Dufy66 - Friction folder replika
Made in Hungary, Baranya (utolsó módosítás: 2014.02.28.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Replika: SVÖRD (PK) Peasant Knife 3" New Zealand
 • Penge szúró hossza: 83 mm
 • Él hossza: 81 mm
 • Penge max. szélessége: 26 mm
 • Penge vastagsága: 2,5 mm
 • Penge anyaga: kovácsolt rugóacél nem rozsdamentes acél, Dufy hőkezelés
 • Élezése: FFG élszalagos, általam konvexre élezve.
 • Kés nyitott hossza: 211 mm
 • Kés zárt hossza: 174 mm
 • Súlya: 72 g
 • Penge nyitása/rögzítése: pengenyúlványos (friction szerű)
 • Markolat anyaga: diófa
 • Markolathossz: 130 mm
 • Markolatvastagság: 18 mm
 • Markolatszélesség: 22 - 29 mm
 • Készült: 2013. őszén
 • Ára: 4 eFt ezzel a markolattal (2013-as ár)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

A Bushcraft.Co.Hu - Fórumon folyamatban volt egy izgalmas projekt, melynek célja egy olcsó, de jó, bushcraftra alkalmas bicska kiválasztása vagy létrehozása volt. Ez több természetjáró ember fantáziáját megmozgatta, többek között az enyémet is. Jómagam kipróbáltam több remek kést is ebben a gondolatkörben, prímán teljesítettek. Végül én is arra az álláspontra jutottam, hogy akkor érzem magam igazán jól, ha egy közepes fix lóg az övemen. Az én esetemben a Hegyespenge - Vaddisznóm. Ettől függetlenül pár bicskát a kipróbáltak közül itt is bemutatok.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az erdei bicska egyik legsarkalatosabb pontja, hogy lehet-e ütőfával használni. Ennek a kérdésnek mezsgyéjén haladva szelektáltam a bicskák között. Három megoldás jöhetett szóba. Vagy olyan erős, túlbiztosított zárral rendelkezzen a folder, ami gond nélkül kibírja az ütleget, vagy olyan legyen, aminél ilyen esetben oldott zárral is használható a kés, avagy ne legyen zár ami tönkre mehet. Az itt bemutatott Friction Folder ez utóbbira példa.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez egy rém egyszerű, és egyben szenzációs megoldás, ahol a pengehát rendelkezik egy hosszabb nyúlvánnyal. Amikor a penge nyitott állapotban van, akkor a nyúlvány beékelődik a két markolatpanel közé. Ezek nem távtartósak, így rámarkolva összeszorítják a nyúlványt, és a kezünk még felül rá is fog. Normál vágásnál nem is akar a penge becsukódni, csak szúráskor, feszegetéskor, illetve élezéskor, kaparó él használatakor. Ekkor azonban atom stabilan rögzül a markolatpanelek, és a kezünk által.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez egy igen szokatlan bicskaféle, és egy ideje már nagyon ki szerettem volna próbálni egyet. Ez a bushcraft folder projekt meg is adta a végső lökést ez irányban. Erre a célra legalkalmasabbnak tűnő kés az Új-Zélandi SVÖRD műhely (PK) Peasant Knife 3" -ese volt. Szerencsémre egy hazai késkészítő Dufy66 (nick a Késportálról) készít ilyen replikát igen baráti áron, és gyorsan. Markolattól függően az ára (2013.-ban) dió, jatoba, tigris, wenge, zebránó esetén 4.000,- Ft. Nem volt kérdés, hogy tőle rendelek egyet, ami igen hamar el is készült.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kést nagyon érdekes használni. Az a meglepő, hogy az ember várná, valamilyen fogásmódban, valamelyik mozdulatnál, hogy mozdul a pengéje, de nem. Vágni, faragni egész jó vele, bár evidens, hogy ez nem faragókés. Leginkább egy mindenes. Markolata kellően nagy, és kényelmes bármilyen fogásnemben. Köszönhető ez a hosszú ívelt formának. Nyitott állapotban a pengenyúlvány kiálló része viszont picit zavaró. Én nem tudom megszokni ottlétét annak ellenére sem, hogy az pont a tenyérhajlatba simul, tehát nem töri az ember kezét, de érezni lehet. Emellett nem hiszem, hogyha komolyabban használnám, nem lenne a helyén egy szép vérhólyag. Szerintem simán lehet Dufytól ezt úgy is kérni, hogy a hossza megmaradjon, de teljesen csússzon a markolatpanelek közé. Ez lenne a replika javított változata.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kést nyitni, csukni egy kézzel könnyen lehet, és itt nem az egykezes nyitású késeknél megszokottakra gondolok, hanem annál messze könnyedebb működésre. Ez rettentően praktikus dolog. Az egész kés a csavarokat leszámítva totál rusztikus jellegű. A csavarok ordítóan nem illenek a késhez, és rondák, de könyörgöm, ez egy 4eFt-os egyedi bicska. Nem kínai, nem széria. A pengéje remekül élezhető, éltartása elmegy kategória. Előnye, hogy akár egy kövön megélezhető, és azért tartósabb az éle egy svájci bicskánál. Az acél nem rozsdamentes. Nem kell pátyolgatni, de nedvességre van szaga, és íze is a pengének, pont úgy, mint a carbon pengés Opineleknél. Elvileg erre megoldás némi natúr citromleves, vagy kólás áztatás. Ezáltal kapna egy sötétebb felületet. A pengén látható Dufynak a tölgymakkos logója. Megjegyzem a hazai készítők logói között a lepkés (HS) mellett ez tetszik a legjobban.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ezt a kést én két szerepkörben tudom legjobban elképzelni. Egyik azok köre, akik nem akarnak erdőbe fixet vinni, de valami strapabíró olcsó megoldást szeretnének. Másik variáció az autóba egy backup bicska minden esetre. Emellé egy szikravetőt bedobva, ez egy biztos megoldás. A fix helyetti nekem nagyon nincs ínyemre, de az autós backup gondolata igen csábítóan hangzik.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Erdőben picit kipróbáltam. Eleinte az zavart, hátha nem véd minden esetben ez a nyúlvány megoldás, és ezáltal mikor csukódik rá a penge a kezemre. Cirka fél óra múlva már ez a rossz érzés kezdett elmúlni. Nagyon szokni kell ezt a kést, mármint ennek a megoldásnak a tudatát. Tényleg biztos megoldás. Ráadásul ez volt életem első kése, melynél tényleg nem féltem attól, hogy lepattan a hegye, vagy bármi történik vele. Igazi felszabadult késhasználat volt, ami sajnos a fényképek mennyiségének rovására is ment.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kaparó él - a lehető legjobb helyen - a nyúlvány alsó felén van. Remekül szikravetőzhetünk vele csukott pengével. Leginkább azonban az ütőfázás élményét emelném ki. Bátran, és igen jól lehet ütőfázni ezzel a bicskával, ráadásul a markolat felett kiálló nyúlványt is simán lehet püfölni. Vésőszerűen bekalapálni is lehet a pengét. Hatalmas buli ez a kés, ha valaki fixmentes megoldást keres. Jómagam azonban el sem tudom képzelni, hogy a Vaddisznóm helyett ez legyen nálam. Az autós backupon azonban erősen gondolkodom...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.12.16.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife Zealand, SVORD, dufy, friction, Szentlőrinc, SVÖRD, PK, Peasant, Knife