Cold Steel - Pocket Bushman (95FB)
Made in Taiwan (utolsó módosítás: 2014.04.15.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: 95FB
 • Penge szúró hossza: 111 mm
 • Él hossza: 101 mm
 • Penge max. szélessége: 27 mm
 • Penge vastagsága: 3,5 mm
 • Penge anyaga: német Thyssen-Krupp W-Nr 1.4116 rozsdamentes acél 56 HRC (420HC)
 • Élezése: FFG, élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 263 mm
 • Kés zárt hossza: 150 mm
 • Súlya: 182 g
 • Penge rögzítése: Ram Safe lock (felső ékzár) by Andrew Demko
 • Markolat anyaga: 420 rozsdamentes acéllemez (5 mm-es zsinórfurattal) - mono block
 • Markolatvastagság: 11 - 14 mm clip-et nem mérve.
 • Markolatszélesség: 24 - 30 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Új ára: 44 USD + posta, NAV, vagy itthon 14eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Ez megint egy olyan cikk lesz, amiben nem csak erről a folderről írok. Mondjuk úgy, ez a bicska volt egy hiányzó láncszem a már eléggé megritkított késkészletemben. Sok variációt végigpróbáltam, ezek közül volt amit pusztán kíváncsiságból teszteltem. Jelenleg van egy normál erdei - nem többnapos bushcraft - szettem, amit legtöbbször használok. Ez áll a HS Vaddisznómból, egy Victorinox Foresterből, és egy Silky 240-es összecsukható fűrészből. Ha többnaposra mennék, vinnék még egy legál baltát is. Van egy hétköznapi (EDC: Every Day Carry) készletem, ami kés szempontjából egy Spyderco Delica 4 ZDP-189-et jelent + egy Leatherman PS4-est, vagy egy Victorinox Climbert.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nekem leginkább az outdoor, de nem elsődlegesen erdei kirándulások okoztak kis fejtörést kés szempontjából. Na nem tragikus problémának tekintettem, sokkal inkább bosszantott, hogy én, aki már pár éve aktívan tesztelek késeket, nem találok optimális megoldást erre. Miben állt a probléma? Gondoljunk például egy Budapestről Esztergomba történő egynapos kiruccanásra, ahol elsődleges cél a Bazilika és epszilon sugarú környezete. Gyerekek kedvence a városi kisvasút, mely átvisz a Szlovák oldalra. Nemrég ráleltünk a Bazilika északi oldalától levezető kis turistaútra, végén a város széle a kavicsos, fás-bokros Dunaparttal. Gondolom nyilvánvaló, hogy ide nem viszem magammal a HS Vaddisznómat, a fűrészemet, hanem csak a szokásos EDC-t. Dunaparton, ahol már tényleg nincsenek turisták pihengetünk, esetleg gyújtunk egy kis tüzet, sütünk mályvacukrot... Ide szokott picit kevés lenni a Delica. Arról az esetről nem is beszélve, amikor hétvégén elindulunk a családdal valahová, és menet közben változik a terv, és erdő lesz belőle. Na ilyenkor kimondottan vágyakozom a HS-Vaddisznóm után.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Erre a felhasználási körre próbálgattam ki számos brutál (HD: Heavy Duty) foldert, de egyik sem tetszett. Ezek árban, ha minőségi kést + acélt szeretnénk lazán 40eFt felett vannak. Mondjuk egy elsődleges késnél ezzel még nem is lenne gond. ...bár itt elgondolkodhatunk, hogy hányszor kell ez a kés, illetve a programváltozásos esetben nem is lenne nálunk. Fő problémám ezekkel a HD folderekkel (BM-Adamas, Akhilleusz...) az volt, hogy normál használatra esetlenül nagyok, vastagok..., vagyis nem igazán voltak jók a feladatra. Egyre inkább körvonalazódott bennem egy másodkés gondolata.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A fő EDC késem, egy kis mindenes, ami kényelmes, pici, könnyű, legális méretű, egykezes nyitású, klippes, és a pengéje vékony csúcsacél. Ezeknek a feltételeknek a Delicám tökéletesen meg is felel. Kell mellé egy úgymond mindenes több funkciós, ami még a legszigorúbban vett fegyverellenes embereknél sem veri ki a biztosítékot. Ez a kis piros Victorinox Climber svájcibicskám. Ugyanez erdőben úgy néz ki, hogy az elsődleges a HS Vaddisznó (vékony Elmax pengével), étkezéshez meg a Victorinox Forester. Higiéniás szempontok miatt sem rossz a külön étkezéshez szánt kés. Erdőben van egy harmadik eszköz, a kis Silky 240 összecsukható kézifűrész. Hasonló célra kerestem tehát - bővített EDC szettbe - egy tool kést. Lényeges volt a kompaktság, vagyis akár az általam kedvelt Maxpedition Octa övtáskába is biztosan beférjen. Fontos szempont még a használhatóság. Lévén elsődleges feladata az adott helyzetben hiányzó Vaddisznó, vagy Silky 240 kompromisszumos helyettesítése, ezért fontos volt, hogy tűzifa előkészítésére alkalmas legyen. Éltartása, ergonómiája ennél annyira nem volt szempont. Bevallom ez esetben a legális méretre sem törekedtem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Több lehetőség is felmerült, de a két fő csapásirány egy kis fix, vagy egy erős folder volt. Erős foldernél nem akartam drága kést venni, lévén másodlagos táska késnek kerestem. Olyan kellett, ami gyakorlatilag ésszel használva elpusztíthatatlan. Amikre gondoltam, az a Cold Steel Pocket Bushman, vagy valami erősebb, nagyobb kínai Enlan-Bee, Harnds folder a Bladeshopból. Másik csapás egy kis markolatpanel nélküli zsinórmarkolatos műanyag tokos fixpengés kés lett volna. Itt ugye fő probléma, hogy ha használható méretet vesz az ember, akkor az akkora helyet foglal, hogy annyi erővel akár vihetném a Vaddisznót is magammal. Itt pont a kis kompakt, nem zavaró méreten volt a hangsúly, tehát csakis kis csupasz fix jöhet szóba. Ez végül az ESEE Izula 1., vagy klónjai lettek. Úgy hozta a sors, hogy egy kedves ismerősömmel Dublinból csereberéltem, és tőle lett egy használt Pocket Bushmanom, mellette pedig Ronintól lett egy vadiúj Fizulám Croc tokkal. Ha nem másodlagos - tool - késnek kellett volna, akkor a Fizula maradt volna, de erre a feladatra egyértelműen a 11 cm-es pengeméretű Pocket Bushman lett a nyerő.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

A Cold Steel Pocket Bushman (innentől CS-PB) egy spártaian egyszerű, olcsó tömeggyártásra készített strapabíró bicska. Még új ára sem vészes. Markolata un. Mono block kialakítású, vagyis egy 1,3 mm vastag 420-as rozsdamentes acéllapból préselik, hajtják össze. A markolat közepén a lemez kicsit ki van hasasítva, hogy picit kényelmesebbé váljon a fogása, ...bár a kényelem szót erős túlzás ennél a késnél használni. Legtöbb kritikát pont ezért kapja. A kést ha kinyitjuk, és rámarkolunk, alul a két 1,3 mm-es lemez töri a kezünket. Az eléggé nyilvánvaló, hogyha méret miatt nem viszem magammal a Vaddisznómat, akkor a CS-PB miatt nem fogok egy védőkesztyűt pluszban bepréselni az övtáskámba. Ez azt jelenti, hogy vagy így lesz megfelelő a CS-PB a feladatra, vagy bukik.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A CS-PB folderen gyárilag van át-, és legfőképp leszerelhető clip, illetve szintén át-, és leszedhető nyitószemölcs. Jobb, és balkezeseknek lett ez így kitalálva, meg azoknak a másként gondolkodóknak, akik rögvest lenullázzák ezeket. Jómagam is ezt tettem. A nyitószemölcs az erős zárszerkezet miatt amúgy is halva-született ötlet, és nélküle legalább hosszabban használható a penge. A clip szintén felesleges. Egy ekkora kést én nem szívesen hurcolok zsebben. A folderen egy eddig máshol általam nem látott Ram Safe lock - felső ékzár - került kialakításra. Ez gyakorlatilag egy a markolatban végigmenő 4 mm vastag acéllemez, melynek a vége ékszerűen a nyitott penge, és a mono block hajlított acélmarkolata közé feszül. Erre a zárra mondják, hogy egyedülállóan az un. negatív erőhatást is tökéletesen bírja, ami pl. ütőfázás esetén jelentkezik. Többi zármegoldásra ez nem igaz. Egyféleképpen tud tönkremenni, ha tövében eltörik a penge, ami eléggé valószínűtlen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az ékzárat egy erős spirálrugó nyomja, mely csukott állapotban is előfeszítve van. Éppen ezért picit türelemjáték szétszedés után ismét összerakni. A kés nyitása egyszerű. Pengehátat megfogva könnyen nyitható, és a végén helyére csattan az ék. A becsukás némi gyakorlást igényel. Fontos eleme a zsinórfuratba hurkolt vastag parakord zsinór. A jobb mutatóujjunkat ebbe beakasztva könnyebben hátrahúzhatjuk az éket, miközben a balkezünk hüvelykujjával a már oldott pengét 30-40°-ban bebillentjük. A penge behajlított állapotában már nem kell az éket feszítenünk, nem tud visszazárni. Ha netán a parakord hurok leszakadna, megsérülne, arra az esetre a markolat végénél a zár ki van szélesítve, tehát nem kényelmesen, de akár így is oldani tudjuk a zárat. Brutális, de szenzációs megoldás. Amennyire tetszik a Benchmade Axis-lock finom precizitása, annyira lenyűgöz ez a Ram Safe lock.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge egyenes teljes leélezésű élszalagos (FFG). Anyaga a német Thyssen-Krupp W-Nr 1.4116 rozsdamentes acéljából készült, ami nagyjából hasonlít az ismertebb 420HC -hoz. Nos nem egy éltartó típus, cserében könnyen élezhető. A gyenge éltartás megemlítésénél nem szabad elfelejteni, hogy ez egy tool szerepkörbe szánt harmadik kés. Ennek semmi más szerepe nincs, mint ütőfát vágni, és annak segítségével fát darabolni, aprítani. A hegye ránézésre picit gyengének tűnik, de egyrészről a teszt során fikarcnyi sérülés sem keletkezett rajta, másrészről meg ha mondjuk - túlozzuk el - letörik a végéből egy 5 mm-es darab, totál nem fog érdekelni. ...onnantól meg már kellően erős, még így ránézésre is. Persze a cég elég komolyan hangsúlyozza ennek az acélnak a strapabíróságát. Ennek megfelelően a keménysége is csak 56 Rockwell, ergo még az is lehet, hogy tényleg sokat kibír. Egy biztos, ennek az élét nem fogom konvexesíteni, mivel teljesen fölösleges átalakítás lenne ez erre a szerepkörre.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kipróbáltam először övtáskába téve. A Maxpedition Octa-ba észre sem lehet venni, hogy benne van, illetve még telepakolt állapotban is befér. A Maxpedition E.D.C. Pocket Organizerbe is kényelmesen pakolható. Nagyon praktikusan csomagolható, vihető. Hétvégén elvittem magammal a Pilisbe. Ez egy olyan túra volt, ahová normális körülmények között a HS-Vaddisznó-s szettem vittem volna, de most a teszt miatt kivételt tettem. Kipróbáltam milyen lenne, ha az erdőben csak a Delicám, és a CS-PB-om lenne nálam, és tüzet szeretnék gyújtani. Először sújtással csaptam magamnak egy ütőfát, majd nekiláttam ütőfázni pár ott heverő alkar vastagságú száraz, kívül picit nedves ágat. Ezeket daraboltam, majd hasogattam fel tűzifának. Legvégén a tűzgyújtás következett.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Amikor sújtással kicsaptam az ütőfának valót, a második mozdulatnál már éreztem, nem úgy kell fognom, kezelnem, mint a Vaddisznómat, mert akkor szétszedi a kezemet. Gyorsan hozzáteszem, hogy nem egy kérges tenyerű favágó vagyok, hanem egy hétköznap irodai munkát végző mérnök. Nem azt mondom, hogy ez a markolat alkalmatlan a munkavégzésre, hanem azt, hogy megfontoltan kell használni. Nagyon nem mindegy, hogy hol, hogyan fogjuk ezt a bicskát. Ütőfázásnál már gyakorlatilag nem volt igazi hátránya a mono block markolatnak, hiszen csak irányítani kellett a bal kezemmel. Azt viszont nagyon élveztem, hogy az embernek olyan érzete támadt, mintha egy csupasz fix pengés kést használna. Atom stabil ez az ékzár. Teljesen mindegy, hol csapsz rá az ütőfával, legyen az a penge, vagy akár a markolat is. Annyira tetszett, hogy egy cirka másfél méter hosszú vaskosabb ágat is könnyedén végighasogattam vele. Hozzáteszem a használhatósága azért kompromisszumos. Vaddisznóval például egy napon nem említhető. A kényszerűen óvatos markolatfogás, és a gyengébb penge miatt (éles Elmax acél, és a lapos konvex kialakítás hiánya), annyira finom forgácsot nem tudtam vele hasogatni, mint a Vaddisznómmal lehet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tűzgyújtás során elmaradt a szikravetőzés, de egyfelől nincs is igazi kaparóél kialakítva rajta - ami nem is baj -, másfelől meg azzal a szettel, amivel a CS-PB velem tart, ha tűzet szeretnék gyújtani, akkor valószínűleg a Primus Power Lighter lobbantja lángra a fát, vagy max. a LMF szikravető, aminek meg príma kaparó pengéje van. Lobogott a tűz, idővel békésen megteáztam, és közben rátévedt tekintetem a zsákomból kikandikáló kis Decathlonos Midcham mikroszálas törölközőmre. Fogtam, rátekertem a CS-PB markolatára, és kipróbáltam egy valóságtól elrugaszkodott feladatot, egy vastagabb száraz ágat sújtásokkal kettévágni. Egyértelműen a félkegyelmű próbálkozások közé sorolandó, de végső esetben működik, és a kezem érintetlen maradt. Más tészta, hogy ilyent jó esetben kétszer tesz az ember, egyszer és egyben utoljára.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés bevallom jobban megtetszett, mint ahogy azt előzetesen vártam. Nagyon jó kés, ha az ember eleve ilyen másod szerepkörre szánja. Az a jó benne, hogy mellette viszem a minden nap használt, számomra ismerős kis EDC folderemet - Spyderco Delica 4 ZDP-189, ami már kézre áll, így elsődlegesen nem egy ritkán kézbe vett bicskával kell bajlódnom, ha nem hasogatni kell. Otthon persze ráfért egy alapos tisztítás a CS-PB-re. Jó dolog, hogy rozsdamentes az egész szerkezet, és bátran lehet csutakolni. Utána kíváncsiságból szét is szedtem a kést. A mono block markolaton kívül két csavarpárból, egy pengéből, az ékzárból, egy spirálrugóból, és két foszforbronz siklócsapágyból áll. Egyszerű, mint a bot. Bátran tudom ajánlani nektek ilyen másodkés szerepkörre.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2014.03.31.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block Cold, Steel, Pocket, Bushman, Taiwan, 95FB, 4116, Krupp, Thyssen, Ram Safe, Andrew Demko, Mono block