Benchmade - 485 Valet M390 Super Steel
Made in U.S.A. (utolsó módosítás: 2015.03.17.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: 485 VALET
 • Patent: RE41,259 (szabadalmi védelem)
 • Penge szúró hossza: 75 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 76 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 20 mm
 • Penge vastagsága: 2,5 mm
 • Penge anyaga: Böhler M390 Super Steel porkohászati rozsdamentes krómacél 60-62 HRC
 • Élezése: élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 170 mm
 • Kés zárt hossza: 95 mm
 • Súlya: 61 g
 • Penge rögzítése: AXIS lock
 • Liner: kétoldali, 1,5 mm vastag 410-es rozsdamentes acél
 • Markolat anyaga: szürke G-10, szürke távtaróval
 • Markolatvastagság: 11,5 mm
 • Markolatszélesség: 17 - 22 mm
 • Clip: átszerelhető, jobbos/balos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Class: Blue
 • Készült: 2015. év elején
 • Új ára: 170 USD + posta (35 USD) + 27% Áfa(NAV)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Célom a kezdetektől az volt, hogy minimalizáljam a késeim számát, lehetőleg kompromisszum nélkül. Kell egy bicska, és egy fixpengés kés. Erdőbe az ember mindkettőt viszi, már csak azért is, mert a fix késsel mindent vág, hasogat, ergo az piszkos lesz. Étel vágásához ott a bicska. Ez egy teljesen működőképes modell.

Én ezt egy HS Vaddisznóval, és egy Zsolt Oryxxal oldottam meg, bár ez utóbbi helyett remek választás lehet Robi EDC foldere is. A mai napig nem tudom, melyik tetszik jobban. Olcsóban ezt egy Mora + Opinel No.08-al lehet remekül megoldani. Ezeknek a mindenes bicskáknak tulajdonsága, hogy a markolatuknak viszonylag robusztusnak kell lenni, hogy erősebb igénybevételnél is kényelmesen tudjuk használni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Irodai / városi környezetben nem rossz, ha az ember két bicskát engedhet meg magának. Egy erősebb szabadidőset, és egy szolid EDC foldert. Régebben volt egy nagyon eltalált folderem, egy Benchmade BM960-as, ami tökéletes volt erre a szerepkörre. Sajnos megváltam tőle, mert anno még hittem az egy bicska mindenre elméletben. A pechem az volt, hogy a Benchmade valami általam érthetetlen okból megszüntette a 960-as gyártását úgy, hogy igazi helyettesítő terméket nem készített helyette.

Sok variációt kipróbáltam. Legjobb alternatíva egy Victorinox Pioneer Alox volt zsebláncon. Nagyon sokszor hiányzott azonban az egykezes nyitás, és ezt egyáltalán nem ellensúlyozta a bicska plusz tudása. Ismét körbenéztem, mit lehetne kis EDC foldernek választani. Örömmel vettem észre, hogy a Benchmade 2015-ös katalógusában megjelent egy olyan új folder, ami tökéletesen megfelel a kívánalmaimnak. Ez a 485 VALET volt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha a Benchmade nem jön elő ezzel az új modellel, vélhetően a Spyderco Sage 1, vagy 3 -at szereztem volna be. Sage 1-esem volt régen, emlékeim szerint remek bicska.

Kár, hogy ennyit kellett erre a Benchmade hiánypótlásra várni, de feltételezem USA-ban nincs a késes szakma köztudatában ez az európai jogi szigorúság, ...de valljuk be, Magyarországon még szerencsésnek mondhatjuk magunkat szemben sok EU ország szigorúbb szabályrendszerével.

Mik voltak a kritériumok? Ennyi kés kipróbálása után, és az eladott BM960 emlékével ezt nem volt nehéz meghatározni. Legfontosabb az volt, hogy a bicska legális legyen hazánkban. Ezen túlmenően nem fontossági sorrendben a következőket vettem figyelembe: egykezes nyitású legyen, zsebklippel, rozsdamentes prémium acéllal rendelkezzen, kis könnyű kialakítású legyen. A penge zárral rendelkezzen, de semmi esetre sem hátsózárral (ezt nagyon nem kedvelem). Persze nem utolsó sorban atom jól nézzen ki.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A választást gyors döntés követte, és már meg is rendeltem New York mellől a BM485-öst. A kis bicska 4 nap alatt meg is érkezett hozzám. Szerencsém van, mert ezt a típust állítólag viszik, mint a cukrot.

Tapasztalataim:

A kés a megszokott kék kemény karton dobozban érkezett kis fekete vászon tokkal, leírással. A bicskát meglátva első pozitív gondolat az volt, hogy nagyon technikás és elegáns. Másik pedig az, hogy picinek tűnt. Az említett Victorinox Pioneer Aloxot mellé téve azonban már nem éreztem kicsinek. A Pioneer 93 mm csukva, ez 95 mm. Rá is jöttem a fura érzés okára, ugyanis a BM960 -as ennél nagyobb volt pont egy centivel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Vajon miért vették kisebbre a tervezők? Mellé téve a 960-ast egyértelmű lett a válasz. A 960-asnál a markolat choil-os kialakítású. Vagy fogod rendesen, és akkor a penge éle 10-15 mm-el előrébb kezdődik, vagy ráfogsz a choilra, aminek eleje pont a borotva éles penge sarka a 960-asnál. Ennek a BM485 bicskának a markolata egyenesebb kialakítású, egy minimális kézvédő ívvel az elején. Gyakorlatilag szinte a penge éléig rá tudsz fogni a késre. A markolat ezáltal kényelmesebbé, praktikusabbá vált, és megspóroltak vele egy centit.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolat két vastag, 1,5 mm-es linerrel rendelkezik, a markolatpanelek pedig szürke G-10 -ből vannak. Nincs túlcifrázva, viszont finom design elem került a markolat aljára. Talán azért is tűnt első látásra kicsinek ez a bicska, mert igen sok dolog van belesűrítve. Az AXIS lock tengelye és tengelyvége arányosan kisebb lett, mellette a penge támasztó tengely kapott egy csavar rögzítést, mely nem sok Benchmade foldernél adott. A kés tengelyének vége egyik oldalon sima lapos fejű, ami egyrészről jobban néz ki, másrészt kevésbé koszgyűjtő hely, másik vége Torx T10-es csavarral rögzül. Ez a megoldás a távtartó két csavarjára is igaz. (T6-os)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolat vége is tartalmaz meglepetéseket. A G-10 távtartó ugyanolyan szürke, mint a markolatpanelek, és picit kiemelkedik a linerek síkjából, ami le van kerekítve. Ez a G-10 nem festett, mint az Adamas esetében a homokszínű volt. Markolat végén még van egy 4 mm-es zsinórfurat is. Ezt azonban félig takarja a zsebklipp. Ez látszólag tervezési hiba, de ha figyelembe vesszük a felhasználás célját, rá kell jönnünk, hogy ha klippet használunk, nincs szükségünk a zsinórfuratra, ami persze fordítva is igaz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A zsebklipp mindkét oldalra felszerelhető, de a hegy minden esetben tip-up, azaz zsebben a késhegy felfelé néz. Érdekessége, hogy nem a megszokott Benchmade klippet kapta, hanem egy új deep carry megoldást, ami zsebbe rögzítve takarja az egész bicskát. A két torx csavarnak kialakított lyuk egyben zseblánc rögzítésére is alkalmas lehet. A klipp mérete, és erőssége tökéletes.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük a pengét. Pengeacélokkal kapcsolatosan elég határozott véleményem, elvárásaim vannak. Bár szeretek élezni, még sincs ínyemre, ha munka közben érezhetően életlenné válik a penge. Tapasztalataim szerint érdemes minimum Sandvik 12C27 -es acélt használni, persze megfelelő hőkezeléssel. Az igazán kiváló azonban a svéd Uddeholm ELMAX, vagy az USA-beli CPM-S30V acélok tudása és természetesen az e feletti acéloké. Az osztrák Böhler M390 -es szuper acél messze felette van ezeknek. Volt már dolgom M390 -essel Zsolt egyik Akhilleusza kapcsán, és nagyon szerettem. Élezését nem éreztem körülményesnek, éltartása viszont szenzációs volt. Ez a paramétere a késnek felülmúlta elvárásaimat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A pengén szimmetrikus nyitószemölcs található, ami Benchmade-től már megszokott. A kést jobb, és balkezesek egyaránt használhatják. A nyitószemölcsöt két T6-os Torx csavarhúzóval akár le is szerelhetjük. Élezéskor, ha ehhez érintjük az élező követ, akkor az élszög 35°-os lesz. A gyári élszög szerintem túl nagy, 40° körüli. A nyitószemölcs élezéskor könnyen kikerülhető, ha kisebb élszöget szeretnénk, de profilozásnál érdemesebb ideiglenesen leszerelni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge formája, és csiszolása (hamis fokél) nagyon hasonlít a BM960-as Warren Osborne által tervezettre, csak letisztultabb formavezetéssel. A penge 75 mm hosszú, és 2,5 mm vastag. Teljesen ideális méret egy EDC foldernek. A penge egyik oldalán lézer gravírozva látható a BENCHMADE felirat, és pillangó, alatta USA, és a modell száma 485. A másik oldalon látható az acél jelölése M390, és a kapcsolódó USA szabadalmi oltalom száma RE41,259. Ezt 2010 áprilisában újították meg, és érvényes további 20 évig. Ez az oltalom William J. McHenry, és Jason L. Williams tervezők nevéhez kötődik, és az AXIS lock különböző lehetséges variációit írják le.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge mindkét oldalon foszforbronz csúszócsapágyakon fordul, nyitása és csukása gyakorlatilag ellenállás mentes. Azt kell mondjam, végre elkészült a megfelelő EDC folderem. Súlya is pehely könnyű a maga 61 grammjával annak ellenére, hogy masszív anyagokból készült, vagyis a markolata nem fröccsöntött műanyagból, hanem kétoldali linerből, és G10 panelekből áll. A linerek természetesen körkivágással könnyítettek, ami tisztítás szempontjából nem előnyös, de egy csomag pipatisztító sokáig elegendő, no meg a csapvizes öblítés is kellően hatékony.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2015.03.13.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler Benchmade, 485, valet, m390, gentlemans, super steel, böhler