Fällkniven TK4 folder (Lam.3G)
Made in Japan by Hattori. Designed in Sweden. (utolsó módosítás: 2015.03.04.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: TK4
 • Penge szúró hossza: 70 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 69 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 20 mm
 • Penge vastagsága: 3 mm
 • Penge anyaga: laminált 3G porkohászati rozsdamentes acél 62 HRC
 • Élezése: konvex élszalaggal
 • Kés nyitott hossza: 166 mm
 • Kés zárt hossza: 97 mm
 • Súlya: 50 g, Cordua tok 18 g
 • Penge rögzítése: Back lock (hátsózár)
 • Markolat anyaga: fekete üvegszál erősítésű kompozit műanyag, 5 mm-es zsinórfurattal
 • Markolatvastagság: 12 mm
 • Markolatszélesség: 22 - 24 mm
 • Új ára: 47-51 eFt (2015. év eleji ár)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Ray Mears publikációit nagyon kedvelem. Ő egy autentikus ember a természetben, aki igyekszik mindenhol beilleszkedni, és alkalmazkodni a körülményekhez. Vannak általa kedvelt, és burkoltan preferált eszközök, amit használ a gyakorlatban. Ezek zömét kipróbáltam, és remek választásnak tartom őket. Bicskának legtöbbször a Fällkniven TK4-est használja. Volt U2-es folderem, ami szenzációs kis bicska, és Ray Mears felkeltette a kíváncsiságomat az általa gyakorlatban használatos TK4 -re. Nem egy olcsó kés, ezért sokáig játszottam a gondolattal, végül Antiéktól BladeShop.hu idén rendeltem is egyet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Anno gyerekkoromban Pécsett az emberek a bicskát zsebkésnek hívták. Ez egy találó megfogalmazás volt, mert egyben utalt annak hordás módjára is. Akkoriban gyakorlatilag mindenki a nadrágzsebében hordta bicskáját, mint ahogy én is az első Victorinox Spartanomat. Elsőre ez a hordásmód rizikósnak tűnik, mert arra gondolunk, hogy így könnyen elveszíthetjük zsebkésünket. Lassan 30 éve állandó társam a bicska, és eddig egyet sem hagytam el. Nem olyan könnyen esik ki az ember zsebéből. Zsebklipp viszont már akadt be biztonsági övbe, kabátba, táskába.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

A TK4 nagyon profi kemény műanyag dobozban érkezik. A doboz felső tálcáján zacskóban a bicska található, alsó tálcán pedig a Cordua tok. Kellően reprezentatív a csomagolás. A bicska teljesen szimmetrikus. Még a három koronát ábrázoló fém embléma is mindkét markolat oldalra rákerült. A markáns körömvájat is kétoldalas. Ebből fakadóan jobb és bal kézzel egyaránt kényelmesen tudunk vele dolgozni. Kézbe véve azonnal szembe tűnik, hogy rendkívül minőségi kidolgozásról van szó. Ez nem véletlen, hiszen a japánok tudnak jó kést készíteni. A felhasznált anyagokról is érezhető, hogy nem olcsó vackot tartunk a kezünkben. Másik ami azonnal feltűnik, hogy pille könnyű a kés. Csak 50 g.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A TK4 körömvájatos nyitású, hátsózáras rögzítésű. A körömvájatos nyitás miatt nem minősül egy kezes nyitásúnak, viszont lockos. Ennek megfelelően franciákhoz, és németekhez vihetjük, britekhez nem. A nyitás maga nagyon finom, könnyedén siklik a penge. Kis gyakorlás után biztonsággal nyitottam egy kézzel is a kést. Zárni is lehet szintén egy kézzel. A hátsózár igen stabil, és jól rögzít. Nem kamu, hogy Ray Mears aktívan használta a filmjeiben. Ettől függetlenül számomra ez az egyik legkevésbé kedvelt penge rögzítési megoldás. Legjobban az Axist, és a keresztzárat kedvelem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés mérete nagyon eltalált. Ez egy EDC zsebkésnek, de akár erdőben egy fixpengés kés mellett hordott bicskának is tökéletes választás. Markolata közepes méretű kezemmel fogva bőségesen elegendő, de nem feleslegesen nagy. Kényelmes finoman ívelt markolata nem kényszerít egy adott fogásmódra. Élhez közel rá lehet markolni, ami által finom munka is könnyen végezhető vele. Pengéje is kellően hosszú, de faragáshoz még elfogadhatóan rövid. Kajálós késnek igaz nem ideális, de egy mindenesnek igen. Famunkánál kimondottan előnyös az a -1 cm különbség a 8 cm-es lehetséges pengemérethez képest. Markolata szépen eldolgozott, nincs rajta sorja, bár egy picit éles belül. Ennek javasolt az élét finoman elvenni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Markolatán nincs zsebklipp, viszont van egy méretes zsinórfurat rajta. Itt egy behurkolt parakordhoz remekül rögzíthetünk egy 40 cm-es Victorinox bicskaláncot, miáltal a késünk elvesztése gyakorlatilag lehetetlenné válik. A 40 cm-es láncról legtöbbször még le sem kell csatolnunk a TK4-esünket, de ha mégis szükséges, egy mozdulattal megtehetjük. Ray Mears bőr övtokban hordta TK4-esét. A hozzá kapott Cordua tépőzáras övtok megfelelő, de messze nem a TK4 színvonala, és az árkategóriához sem arányos. Tekintsük pusztán ajándéknak a Fällkniventől.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés pengéje lapos konvex élszalaggal. Az élszalag miatt felvontam a szemöldökömet, mert ismerve pl. az U2, F1... késeket, azok élszalag mentesen konvexek. Tagadhatatlan tény, hogy a gyári él igen borotválósra sikeredett. Ha még hozzátesszük, hogy az élezni tudó éltársaim zöme inkább az élszalagos élezésben érzi otthon magát, no meg számításba vesszük a 62 Rockwell keménységű 3G pengét, akkor már elfogadhatóbbá válik ez az élkialakítás. Ebből a pengéből full lapos konvexet pedig bármikor lehet készíteni. Én ezt most gyári állapotban hagytam, mert így is igen harapós. A pengén mindkét oldalon találunk markáns körömvájatot. Az élvonal kialakítása igen jól sikerült, végig finoman ívelt. Hegye köszönhetően a konvex keresztmetszetnek + élszalagnak elég erősre sikerült. Pengetőnél a kaparóél picit meg van szelídítve, viszont a hegyig mindkét oldalon igen éles, és hatékony. Lehántolt botot simára kaparni remekül lehet vele, mint ahogyan élesztéket is hamar készíthetünk vele.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összességében egy remek könnyű zsebkést nyerünk általa, prémium pengével, és rendkívül jól használható mérettel. Nekem az U2-ben ez a kis plusz hiányzott. A TK4/TK3 a svéd Fällkniven designer-cég egy remekül eltalált késterve, melyet japán minőségben kaphatunk meg. Ára picit borsos, de aki megtalálja benne a keresett zsebkését, az egy praktikus minőségi eszközt kap.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2015.02.23.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G Fällkniven, TK4, TK3, Ray, Mears, 3G