzel a bicskával foglalkozni kell, ez nem csak egy eszköz valahol a csavarhúzó és a fésű között. Nem nyílik olyan könnyen, mint egy egykezes modern folder, és biza ha nem figyelünk, könnyebben megcsíphet becsukáskor.

Összességében bár nagyon szeretem az ATS-34 pengés Fejesgörbémet, az ATS penge jelentősége számomra csökkent. A Cakli egy jól használható, jó fogású tradicionális bicska. Amikor kézbe veszem olyan érzésem van, mintha nagyapám, vagy ükapám bicskája lenne, ami leginkább az igencsak domináns, és karakteres formájú nem rozsdamentes pengének köszönhető.

A bicska használhatóságát a végére hagytam. Talán mert önmaga a bicska, és az acél érdekesebb volt számomra. Ez egy általános feladatra való kés. Elsődlegesen étel előkészítésére, étkezésre, de jó a hétköznapi feladatokra is. Erdőbe, kiránduláskor lehet vele még nyársat hegyezni, ágat vágni, vagy csak nyugiban farigcsálni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A cikkeket követően sokan szoktátok E-mailban megkérdezni a kés árát, a mester elérhetőségét. Ezt a kört megspórolom magunknak, ugyanis Feri korrekt módon publikálja az árait, és elérhetőségeit a honlapján: Kocsis Ferenc honlapja.

Budapest, 2013.07.03.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis Kocsis