EKA - Swede 8 (utolsó módosítás: 2012.11.27.)
Az erdei faragóbicska. Made in Sweden

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: Swede 8 wood
 • Penge hossza: 80 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 76 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 20 mm
 • Penge vastagsága: 3 mm
 • Penge anyaga: Sandvik 12C27 rozsdamentes svédacél 58-59 HRC
 • Élezése: holkeres élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 185 mm
 • Kés zárt hossza: 105 mm
 • Súlya: 101 g tok nélkül
 • Penge rögzítése: Back lock (hátsózár)
 • Markolat anyaga: fa
 • Markolathossz: 105 mm
 • Markolatvastagság: 12 mm
 • Markolatszélesség: 21 - 25 mm
 • Clip: nincs
 • Új ára: 10 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Két nagyobbik lurkó nagyon cseperedik, és szerettem volna nekik egy minőségi, nem túl drága, igazi erdőbe való bicskát venni. Fix késük már van, de nagyfiam arra még nem kattant rá, nagylányom már időnként használja. Fontos kritérium volt, hogy kezükhöz mérten megfelelő legyen, szigorúan legális legyen, és rendelkezzen általuk is működtethető zármegoldással. Ez utóbbi kritérium izzasztott meg a legjobban.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Egyik Késportál Budapesti találkozón került kezembe egy EKA Swede 8 wood bicska. Ezt a kést korábban már láttam neten, de nem tartottam nagy durranásnak. Kézbe véve nagyon megtetszett. Második gondolatom viszont a gyerkőcökre tévedt. Ez a megfelelő bicska számukra. Szétnéztem neten, hol lehet beszerezni, aztán ELEVEN Íjász Centrum boltjából vettem két darabot. Otthon a gyerekek nagyon örültek neki, még erős kritikus énjük is azonnal behódolt ennek a nem divatos, de szép bicskának.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Miért nem divatos? Mert ez a kés nem egykezes nyitású, nincs rajta clip, és még zsinórfuratot sem lyukasztottak rá. Viszont nagyon szolid eleganciával szép, finom formavilágú. Minőségi kidolgozottság. Sehol anyagspórolásra utaló jel. Ebbe a késbe beleépítették ami szükséges. Nyitása finom, könnyen jár. A pengén méretes körömvájat található, de akár két ujjal csippentve is könnyen nyitható a bicska. A hátsózár kemény csattanással zár, és minimális mozgást, vagy kotyogást sem enged. Nyitáskor szinte koppanásig le kell nyomni az oldó kart, ami szerencsés, mert véletlenül garantáltan nem tudjuk becsukni a pengét. Sajnos a nyitása közepesen erős, így 15 éves fiam könnyen, 11 éves lányom viszont egyáltalán nem tudja oldani a zárt. Neki még egy darabig marad az Opinel No.07. a használatban lévő bicskája.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük a pengéjét. 12 mm széles sávban, azaz több mint fele részben holkeresen köszörült, vagyis mint a borotvánál íves a penge. Ezen van egy nagyjából 30°-os élszalag. A pengehát 8 mm-es sávban szinte a hegyig teljes vastagságban fut, hegynél vékonyodik. Ez egyrészt jól merevít, másrészt erősebb pengét, hegyet biztosít. Kis mértékben a heggyel még feszegetni is lehet. A kés faragásra nagyon ideális. A penge nem egykezes, ebből eredően nincs rajta zavaró részlet, értem ezalatt nyitószemölcs, vagy nyitófurat. A kétkezes nyitás, és a clip hiánya egyben ad a késnek egy olyan ízig vérig bicska hangulatot, ami még a gyerekeknél is bejött.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Markolata volt az, amibe a pengeforma ék kialakítás mellett nagyon beleszerettem első markolásra. Kétoldalt 1,5 mm es könnyítés nélkül végigfutó acéllineren 3-3 mm vastag keményfa panelek vannak. A mutatóujjnak külön helye van, és mögötte három ujjam kényelmesen elfér. A mélyítések visszafogottak, kimondottan finom munkához jók, nem pedig szúrásra. Hüvelykujjnak jól megoldották a 3 mm vastag pengeháton az ujjtámaszt. Biztosan csúszásmentes, de nem éles, sarkos kialakítású. Tenyérnek is finom ívet adtak a bicska hátsó részén, sőt még díszítő-csúszásmentesítő rovátkolást ott is készítettek. A markolat kényelmesen vastag, fiamnak is megfelelő. Nem töri a kezet sehol. A fa panelek szélei le vannak kerekítve, és tapintásuk meleg, barátságos, és nem csúszik. Fontos tudni, hogy a markolatpanelen kétoldalt elhelyezett EKA márkajelzés egy masszív ragasztott lapocska, mely mögött huncutul megbújik egy rögzítő csavar.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Annyira tetszett, hogy eleinte eljátszottam a gondolattal, hogy nekem is kell egy. Ennek okán párszor kölcsönkértem lányom nem használt Ekáját és vittem magammal a Pilisbe, ahol pihenők során együtt farigcsáltam a gyerekekkel. Nagyon élveztem. A penge acélja Sandvik 12C27 rozsdamentes svédacél. Ez egy erős közepes acél. Ennek a bicskának - mindkettőnek - a hőkezelése igen jól sikerült, ami élezéskor döbbentett meg először. Nem adta magát egykönnyen. Keményen meg kellett dolgoznom az élért, viszont szépen bírta a nyüstölést. Kellemesen éltartó a kés.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.05.28.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27 EKA, Swede, 8, wood, sandvik, 12C27