Enlan Bee EL-02 (utolsó módosítás: 2012.05.28.)
Made in China

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: EL-02
 • Penge hossza: 91 mm
 • Él hossza: 87 mm
 • Penge max. szélessége: 28 mm
 • Penge vastagsága: 3,3 mm
 • Penge anyaga: 8Cr13MoV rozsdamentes acél
 • Élezése: holkeres élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 210 mm
 • Kés zárt hossza: 119 mm
 • Súlya: 145 g tok nélkül
 • Penge rögzítése: AXIS lock
 • Markolat anyaga: fekete micarta, (5 mm -es zsinorfurattal)
 • Markolatvastagság: 15 mm clip nélkül mérve
 • Markolatszélesség: 22 - 28 mm
 • Clip: nem átszerelhető, jobbos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Új ára: 6 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Korábban ha valaki azt mondja nekem, hogy egy kínai cég késéről fogok itt cikket írni, azt nem tartottam volna normálisnak. Nos íme... bár benne van annak a lehetősége is, hogy kezd nálam is csúszni a kuplung. Kanyarodjunk vissza az elejére. Sokszor hangoztattam a véleményem, miszerint mi a csudának kapkodják el az adásvételben ezeket a késeket, mikor nem sokkal többért lehet használtan Spyderco, vagy akár Benchmade késeket is kifogni hasonló pengeacéllal. Nemrég egyik kedves Késportál tag ismerősöm egy csereajánlatba belecsempészte ezt a kést, mondván próbáld már ki egyszer, az iskoláját! Igazat adtam neki, és vártam a kést.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Megérkezett. A dolgozni nem akaró postáskisasszonyok adtak egyfajta alaphangulatot a csomag bontásakori szembesüléshez, amit ez a kés némileg elrontott. Légfegyveres korszakomból emlékszem pár kínai hasznavehetetlen ócskaságra, de ez még csak meg sem közelítette azokat. Azt nem mondom, hogy egy Axis lockos Benchmade szintet akár csak meg is közelítene, de a korábban említett olcsóbb Spyderco - Benchmade késekkel felveheti a versenyt, és az árát nézve nem kevés előnnyel indul. Egy igen régi, 30 évvel ezelőtti emlék ugrott be. Akkoriban a Kínai gyártmány nem az az eldobható, sok esetben újként is hasznavehetetlenül silány terméket, hanem elnyűhetetlen, jó anyagokból készített, és az orosz ormótlan eszközök mellett unikumként szép formatervezésű eszközöket jelentette. Ez a kés ebbe a szép emlékképbe illik.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés kimondottan jól néz ki. Első döbbenet a kidolgozottsága, és precíz kialakítása. Precíz???, ezt is itt egy kínai késnél írtam le. Ennyire azért nem lehet durva az Arany Ászok. Szóval még a leg eldugottabb részeken is finoman gömbölyített élek, csavarfejek minta állapotúak. Mindegyik az általam megszokott elfogadható színvonalat hozzák. Kinyitottam a kést. Az Axis lock minimálisan keményebb a Benchmade esetén megszokottnál, ami ennél a keményebb késnél nem is zavaró. Eszembe sem jutna változtatni rajta. A pengét tökéletesen rögzíti mindkét végső állapotban. A penge kotyogás nélkül siklik a méretes foszfor-bronz siklócsapágyakon. A penge középre zár. Fogása is biztos, és kényelmes. A penge tengelyén kívül három rögzítő-távtartó található, szépen formára esztergált közdarabokkal. A penge két oldalán 1,5 mm-es végigfutó acél linerek vannak, könnyítés nélkül. Ilyent nem sok futószalagos késnél látunk manapság. A két liner között 4,3 mm táv van, ami könnyen tisztítható, pláne így könnyítő áttörések nélkül.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A fogása már írtam, hogy kényelmes, de ide tartozik még, hogy az Axis lock nyitó csapja remekül lett kialakítva. Annyira áll csak ki, hogy nem zavaró a fogásban, viszont biztosan működtethető, amit segít az érdesített esztergált lépcsős végződés. Még a hüvelykujjtámasz is finoman kerekített, de ettől függetlenül hatékony. Az oldalpanel fekete micarta, szépen csiszolt felülettel. Az Axis locknál picit ki is lett könnyítve a könnyebb kezelhetőség érdekében, ami formailag is jótékonyan hat. A markolat végében van egy méretes zsinórfurat teljesen használható helyen. A clip bár nem átszerelhető, de számomra pont a kedvenc pozíciómban készült. Maga a clip kellően rugalmas és erős, középen könnyített, így szolid, és rámarkolva nem kényelmetlen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge csak az alsó kétharmadban köszörült, ráadásul holkeres élszalagos. Mindkét oldalon méretes, de még éppen nem durung nyitószemölccsel. Ami itt szenzációs, az az élezhetősége. Ha élezéskor a kövön a kést úgy döntjük, hogy a nyitószemölcs épp csak nem ér az élezőhöz, akkor 30° közeli élszalagot kapunk, ami tökéletes ehhez a késhez. Maga a penge acél a kínai 8Cr13MoV, ami nagyjából az AUS-8 -nak felel meg. Ez nálam a még elmegy kategória. Előnye, hogy rozsdamentes, igen könnyen élezhető, viszont messze nem olyan éltartó, mint az általam kedvelt S30V. Az éltartása viszont a svájci bicskák acéljánál klasszisokkal jobb. Mit várhatunk el tőle? Erdőben alaposan kipróbáltam, miután kellően megéleztem. Munka közben nem éreztem a kés tompulását, mint ahogy azt a svájcinál az első pár faragást követően tapasztaltam. A nap végén még rendesen dolgozott, de a borotva él helyett már csak ippeg vágja a szőrt élesség maradt. Ez így már megfelelő, mivel az előbb említett zseniálisan méretezett nyitószemölcsnek köszönhetően még kezdő éltársaim is biztonsággal egy két perc alatt borotvára húzzák késüket.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge bár holkeres, de a penge gerince közel a hegyig max vastagságra lett hagyva, és a hegynél is konvexes jelleggel vékonyodik. Ennek köszönhetően gond nélkül feszegettem a hegyével, és semmi sérülést, deformitást nem tapasztaltam. Maga a holkeres köszörülés igen jó metszőképességet biztosít, ami pl. fa faragásnál igen jótékonyan hat. A kést egész közel is lehet fogni az élhez, így kényelmes a faragás vele. Markolat végnél két ujjal plusz hüvelykkel fogva még gallyazni is jól lehet vele, ha már voltunk olyan balfácánok, és erdőbe nem vittünk magunkkal fixet. Erdőben használva nálam pl. megelőzte a Buck Vantage Avid késemet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha már kés, és pláne ha az holkeres, akkor én ki szoktam próbálni a konyhában is. Ennél is így történt. Hús bontása, és felkockázása volt a feladat. Ezt feleségem általában meghagyja nekem, mivel itt van lehetőségem az élezéseket tesztelni, no meg az éppen nálam lévő késeket kipróbálni. Ha nem tesztelek kést, akkor a nagy kedvencemmel szoktam ilyenkor örömködni, ami nem más, mint Kocsis Feri közepes Fejesgörbéje ATS-34 acélból. Ezzel a késsel valami álom dolgozni. Most is ezzel hasonlítottam össze. Ha a Fejesem 10 a tízes skálán, akkor ez olyan 6-os volt. Kellően jól teljesített. Azért hozzá tenném azt is, hogy még a Tojiro késem is csak 9-est kap, mert azt nem Feri csinálta.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A tisztánlátás érdekében azért hozzá tenném, hogy ezt a kést szokatlanul kiveséztem, és bizony picit érdemtelenül. Mindez azért történt, mert teljesen szokatlan ez a minőség, és kivitel egy kínai gyártó kínai termékétől. Bármely más bicskámnál ezeket a tulajdonságokat természetesnek veszem, fogalmazzak úgy, hogy beugró kritérium vásárláskor. 6.000 Forinttért pedig igen megéri egy ilyen közepes kategóriájú kés, melynél tudja az ember, hogy biztosan használható, már már tetszetős, de legfőképpen egyáltalán nem égő. Bátran sajnálat nélkül lehet vele dolgozni, amivel jelentősen megelőzi a márkásabb konkurens termékeket, amit az ember nem mer mindenre használni, mert bár sejti, hogy kibírná, de nem meri megkockáztatni. Szóval késhasználat para nélkül. Egy éltárs még hozzátette korábban, hogy ott is jó az ilyen kés, ahol esélyes, hogy elkobozzák. Mondjuk én ilyen helyekre nem viszek kést magammal, de biztos van olyan eset, ahol ez indokolt lehet. Arra viszont figyeljünk oda, hogy ez a modell a gyártó egyik legjobb típusa, tehát tartok tőle, hogy sok közülük nem végezné ilyen pozitív cikkel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.05.28.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee Enlan, EL-02, Sanrenmu, Bee