Benchmade - 615 Mini-Rukus (utolsó módosítás: 2011.09.10.)
A masszív minőségi folder. Made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge hossza: 86 mm
 • Él hossza: 88 mm
 • Penge szélessége: 27 mm
 • Penge vastagsága: 3,1 mm
 • Penge anyaga: CPM-S30V porkohászati rozsdamentes acél 58-60 HRC
 • Kés hossza: 215 mm
 • Zárt hossza: 129 mm
 • Súlya: 156 g
 • Penge rögzítése: AXIS lock
 • Markolat anyaga: G-10
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Benchmade osztály: Blue

Élvezeti értéke magas

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Ezzel a késsel számomra egy korszak lezárult, és ez nem más, mint a Spyderco korszaka. Eddig jellemzően Spyder késekben gondolkodtam. A fiam Native 1-esén kívül nincs Spyder kés idehaza. Ha lesz, az nagy valószínűséggel egy Paramilitary lesz... talán. Ez a kés váltotta a sokáig zsebembe betonozott Spyderco Mini Manixot. Azt határozottan állítom, hogy a két kés nagyjából azonos kategória, azaz van amiben a Benchmade Mini Rukus, van amiben a Spyderco Mini Manix a jobb. Itt most kizárólag a szubjektív tetszés döntött.

A Benchmade Mini Rukus, amellett, hogy sajnos ezt sem gyártják már egy ideje, egy nagyom masszív felépítésű minőségi kés. Gyanítom, hogy ennek anyagszükséglete, és bonyolultsága okán nem tudott akkora hasznot produkálni a gyártónak, mint mondjuk más típus. Kezdjük mindjárt a negatívumokkal, lehűtve a kezdeti nagy lelkesedésemet. A negatívumok persze a nemrég leváltott Mini-Manix tükrében értendőek. Legnagyobb negatívuma, hogy bizony nem legális méretű. Igaz, egy nagyobb Victorinox bicska pengemérete, de ha szigorúan vesszük, akkor ezt a kést nem hordhatnám a zsebemben az utcán, és persze idehaza.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Másik negatívuma, hogy a kés markolatánál kialakították az elöl félig pengén elhelyezkedő mutatóujjal fogás lehetőségét, ami faragáskor remek dolog, de Benchmade szokás szerint a szükséges penge kialakítást elnagyolták. Quasi faragó fogás alkalmazható, de csak óvatosan. Én kipróbáltam, és tűrhető. A harmadik és egyben utolsó negatívum, hogy a clip csak Tip-up szerelhető, vagyis a penge hegye zsebben felfelé néz. Ez is Benchmade szokás, de engem nem zavar, mivel ez a kedvenc viselési módom. Egy esetben lehet negatívum, ha a kést vagy zsebben, vagy tokban szeretnénk viselni. Ez esetben kénytelenek lennénk a clippet Tip-down állásra átszerelni, amit a BM késeknél nem tehetünk. Több negatívumot hirtelen nem tudok írni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Jöjjenek a pozitívumok. A Benchmade által kifejlesztett, és alkalmazott AXIS lock számomra a nagy kedvenc. Szolid, elegáns, kényelmes, és nagyon precíz megoldás. A finom működés ellenére igen strapabíró, és igénytelen. Második helyen van számomra a keresztzár, és a compression lock (Spyderco). A zár és a kés kialakításának köszönhetően a penge nagyon könnyen, finoman nyílik, és záródik. Zárt helyzetben is támaszt az Axis lock. A kés emellett jobbos és balos egyaránt. A penge amellett, hogy 3,1 mm vastag, van olyan masszív, mint a Mini-Manix, mivel a penge vastagságát szinte a hegyig megtartja. A penge S30V acélból készült, ami az egyik kedvencem, mivel rendkívül élesre húzható, igen éltartó, és a saját használati szokásaimhoz felülről igazodik. a pengehát a hüvelykujjnál recézett, és folytatásként a kétoldalt futó 2mm vastag acél linerek is rovátkoltak elöl, és hátul. A kés nagyon masszív szerkezet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Engem még a kinézet és a fogása ragadott meg nagyon. A formavilága robosztus, és egyben kecses. Köszönhető a vastagabb, de keskenyebb markolatnak, a markolatpanel két darabból való kétszínű összeszereléséből, ami pimpelésre nagyon alkalmas. A markolat alsó ujjvonalának első ívén a liner szintén recézett. Ráadásul a clip kialakítása rendkívül szolid. Zsebbe csíptetve, a késből a kikönnyített clippen kívül csak pár négyzetmilliméter látszik ki. A szemlélő ha egyáltalán észreveszi, csupán egy mini kést feltételez. Egy darabig bringázáskor vittem magammal ezt a kést, mivel ez alkalmas komolyabb feladatokra is. Tervem szerint, ha sikerül egy Spyderco Paramilitary 1-et szereznem, leváltásra kerül. Az oka egyszerű, a Para1 olcsóbb kés, EDC, tok nélkül is kényelmesen hordható, emellett elég erős éles pengével rendelkezik.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.07.08.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus Benchmade, 615, Rukus