Böker Plus - Tech-Tool City 4 (01BO806)
Made in China (utolsó módosítás: 2015.09.19.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

Kés:

 • Típus azonosító: 01BO806
 • Kés nyitott hossza: 167 mm
 • Kés zárt hossza: 96 mm
 • Súlya: 179 g
 • Új ára: 18 - 20 eFt körüli (2015.-ös ár)

Penge:

 • Penge anyaga: Sandvik 12C27 rozsdamentes svédacél 58-60 HRC
 • Szerszámok, és üvegtörő anyaga: 4Cr13 rozsdamentes acél
 • Penge szúró hossza: 72 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 70 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 16 mm
 • Penge vastagsága: 2,5 mm
 • Élezése: holkeres élszalagos
 • Penge rögzítése: slipjoint ()

Markolat:

 • Markolat anyaga: fekete G-10
 • Markolatvastagság: 25 mm klip nélkül mérve
 • Markolatszélesség: 19 - 26 mm
 • Klip: átszerelhető, Tip-up / Tip-down (zsebben késhegy felfelé/lefelé néz)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Első bicskám egy Victorinox svájci-bicska volt még diák koromban. Szenzációs érzés volt az akkori szocialista világban egy svájci - nyugati - bicskát birtokolni. Mai napig is gyakran használok egy Victorinox Climbert. Remek dolog, hogy egy kis könnyű bicskával nem csak egy zsebkést tartok magamnál, hanem egy csomó hasznos eszközt. A svájci-bicska sikerén felbuzdulva piacra került egy csomó silány kínai multibicska. Volt ilyenhez szerencsém. Sok szót erre nem pazarolnék, elég annyi, hogy bosszúság után a kukában landolt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Victorinox ügyesen lavíroz a minőség, és az egyszerűség határán. Bicskái házilag nem szerelhetők, acél minősége is csak elmegy kategória. Ha szétnézünk a neten, sokaknak megfordult a fejében, hogy ezeket a svájci-bicskákat feljavítsa. A Böker cég ezt a piaci rést fedezte fel, és alkotott meg a kínai Real Steel céggel közösen egy alternatívát. Természetesen még messze nem olyan széles a termékpalettájuk, mint az - immáron Wengert is tartalmazó - Victorinoxnak, de ez még csak a kezdet. A Real Steel-t nemrég ismerhettük meg. Teljes egészében kínai cég, kínai márka. Termékei nem kópiák, minősége - anyag, és kidolgozást tekintve - kimagasló.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Böker Plus Tech-Tools szériájába tartoznak ezek a multibicskák. A Böker a Real Steel-el felosztotta a piaci szegmenst. Böker forgalmazza az EU-ban legális méretű 3 inch, azaz 7,62 cm pengehossz alatti bicskákat, míg a Real Steel a nem legális pengehosszúakat. Ez utóbbi várhatóan 85 mm-es hosszt jelent majd.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Böker Plus Tech-Tools jelenleg még csak hét modelltípust sorakoztat fel. Látszólag ennél több létezik (14), mert az eltérő színű markolatpanelek is új modellnevet kaptak. Gondolom az elején szerették volna a nagyobb választék benyomását kelteni. Egy kedves ismerősömnek hála, volt lehetőségem kipróbálni egy ilyen kínai Böker "svájci-bicskát", a jelenleg legpopulárisabb maxi modellt, a City 4-est. A City jelenti, hogy fekete markolatpanellel szerelt. Ugyanez katonai zöld színnel Outdoor 4-re hallgat. Korábban én már szemeztem ennek előzetesen beharangozott RS változatával, de a 3-as modellt szemeltem ki magamnak, ami a 4-estől annyiban tér el, hogy nincs rajta fogó, és fűrész. 2-esen olló sincs, az 1-es meg csak késpengét tartalmaz. Ideális még a 7-es, amin van kisfűrész. Gyakorlatilag ez a hét variáns lefed minden értelmes változatot, tehát egy jól átgondolt termékcsalád.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Már a csomagolásnál is látszik, hogy a Böker ezt a bicskát a Plus prémium kategóriájába sorolta. Mágneszáras kemény díszdoboz, fekete késformára vágott szivacsbelsővel. A hatást meg tovább emeli a kis igen precízen megmunkált bicska. Határozottan jobb kinézettel, mint bármely netes kép alapján gondolná az ember.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Három dolog van, ami az embernek azonnal feltűnik. Egyik a felhasznált minőségi anyagok, és tökéletes kidolgozottság. A G10-es panelek például nagyot dobnak rajta. Másik a mérete. Ez egy kis műszer benyomását kelti. Még elfogadható mértékű a szélessége, ami netes fotóról határeset felettinek tűnt. Harmadik a súlya. Nos igen, valamit valamiért. Kritizáltuk a Victorinoxnál a fixre szerelt konstrukciót, a műanyag paneleket, hogy nincs klippje, hogy gyenge alu linerei vannak. Ezen a Tech-Toolon a linerek is rozsdamentes acélból vannak. Az egész darabjaira szétcsavarozható egy T6-al, G10-es panelei vannak, erős átszerelhető klipp... Egyszóval ez bizony a súlyán is megjelenik ~180 g. Ez a 4-es modell számomra nem a zsebben hordott EDC kategória. Az talán a 3-astól lefelé lehetne.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a modell valóban szinte minden szükséges EDC eszközt tartalmaz. Szerintem ez az a modell, amit túlélőcsomagban tartunk, vagy utazáskor kiránduláskor az ember bedob a táskába, és nem valószínű, hogy eszközhiány miatt meglepetés éri. Bevállalósok még zsebre csíptetve is viselhetik. A Victorinoxnál sok esetben hiányoltuk a zsebklipp létét, de annál a markolatkialakításnál nem is túl jó ötlet a gyártótól. A Böker Tech-Toolokon remek zsebklipp került felszerelésre. Könnyen csíptethető, jól tart. Át-, és leszerelhető, ergo ha valakinek nem jönne be, lecsavarozza, és berakja a fiókba. Ennél a nagyobb modellnél számomra kevésbé jön szóba a zsebre csíptetés, de ennek ellenére nem szerelném le a klippet. Táskába, vagy organiserbe rakva nem rossz, ha valamelyik zárt táskazsebre lehet csíptetni, mert ha kell, így hamarább elő tudjuk venni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Végülis egy bicskáról beszélünk, tehát vegyük górcső alá a leglényegesebb elemét, a kés pengét. Ennek ilyenből kettő is van, de nem a szokványos kicsi, és nagy. Kezdjük a nagy pengével. Azonnal szembetűnik, hogy szélesebb, mint az eddig megszokott Victorinox tiszti pengék, de még az erősebb Alox Pioneer-hez képest is komolyabb. Másik ordító különbség a leélezés. Ennek ugyanis holkeres a pengéje, és ezen található a vékony élszalag. Ez egy finoman metsző penge. Van még egy fontos különbsége, ami a késpenge acélja. Ez Sandvik 12C27 rozsdamentes svédacélból készült. Még korántsem a megfelelően éltartó acélok közé sorolom, de szemben a Victorinox BRD 1.4110-esével, ezt már érdemes rendszeresen megélezni. A kés szemben a Victorinox szélesebb modelljeivel jobbkezes elrendezésű, vagyis ha jobbkézbe vesszük a nagy-pengés kést, az bal oldalon lesz, a hüvelykujjunk mellett.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A svájci-bicskánál számomra az egyik nagyon kihasznált eszköz az olló. Két technikai megoldást láttam, a laprugóst (Victorinox) és a karost (Leatherman, Wenger...). Ez a kés is karos megoldású. Ennek előnye, hogy kevésbé sérülékeny, hátránya, hogy az ollót csak egy bizonyos mértékig lehet kinyitni, és vágáskor mindkét szár mozog. Az olló élhossza 26 mm, pengevastagsága 2 x 1,3 mm. Érdekessége még a kar végén, és a rugó tövében látható lyuk. Ha a kinyitott ollót egy bot végére rögzítjük, és a rugóhoz rögzített zsineget a száron átvezetjük, akkor a zsineget húzkodva tudjuk működtetni a bot végén. Orrszőrvágáshoz például remek megoldás. :-) Az olló tengelye szerintem picit laza, ebben a Victorinox talán jobb.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kis fogó szintén karos megoldású, mint az olló. Itt is érzek egy kis lazaságot a tengelynél, de itt már egyáltalán nem zavaró. Megjegyzem, lehet hogy ez a lazább kialakítás üzembiztosabb például egy piszkosabb környezetben, mint a passzentos Victorinox. Ezt nem tudom, eddig tiszta környezetben használtam a Climber ollóját. A fogónál is találunk lyukat. A szárak tövében pedig kis prést, amivel elektromos csatlakozókat lehet rároppantani a vezetékre. A fogó például jól jöhet túrázáskor, ha egy kisebb forró fémbögrét szeretnénk levenni a tűzről.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A késen találunk egy kis apró fogú kétirányú csontfűrészt. Pengehossza 77 mm, élhossza 67 mm. Pengevastagsága pengeháton 1,0 mm, fogaknál 1,6 mm. Penge szélessége 12 mm. A fűrész középen van, ami ideális használathoz. Természetesen nem annyira hatékony, mint egy nagyobb fogú fafűrész, viszont finomabb munkára is alkalmas. Láttam egy német cserkészeknek szóló oktatóvideót, ahol tanítják az ifjúságot a kés használatára, fa faragásra. Ott erősen szerepet kap az ilyen kis finom fűrész. Nagyon ügyesen lehet a faragást segíteni, könnyíteni az ilyen kis-fűrésszel. Emellett ha kell egy túrabot, annak vágására is remekül használható. A fűrész pengehátával, hatékonyan lehet szikravetőzni. Mondjuk én LMF szikravetőt használok, és ahhoz tökéletes kaparót rögzítenek, ami még sípként is funkcionál.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ezen a késen is megtaláljuk a robusztus csavarhúzót, ami sörnyitót, és kábelcsupaszítót is tartalmaz. Mérete, formája majdnem azonos a Victorinoxnál ismerttel. Ez picit (0,6 mm-el) vastagabb. Előnye, hogy ennél nem zavar a kis kulcskarika sem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ennél a késnél a kulcskarika kihajtható elem, és nagyobb (4,5 mm) lyukkal rendelkezik. Előnye, hogy ha nem kell, nem áll ki a markolatból, és nem töri az ember kezét eszköz használata közben. Ha meg szükséges, kihajtható, és könnyű bármit befűzni, vagy akár egy S-binerre is rácsattintható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ugyanezen a végén található a 4 mm vastag hegyes kúpban végződő üvegtörő is. Szerencsére még sosem kellett ilyent használnom. Ez talán az az eszköz, amit nem hiányolnék erről a késről, viszont annyira nem foglal helyet, és nincs is útban, vagyis fel sem tűnik a léte, hasonlóan mint az alig nyitható kampónak a Victorinox Climberen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A cikk elején röviden említettem, hogy a bicskán két penge található. A második penge igen érdekes kialakítású, és egyben zseniális ötlet. Az íves fogazott penge a vadász bicskák ismert eleme. Ez azonban nem nyílik teljesen ki, hanem a markolattal 35°-os szöget zár be. Emellett a végén van egy lekerekített szélű kis csavarhúzó. Ez azért zseniális, mert csomag bontásakor, pántok elvágásakor egy mozdulattal megoldjuk a feladatot, ráadásul a tompa vég még védi is a portékát. Ezzel pl. remekül tudjuk megszabadítani családunkat a közismert eltéphetetlen karszalagoktól, amit pl. strandokon, és egyéb rendezvényeken előszeretettel alkalmaznak belépő gyanánt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ezen a bicskán szinte ugyanaz a dugóhúzó található, mint a Victorinoxon. A menetemelkedése minimálisan eltér, vagyis a közismert kis szemüveg-csavarhúzót nem tudjuk beletekerni. Climberem beszerzésénél nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy a lehetséges plusz kiegészítőket - kis csavarhúzó, és gombostű - mielőbb beszerezzem hozzá. Nos azóta ezt a kis csavarhúzót egyszer sem használtam, viszont mindig utálom ki és becsavarni, ha kell a dugóhúzó. A dugóhúzó is egy érdekes lélektani elem. Eddig csak kipróbáláskor kíváncsiságból használtam bor nyitására. Ez azért van, mert otthon van sokkal praktikusabb dugóhúzóm, szállodában, étteremben pedig kinyitják a palackot. A dugóhúzót leggyakrabban csomó kibogozására használom.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ami nincs még rajta, az a fogvájó, a csipesz, és a gombostű helye. Ezek közül a csipesz, és a gombostű szokott kelleni. Bevallom nem hiszem, hogy a G10 panelt nem lehet utólag picit úgy módosítani, hogy a Victorinox csipesz, és a gombostű - amit például Extrametál boltokban lehet kapni - ne legyen rögzíthető a megszokott módon. A G10 panelek ugyanis nincsenek belül kikönnyítve.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A fúróár hasonlóan komplex, mint a Climberen. Szúrni, fúrni, és varrni is lehet vele. Kinyitni itt is kicsit körömgyilkos, mint a Vic esetében, de itt sem annyira vészes. Hossza 38 mm, élhossza 33 mm, vastagsága 2,0 mm, szélessége 6,5 mm. Általam nem igazán használt készség. Egyedül az Alox Pioneeren található megoldás bejövős, de ezt használom is rendszeresen. Hol jó ez a fúróár? Itt a vadgesztenye szezon. Ilyenkor kisgyerekes apukák előre feltankolnak vékony és vastag hurkapálcákból, és beindul a nagyüzem, a gesztenyemanócska gyártása.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összességében, pláne ha az árakat is nézem, kemény konkurenciája lehet a Victorinoxnak, még úgy is, hogy a svájci-bicska egyben fogalom is. Emellett még kiemelném, hogy ezt a Böker bicskát atomjaira lehet szedni, és utána nem pilótavizsgás az újbóli összeszerelése. Sima T6-os Torx csavarhúzó kell csak hozzá. Ha valaki pimpelni szeretné, ideális alany erre.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2015.09.15.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel Böker, Plus, Tech, Tool, City, China, Victorinox, Wenger, Sandvik, 12C27, Real, Steel