Fällkniven - U2 (Lam.SGPS) (utolsó módosítás: 2013.03.25.)
Made in Japan by Hattori

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: U2
 • Penge szúró hossza: 63 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 61 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 19 mm
 • Penge vastagsága: 2,5 mm
 • Penge anyaga: Lam.SGPS japán rozsdamentes porkohászati acél 62 HRC, kétoldalt 420J2 acéllal
 • Élezése: konvex
 • Kés nyitott hossza: 149 mm
 • Kés zárt hossza: 87 mm
 • Súlya: 40 g
 • Penge rögzítése: Lockback (hátsózár)
 • Markolat anyaga: fekete Zytel, 5 mm-es zsinórfurattal
 • Markolatvastagság: 11 mm
 • Markolatszélesség: 21 - 24 mm
 • Clip: nincs
 • Új ára: 26 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Középső lányom számára már régóta keresek megfelelő foldert. Pici keze van, ügyes, de erősebb bicskákat nem tud még megfelelően nyitni-zárni. Neki is vettem egy Ekát, de annak túl erős volt a hátsózárja. Nem volt más választás, megcéloztuk az Opinel sorozatot. 6-ost, majd 7-est... Tökéletes megoldás gyerekeknek. A legkisebb lányomnak (4 éves) is egy rózsaszín My first Opinelje van picit letompított éllel. Látta tőlünk, és nagyon szeretett volna egyet... én meg egyenletes sebességgel tudok felcsavarodni az ujjaira... Visszatérve az immáron 13 éves középső lányomra, legutóbb "Csokinak" köszönhetően sikerült hozzájutnom egy Fällkniven U2-es folderhez.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a svéd márka már párszor lenyűgözött letisztult formavilágú késeivel, és már egy ideje kiváncsi voltam a foldereire is. Adódott egy cserebere lehetőség itt a Késportálon, és én megragadtam az alkalmat. Tegnap meghozta a postás, és megdöbbentem. Ez egy igen pici kis bicska. Nekem közepes felnőtt kézméretem van, és négy ujjal rámarkolva még éppen elfér a kezem rajta. Lányomnak viszont lukszus kialakítású. Jobbat nem tudnék elképzelni. Eddig az Opinel No.06-os után ez a legkönnyebb használható bicska, ami a kezemben megfordult. Lányomnak csillog a szeme! Az ő készlete is teljessé vált egy LeGoff fix-el egyetemben.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Első lépés a kés megmosása, megélezése, olajozása, mint minden esetben. Késeknél ez a vendégköszöntő kenyér + só. Ez volt az a pont, ahol kísértésbe estem, és már már azon gondolkodtam, hogy nekem is kell egy ilyen bicska. Kedvesen kicsi, de még használható. Faragásra kimondottan alkalmas. Zsebben kényelmesen hordható, észrevétlenül lapul. Formavilága egyszerű, letisztult, már már elegáns.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A pengéje laminált, ami ilyen kis vastagság esetén teljesítmény. A penge finoman konvex, vagyis hihetetlenül jó metszőképességű. Itthon van még a Pilisből pár fél éve száradó, erősen gyantás fenyőfa ágam, amin kipróbáltam, és döbbenetesen finoman metszi. A penge bár kétkezes, de mint az Opinelnél is, kis gyakorlással egykézzel is megy a nyitás, zárás. A penge mindkét oldalon körömvályatos, a fényképeken ez nem Fotoshop. A penge csavaros tengelyű, így kiszerelhető, vagyis apalosan végigtisztítható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összességében egy aranyos kis lapulós szike-bicska, ami tényleg szinte mindíg magunknál hordható. Pengéje megfelelően élezhető - nagyon élesre -, és igen éltartó. Nagyobb kezűeknek viszont egyáltalán nem javaslom. Közepes kézzel kis kompromisszum, de ha nem lenne egy Native 5-ösöm, tuti beszereznék magamnak egyet. Briteknél persze ez sem legális a rögzített penge miatt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.03.06.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori Fallkniven, U2, Lam, SGPS, folder, bicska, Gemini, Hattori