Benchmade - 940 (utolsó módosítás: 2014.06.11.)
Made in U.S.A. - Warren Osborne design

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: BM940-H-71
 • Tervezte: Warren Osborne
 • Penge szúró hossza: 86 mm
 • Él hossza: 86 mm
 • Penge max. szélessége: 20 mm
 • Penge vastagsága: 3 mm
 • Penge anyaga: CPM-S30V U.S.A. porkohászati rozsdamentes acél 58-60 HRC
 • Élezése: élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 200 mm
 • Kés zárt hossza: 113,5 mm
 • Súlya: 81 g
 • Penge rögzítése: AXIS lock
 • Markolat anyaga: zöld anodizált 6061-T6 alumínium, lila titán távtartóval, 410-es kétoldali acél linerrel
 • Markolatvastagság: 10,5 mm
 • Markolatszélesség: 20 - 23 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Class: Blue
 • Új ára: 183 USD + posta (35 USD) + 27% Áfa(NAV)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Ha kellene mondanom egyetlen egy kedvenc külföldi késkészítő céget, az az amerikai Benchmade lenne, annak is az Axis lockos modelljei. Lenyűgöző számomra az a precízség, finom szerkezet, amit ők produkálnak. Nehézségem abból fakad, hogy nem igazán találok olyan kést a palettájukon, ami minden tekintetben tetszene. Ami ezt legjobban megközelíti, abból az egyiket már nem gyártják, másikat pedig épp most mutatom be. Ez a 940-es modell korábban - 2012 év elején - már volt a birtokomban egy rövidebb időre, amit a Kulgera váltott. Ez a váltás nem volt egy jó gondolat. Nemrég a Benchmade az Interneten közvélemény-kutatást végzett, hogy melyik a legnépszerűbb kése. Az első helyezet pillangó kés után ez a 940-es végzett a második helyen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Gyakorlatilag már két éve kergetem a megfelelő bicskát, és attól tartok nem létezik ilyen. Ekkor van az, hogy az ember tart 2-3 foldert, amit felváltva, hangulata szerint váltogat. Nálam jelenleg ez egy Spyderco Delica 4, és ez a Benchmade 940. Ha a 940-es bicska hazánkban legális méretű lenne, nem kellene mellé más. Legtöbbször a BM940 van velem egy kis Victorinox Spartannal. Ez utóbbi azért jó, mert ha szigorúbb környezetben használok bicskát, akkor egy kis piros nyelű svájci a leg pacifistább szemléletű embertársaimnál sem éri el az ingerküszöböt. A BM940 az a folder, ami legjobban megközelíti az általam megfelelőnek tartott bicskát a Benchmade palettáján.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés könnyű, keskeny, és lapos. Igen jól viselhető zsebre csíptetve. A gyári klippjét mondjuk lecseréltem egy használhatóbb, és formailag jobban passzoló másik Benchmade klippre, de ennyi modding úgy vélem még bele fér. A filigrán alkat ellenére a bicska nyitott állapotban nagyon határozottan, és kényelmesen fogható. Az általam használt cca. 5 fogásnemben remekül használható. Markolata igen erős, rámarkolva nincs játéka. Ugyanez már nem mondható el a most piacra dobott szénszálas gentlemans folder változatánál. A zöld markolat felülete újonnan körömreszelőnek is beillik, de pár nap használat után a felület extrém érdessége megszűnik. Ezzel együtt a klipp zsebre csúsztathatósága is rendeződik. Az ujjtámasznál finoman érdesített liner, és a szintén csúszásgátlós megoldású titán távtartó a markolat háton nem feltűnő, nem áll ki markánsan, hanem belesimul a felületbe. Ráfogva viszont teszi a dolgát.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Benchmade által kifejlesztett AXIS lock messze a legnagyobb kedvencem. Ha BM kés, akkor számomra az csakis Axis lockot jelenthet. Nagyon precíz, könnyen kezelhető, praktikus szerkezet. Emellett komoly foszfor-bronz csúszó csapágyak vannak a penge két oldalán. Ez így egyben lehetővé teszi, hogy halkan egy mozdulattal a penge kilendíthető, vagy becsukható legyen. Markolata ennél a késnél már jól lett méretezve, nem úgy, mint pl. a BM960, vagy BM470 esetén, ahol simán megvághatja az ember a tenyerét záráskor, ha picit óvatlan. A bicska kényelmesen nyitható az eredetileg tervezett módon is, a nyitószemölcsökkel. A késről egyébként elmondható, hogy minden tekintetben kétkezes megoldású. Jobbkezeseknek, és balkezeseknek kompromisszum mentesen megfelel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge formája kifejezetten izgalmas, és ennek az érdekes csiszolásnak köszönhetően kellően erős is, a hegy pedig kimondottan az. Napfényben külön kihívás fotózni, mert nincs az a szög, ahol ne csillanna be. Pengehossz jogilag itthon problémás, viszont használhatóság szempontjából általános célú bicskának meg pont ideális. Acélja az egyik kedvencem, a porkohászati CPM-S30V, ráadásul elég keményre hőkezelve. Ha profilozni szeretnénk az élét, akkor biza javasolt a gyémántporos coarse élező, normál élezésre pedig a nálam több éve bevált Spyderco M-F kerámiák. ...mondjuk egy 303mf.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a penge igen élesre húzható, és élét remekül tartja. Sok élezni tanulónál egyik probléma, hogy a kövön nehezen találják meg a helyes szöget. Ebben remek segítség lehet a kétoldali nyitószemölcs. Ezt az élező kőhöz érintve nagyjából 34°-os élszöggel fogunk élezni. Ez kb. meg is felel a kés gyári élszögének. Ha ez alá szeretnénk menni, akkor picit útban van a nyitószemölcs, de kis odafigyeléssel ez kiküszöbölhető. Szerintem a 34°-os élszög tökéletes ehhez a folderhez. Ha jobbat szeretnénk, akkor meg már a finoman konvexesített élszalagot javaslom. Én nem tervezem a konvexesítését, meg vagyok elégedve az így elérhető metszőképességgel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pillanatnyilag gyári folderből nincs nálam képben ettől jobb, vagy hasonló alternatíva. Jobbat elképzelni hazaiban tudok, ami még az idén meg is valósul. Természetesen lesz belőle gox cikk. Ez nem más, mint Szálkai Robi 2012-es EDC fixpengés sikerkésének 2013-as folder változata, amit azóta tökéletesre fejlesztett. Stílusban, arányaiban hasonlít erre a folderre, csak az pont legális méretű, igaz nem Axis. Se baj, majd váltogatom őket.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2014.05.19.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940 Benchmade, 940