EKA - Swede 88 Oak (utolsó módosítás: 2012.09.25.)
Faragóbicska szabadba. Made in Sweden

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: Sw88
 • Penge hossza: 71 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 74 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 22 mm
 • Penge vastagsága: 1,7 mm
 • Penge anyaga: Sandvik 12C27 svéd rozsdamentes acél
 • Élezése: skandináv, élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 178 mm
 • Kés zárt hossza: 107 mm
 • Súlya: 55 g
 • Penge rögzítése: Back lock (hátsózár)
 • Markolat anyaga: Oak keményfa, (7 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 96 mm
 • Markolatvastagság: 15 mm
 • Markolatszélesség: 26 - 38 mm
 • Clip: nincs
 • Új ára: 13 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Szeretem az erdőt, és szeretem benne otthon érezni magam, azaz nem vendégként. Ehhez arra is szükségem van, hogy megfelelő felszereléssel induljak útnak. Ez persze jelenthetné azt, hogy felszerelem magam minden elképzelhető eszközzel, és úgy néznék ki mint egy fullos svájci bicska. Erről jut eszembe matematika professzorom mondása - amikor építészetet tanultam - "ha a repülőgépet építészek terveznék, az a büdös életbe nem tudna felemelkedni". Nos egy ilyen erdei készlettel senki nem menne messzire. Két erdőjáró szettet céloztam meg. Egy komolyabbat egy, vagy többnapos túrára, ahol menedéket kell építeni, komolyabb tüzet kell gyújtani, és egy kis szettet félnapos, max egész napos kiránduláshoz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A nagy szettbe nekem egy közepes balta tartozik, ami még éppen legális súlyú, és befér a hátizsákba, vagy annak oldalára. Ez esetemben egy Gränsfors Bruks (GB) Wildlife svéd balta. Övre csatolva pedig egy 100 mm pengehossz körüli fix kés, esetemben az etalon Hegyespenge Vaddisznó magyar kés. Hátizsákban még a minimális helyet igénylő pille könnyű Bahco Laplander összecsukható kézifűrész foglal helyet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kis szett alapszerszáma az apró GB Mini svéd balta, melyet az övemre csatolok, vagy kényes helyeken (füvészkert...) a táskámban tartok. Emellé már nem szívesen akaszt az ember az övre fix kést, esetleg egy szolid bicskatokot, bár az mehet zsebbe, oldaltáskába is. Nyakkést próbáltam egy Fällkniven (FK) WM1 formájában. Nagyon használható fix ami tökéletesen kiegészíti a GB Minit, de engem zavart, hogy ha lehajolok mindig ott fityeg előttem. Ezek után eldöntöttem, nekem legjobb erre a célra egy kis nem feltétlen legális méretű bicska. Úgy véltem, ebből a leg ideálisabb lenne egy skandináv élezésű 2 mm pengevastagság körüli, kényelmes markolatú bicska emberi áron.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nem sok skandináv élezésű bicska van a hazai piacon, de az EKA késeik között akad pár. Nekem a Swede 88 keltette fel a figyelmemet. Ennek ára 10 eFt felett van picivel. Gyerekeknek korábban vettem EKA Swede 8-ast, ami holkeres pengéjű, és abszolút nem hasonlít erre a 88-as típusra. Azok minőségével, anyagával teljesen elégedett voltam. Az Eleven íjászcentrum fegyverboltjában (Bp./Sashalom) vettem, mivel ott igen széles termékválaszték van fizikailag a boltban, tehát kézbe vehetők az EKA, Fällkniven, Gränsfors Bruks, Mora termékei - ezeken akadt meg a szemem. Ez a kés három féle famarkolattal kapható, ami annyira nem lényeges, viszont ugyanazon típusjelzéssel van holkeres élszalagos, és skandi szerű él kialakítással. Sajnos csak fotón tűnik valódi skandinak, a valóságban egy tisztességes élszalag van rajta. Az Eleven íjászcentrumban vettem egyet, és nekiláttam saját céljaim szerint kipróbálni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés markolata amilyen egyszerű, olyan kényelmes, jól használható. A penge formája kimondottan alkalmas erdei farigcsálós felhasználásra. Élezni viszont kell a boltból megvett kést, mert ahogy az öreg Matula mondaná, ez még a meleg vizet sem viszi el! Ha már hozzá kell nyúlnom, átnagyoltam valódi skandira, és kipróbáltam. Nos az 1,7 mm vastag penge, és a eredetileg kialakított él felület túl kicsi - cca. 16°-os - élszöget eredményezett. Ezt így nem célszerű hagyni. Több lehetőségem volt. Totál átprofilozni megfelelő élszögű (minimum 25°) skandira, de ez 2 mm-el rövidítette volna meg a pengét, vagy kissé konvexesre venni az élnél skandi szerű széles élszalaggal, mint ahogy azt Szasza LF8-nál tapasztaltam. Ez utóbbi mellett döntöttem, mivel ezzel a változattal idővel el lehet jutni a teljes skandiig. Ez az élkialakítás már klasszul működött keményfán is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge vastagsága nekem picit vékonynak tűnt. Nem is a vágás, faragás szempontjából, hanem a zárszerkezet miatt. A hátsó zár nyomófelülete erős, komolyan zár, viszont a vékony lemez olyan túl puritánnak tűnik, és lenyomni sem éppen kellemes. Igaz, ha egy tradicionális bicskát nézek ott lényegesen keményebb a nyitás. Talán az a baj, hogy a Eka Swede 8 vs. 88-at hasonlítom tudat alatt, ami nem azonos kategória.

Egy biztos, erdei bicskának tökéletes választás. Igazi faragó bicska, ami bírja a strapát, és bitang élesre alakítható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.09.25.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27 EKA, Swede, Sw88, Oak, Sandvik, 12C27