Kizer Splinter Rainbow gentlemans folder
Made in China, Designed by TomCat Knives U.S.A. (utolsó módosítás: 2017. december)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

Kés:

 • Típus azonosító: Ki3457A2 Bladesmith sorozat, Rainbow
 • Kés nyitott hossza: 191 mm
 • Kés zárt hossza: 105 mm
 • Súlya: 71 g ultrakönnyű
 • Tok: Cordua 8 x 14 x 4 cm
 • Új ára: 43 eFt (2017.-es ár)

Penge:

 • Penge forma: Wharncliffe (kőmosott)
 • Penge anyaga: CPM-S35VN porkohászati rozsdamentes acél 58-60 HRC
 • Penge szúró hossza: 86 mm
 • Él hossza: 86 mm
 • Penge max. szélessége: 19 mm
 • Penge vastagsága: 3 mm
 • Élezése: élszalagos
 • Penge rögzítése: Frame lock (keretzár)
 • Penge nyitása: kerámia csapágyas, flipperes

Markolat:

 • Markolat anyaga: 6Al4V Titán, Titán távtaróval (4 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolatvastagság: 10 - 12 mm (clip nélkül mérve)
 • Markolatszélesség: 12 - 22 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kizer Cutlery:

Nemrég figyeltem föl erre az egyre több postban szereplő márkára. KIZER Cutlery... Gondoltam utána nézek, kicsodák, micsodák. Szeretem tudni, ha egy kést veszek, kik a készítői. Nos ez egy mostanában 2012. alakult kínai márka. A késeiket mind nemzetközileg ismert neves designerekkel terveztetik. Gyártást a legmodernebb high-tech gépekkel, technológiával, a tervező céget bevonva végzik. A késekhez prémium kategóriájú anyagokat használnak, amit pl. USA-ból, Japánból importálnak. A kések megmunkálását wire EDM (Electrical Discharge Machining) géppel, azaz huzalos szikraforgácsolással végzik. Ez egy lassabb, de rendkívül precíz technológia, ami 100% -os végeredményt ad, tehát nincs szükség a kés felületének utómunkálatára. A tükörsima felülettől az érdes felületig tud finishelni. Hátránya a lassú megmunkálás, de a Kizer a minőséget mindenek elé helyezi. Ez mondjuk egy új kínai márkánál igen jó üzleti stratégia. A késgyártási folyamat végén az élezést már nem automatizáltan csinálják, itt már emberi munkavégzés folyik.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Kizernél két késsorozat van forgalomban, a prémium kategóriás Bladesmith, és a középkategóriás Vanguard. A Bladesmith titán markolatos, frame-lockos megoldású, és felső kategóriás acélokkal készül, mint pl. CPM S35VN, M390... A Vanguard sorozat G-10-es markolatú liner-lockos késeket tartalmaz Japán VG-10 pengével. A gyártó késeire korlátozott élettartam garanciát biztosít, aminél a korlátozás annyit tesz, hogy a kés elvesztésére, szándékos megrongálására nem vonatkozik. A Kizer székhelye a kínai - Európában elterjedt nevén Kanton - Guangzhou 6 milliós városban van. Ez a város Kína déli részén, Hongkongtól mintegy 120 km-re északra fekszik. Kuangtung tartomány székhelye. Elővárosaival összevonva (12 milliós lakosság) fél Magyarországnyi területű város alakul ki. Többet a kizerknives.com-on olvashattok róla. Hazai forgalmazója a honlapon nincs feltüntetve jelenleg, de a BladeShop.hu forgalmazza őket.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Szilánk, avagy Splinter:

A Kizer Splinter az amerikai TomCat Knives tervei alapján készült. A gyártást USA kooperációval végzik. A bicska egykezes nyitású, keretzáras kialakítású igazi gentlemans folder. Igen kecses vonalvezetésű, méretű kés, ami nagyon egyedi stílussal rendelkezik. Anyaghasználata, összetett, de szabályos felület kialakítása, kerámiacsapágyas pengemegoldása rögtön jelzi, hogy ez egy prémium kategóriájú folder. Neve Splinter szilánkot jelent, ami vélhetően a pengeformához köthető. Nagyon izgalmas formavilággal rendelkező bicska sikeredett, mely nyitva, csukva egyaránt harmonikus egységet alkot, és igen fotogén. Egy biztos, odavonzza a sóvár tekinteteket. Nézzük részleteiben a bicskát.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha már a Splinter kapcsán szóba került a pengeforma, kezdjük is ezzel. Ezt a pengeformát Wharncliffe-nek nevezzük, melyet a 18. században kitalálójáról I. Báró Wharncliffe-ról neveztek el, és szabadalmaztattak anno Sheffield-ben. A penge két jellemzője, hogy az élvonala egyenes, illetve hogy a tövénél vastagabb, szélesebb, mely a hegye felé elvékonyodik, és elkeskenyedik. Ebből fakadóan ez egy tipikusan finom heggyel rendelkező kés. Báró Wharncliffe-nek anno az volt a célja, hogy egy univerzális kést alkosson, mely a penge tövénél erősebb feladatokra alkalmas, finom munkákra pedig a hegynél van lehetőség. Ez a kecses penge azonban elővigyázatot igényel. Hegye igen jó szúróképességű, tehát óvatosan kell vele bánni. Az elővigyázatosság azért is szükséges, mert az elvékonyított penge igen hatékonyan vág, tehát ha valamit vágunk vele nagyon könnyen mélyebbre szaladhat. Ez egyben előnye is, mivel finoman, és könnyen lehet vele dolgozni. Hegye feszegetésre nem alkalmas, de óvatosan fúrni lehet vele.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az egyenes élvonal, ami jelen esetben közel egyeneset jelent feltételezi, hogy a munkafelületre helyezve az ember keze elférjen a munkalap, és a markolat között. Ennek hiányában az ember kénytelen az asztal szélén dolgozni. Erre egy tipikus negatív példa a Wharncliffe pengés Spyderco Centofante, ahol a markolat ráadásul lefelé áll. A Splinternél a lehetőségekhez képest úgy tűnik erre a problémára gondoltak. A Wharncliffe penge elvékonyítását nem olyan egyszerű precízen megmunkálni, legtöbb késgyártó ezt elcsalja hamis fokél használatával. A Kizer bár alkalmaz hamis fokélt, a penge vékonyítását nem spórolta ki. Nagyon szépen le lett vékonyítva a hegy. A penge felülete kőmosott, ami egyfelől igen jól néz ki, praktikus, de jómagam fotózáskor is igen hálás voltam érte. Az acél USA rozsdamentes porkohászati CPM-S35VN, melyet 58-60 HRC keménységűre hőkezelnek. Élezéskor én inkább a 60 HRC-t éreztem a késen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge flippes nyitású, kerámia csapágygolyós, és frame-lockos. Ez így együtt sok mondanivalót kíván. A precíz titán markolat, és a csapágyas kialakítás miatt a penge tengelycsavarja jól beállítható, és rögzíthető csavarrögzítővel. Garantáltan pontosan középre fog zárni a penge. Mivel csapágyas, a tengelycsavart nem kell túllazítani a könnyed flippes nyitáshoz, így a frame-lock nem tudja a pengét csukott állapotban félrenyomni. Ez a kialakítás azonban megköveteli az időnkénti csap alatti tisztítást (nem kell szétszedni), majd kötelezően az olajozását. Ezt finom (híg, folyós) műszerolajjal javasolt megtenni, amit pl. varrógépekhez is használnak. Pár csepp azonban elegendő.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Finoman át is suhantunk a kés markolatára. A finom kecses formavilág, és az igen könnyű titán anyag mellett azonnal feltűnik a bicska markolatának felületkialakítása. Ez az, ahol egyértelműen kiderül, hogy high-tech technológia van a kés mögött. Ez a nyomokban Anso mintát idéző, de kinézetre inkább talán hullámok emlékét előhívó kialakítás atom jól néz ki. Kimondottan szexi. A markolat kapható sima szürke titán színben, és a cikkben látható rainbow fantázianevű változatban is. Ez a szín egy acélkék alapszínt takar, mely a szintén titán távtartóval azonos színű, és a hullámfelületen tartalmaz zöldes foltokat. Ez is erősíti a tengervíz hangulatát.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A frame-lock, azaz keretzár anyaga egy szakaszon kellően el van vékonyítva ahhoz, hogy egy kézzel viszonylag könnyen nyitható legyen. Itt azonban meg kell említeni két fontos dolgot. Amikor először kézbe vettem ezt a bicskát, rögtön szembesültem ezzel a problémával mikor nyitni, majd zárni próbáltam. Nyitáskor a flippel a penge egy rövid gyors mozdulattal nyitható. Nem kell hozzá picit sem lendíteni a pengét, gyönyörűen nyílik, ...ha pár dologgal tisztában vagyunk, és ennek megfelelően begyakoroljuk a nyitást, csukást. Elsőre ugyanis képtelen voltam flippesen nyitni a bicskát, pedig a flipp elég jól kiáll a markolatból csukott állapotban ahhoz, hogy mutató ujjal az ember kilendítse vele a pengét. A frame-lock ugyanis nem csak nyitott állapotban zár, hanem csukott állapotban is. A belső oldalán van két pici acélgolyó, mely csukott állapotban a pengén kialakított mélyedésbe ugrik, és nem hagyja magától kinyílni a kést. Ez flippes nyitáskor persze simán old, hacsak nem markolunk rá a frame-lock-ra, ami egy ilyen kecses markolatnál nem triviális dolog. Meg kell tehát tanulni azt a fogást, ahol a lock-ot nem nyomjuk nyitás közben. Ezt legjobban úgy tudjuk megtenni, ha a három ujjunkkal a clipre fogunk rá, így még érzi is az ember, hogy jól tartja. Záráskor pedig ugyanezen okból magam ellen dolgoztam. Tenyeremmel nyomtam a frame-lockot, miközben hüvelykujjammal próbáltam nyitni is. Meg is akadt a kis golyóknál. Jó hír, hogy kis gyakorlással már ösztönszerűen nyitja-zárja az ember játszi könnyedséggel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Vannak helyek, helyzetek, amikor az ember szolidan szeretné használni bicskáját. Ilyenkor nem célszerű flippesen csattanósan kivillantani a hegyes nagy pengét. Szerencsére ezt hagyományos kétkezes bicskanyitással is meg lehet tenni. A pengére bőven van hely ráfogni, és finoman feltűnésmentesen nyitható a penge. A bicskát folyamatosan fejlesztik, így egy első szériában még kellemetlen problémát immáron orvosoltak. Nyitott állapotban bizonyos fogásmódokban a frame-locknál az éles vágott felületek szúrták, törték az ember kezét. Szerencsére ezzel a EDM technológiával a frame-lock belső vágott felület élei is letörhetőek 45°-ban, amit itt már meg is tettek. A kés fogásmódjairól mindenképpen elmondható. hogy az izgalmas markolat, és penge kialakítás miatt igen sokféle módon használható. A pengeháton pl. van egy rekurzív szakasz, hogy ott mutatóujjunkkal kényelmesen rá tudjunk támasztani akár hegyhez közelebb is. A kés nyitott állapotában a flipp legtöbb esetben meghatározza / korlátozza a fogásmódot, itt azonban a markolat alsó síkjába teljesen becsúszik, és mint egy kiemelt choil használható. Markolat része még a formatervezett titán clipp, mely tip-up állásban jobb, és baloldalra egyaránt felszerelhető. Kellően rugalmas, erős, de mégis szenvedés nélkül könnyen felcsíptethető. Köszönhetően a jó felületkialakításnak, nem is koptatja szét a nadrág zsebét. Markolaton még találunk egy 4 mm-es zsinórfuratot, ami szintén formatervezett. Lehetővé teszi, hogy egy szorosabb fonatot rögzítsünk bicskánkra, mely nem lifeg össze vissza, hanem csak hátrafelé tud állni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Utolsó gondolatként a csomagolásról, és hozzá adott kiegészítőkről pár mondat. Eladás szempontjából szerintem igen fontos a megfelelő és jól kinéző csomagolás. Kizer a késeit dupla dobozban adja. Külső egy sárga vékonyabb kartondoboz, ez az, amit az ember jellemzően eldob. Ezen van a logó + márkanév, oldalán meg a típus, azonosítója stb. Ezen belül van egy nagyon elegáns vastag fekete díszdoboz, szintén a logó + márkanévvel. Ebben van egy - szerintem egységes méretű - cordua cipzáras tok. Ez mondjuk totál nem illik ehhez a gentlemans folderhez, pláne a szürke-zöld katonai digital camouflage színezése disszonáns. Ettől függetlenül a tok maga praktikus. Belül egyik oldalán 1/3; 2/3 -ra osztott zseb, másikon egy nagy zseb található. Mivel a tok mérete 8 x 14 x 4 cm, feltételezem, hogy a Kizer az összes kését evvel a csomagolással, és tokkal adja, és a három zseb valamelyikébe jól bele fog illeni bármelyik bicskája. Egy biztos, hasznosabb, mint a Benchmade kis vászon szütyője. A doboz alja rejt még egy szürke logós, és márkaneves vászon törlőruhát, mely szintén hasznos tud lenni karbantartáskor, vagy akár mint most, fotózáskor. Sokan gondolnák, hogy a speciálisan kialakított tengelycsavarhoz találunk benne szerszámot, de akinek a kezébe kerül a bicska rögtön látja, hogy a csavarfejen az csak díszítés, mert valójában szabványos torx csavart alkalmaznak, aminek őszintén örültem. Ha már a csavart szóba hoztam, megemlíteném, hogy a csavarok nincsenek a "szokott módon" beragasztva, sőt, csavarrögzítőzve sincsenek. Ezt a tengelycsavarnál esetleg érdemes utólagosan pótolni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2017.12.01.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat Kizer, Splinter, Flipp, S35VN, titanium, titan, gentlemans, tomcat