Buck - Vantage Pro (utolsó módosítás: 2011.07.28.)
Szuper éles EDC kés olcsón. Made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típusszáma: 347 Pro nagypengés
 • Penge hossza: 80 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 83 mm
 • Penge szélessége: 26 mm
 • Penge vastagsága: 3 mm
 • Penge anyaga: CPM-S30V porkohászati rozsdamentes acél 58-60 HRC
 • Kés hossza: 195 mm
 • Zárt hossza: 114 mm
 • Súlya: 113 g
 • Penge rögzítése: Liner lock (keresztzár)
 • Markolat anyaga: G-10
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)

Tapasztalataim:

Az AFK Darkness beszerzése után sikerült hozzájutnom ahhoz a Buck Vantage Avide-hoz, amit tesztjében BlackWoOd tesztelt. Kollégámnak kellett egy jó kés olcsón, így 2011 év elején az övé lett. Azóta szép emlékeket őrzök róla. Nemrég, miután a Spyderco Mini Manix kivételével minden bicskámtól megszabadultam, jött elő bennem a gondolat, hogy venni kéne hétköznapi használatra egy legális kést. Arra gondoltam, hogy a Vantage Pro-t fogom kipróbálni. Ennek ugyanis S30V a pengeacélja, ami nekem egyik nagy kedvencem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Buck Vantage Pro (mostanság 2011 nyarán) 20eFt alatt beszerezhető, viszont ezen az áron a megrendelem, várok, és reménykedem, hogy a NAV előbb utóbb továbbengedi a kereskedő portékáját történet zajlik. Naná, hogy ilyenkor jönnek a legjobb bicska ajánlatok, lehetőségek, amit nem lehet kihagyni. A várakozás közben történt ugyanis a Benchmade 13960HD, a Benchmade Mini Rukus (amiről már olvashattatok), és a Kocsis Feri közepes Fejesgörbéje (amiről remélem nemsokára tudtok olvasni)... Veszélyes pálya ez. Végül pár napja megjött a Vantage Pro.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kést dobozát kibontottam, kést kézbevettem, nyitogattam, próbálgattam, nézegettem... Aki ilyen kést vesz, annak mindenképpen kihangsúlyozom, hogy nem Spyderco minőséget kap, és messze nem Benchmade minőséget, viszont ne feledjük, hogy tengeren túl ez a kés 60 USD alatt van picivel, és egy holkeres S30V acélpengéjű kést kapunk, ami made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés az említett minőségi, és drágább márkákhoz képest annyiban különbözik, hogy a linerek, távtartók felületei bár sorjamentesek, de picit hamari munkának tűnik. Ha a felületkezelés csúcsaként vélt Victorinoxhoz mérem, akkor a 10-es skálán cirka 4-est adnék. Ez elsődlegesen esztétikailag zavaró, másodsorban a finom működést rontja. Egy biztos, nekem bántja a szememet, és nagyon zavart, hogy a flipperes nyitás még lendületből is félúton megáll. Ennek okán a kést szétszedtem, felületeket szépen rendbe raktam, Beolajoztam. Még a bronz alátéteket is meg kellett csiszolnom 2000-es papírral. Ég és föld lett az eredmény. A penge tengelycsavarját kicsit lazábbra állítva a flipperes nyitás kis lendülettel szépen működik. A kis lendület azért kell, mert a nyitófül picit rövidre sikeredett. Akinek volt a kezébe Kershaw JYD2, az tudja mit hiányolok a Vantage-nál. A liner zár viszont szépen lett gyárilag beállítva, ahhoz nem kellett hozzányúlnom.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Vantage Pro penge az amerikai S30V porkohászati acélból készült, és a jó hírnévnek örvendő Paul Bos (BOS) hőkezelést alkalmazták. Miután megéleztem, tovább lépett előre a kés a ranglétrán. Meg kell jegyeznem, hogy a gyári éle jobb volt, mint a Benchmade, vagy Spyderco esetén az eddig tapasztaltak. Ami még tetszett ebben a pengében, az a holkeres pengetükör. Nagyon vékony pengelap van az él mentén, viszont a széles pengének a 3 mm-es pengehát kellő merevítést ad. Ezzel a holkeres keresztmetszettel azonban ne akarjunk 8-as csavart kettévágni, mert ez a pengeforma nem erre való. A pengehossz (szúróhossz) kottára 80 mm, azaz legálisan hordható közterületen, de ha valaki leméri az élhosszt, az biza 83 mm. Nem mintha ez sokban befolyásolna a kést illetően.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés megjelenésre nagyon tetszik. Szolid, elegáns ívek, arányos kés, kényelmes markolat jellemzik. A clip a kés végén van ötletesen rögzítve, átszerelhető jobbos és balosra, bár a lock definiáltan jobbos. A kés kellően lapos, így zsebben kényelmes viselet. Visszatérve a pengére, Buck az egykezes nyitású késein jellemzően a pengére szerelt nyitószemölcsöt alkalmazza. A Vantage bicskákon nyitólyukat találunk, hasonlóan, mint a Spyderco késein, csak itt egy hosszúkás lyukat készítettek. Sokkal szerencsésebb megoldás szerintem, mint a Spyder kerek nagy lyuk. Használata is kényelmes, ha kivételesen nem a flipperes nyitással játszunk. A kést elsőre alulértékeltem, de minimális munkával rövid időre bekerült a top 10-es késszériámba. Napi hordásra szántam, egy Victorinox Climberrel egyetemben, amire a dugóhúzó, sörnyitó miatt van elvileg szükségem. Ma kipróbáltam erdei körülmények között. Kedvenc időtöltésemhez a fafarigcsáláshoz eddig a legjobb késnek bizonyult. Gallyakat hasonlóan metszi, mint az eddigi csúcstartóm a skandi éllel rendelkező Mora fixem. Munkakésnek meg ha egyszer szükségem lesz rá, veszek egy Victorinox Nomad-ot, vagy a nemrég megjelent Sentinel 0.8416.MW3 ami egykezes, és clippes.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kést végül csak-csak eladtam, mivel a két Benchmade mellett sosem rúgott labdába. A kis Benchmade 13960HD simán felülmúlja, és árban nem sokkal van felette. A Mini Rukusról meg nem is szólva. Ebben a tizenezer Ft-os kategóriában viszont tényleg ütős kés a Vantage Pro egy kis utómunkával.

Budapest, 2011.07.11.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v Buck, Vantage, Pro, s30v