888 Triple Eight Professional - WrightKnife
Made in U.S.A. Kirk Rexroat terve alapján. (utolsó módosítás: 2013.10.05.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: 12761
 • Penge szúró hossza: 31 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge vastagsága: 2 mm
 • Penge anyaga: AUS8 rozsdamentes acél
 • Élezése: élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 108 mm
 • Kés zárt hossza: 76 mm
 • Súlya: 56 g
 • Penge rögzítése - nyitása: T8P Spinner Action
 • Markolat, és klipp anyaga: 420 rozsdamentes acél
 • Clip: nem átszerelhető Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Új ára: 35 USD

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Ha valaki elkezd egy hobbit, és mondjuk az a késekről szól, esélyes, hogy előbb utóbb rengeteg kése lesz. Vagy bevallottan gyűjtő lesz, vagy próbál mindegyikre indokot kitalálni. Ez egy vékony jég. Én nem szerettem volna ebbe az irányba elmenni, így igyekeztem előre megfogalmazni azokat a rám jellemző funkciókat, amihez meghatározott tulajdonságokkal rendelkező kés szükséges. Persze eleinte nagy, mostanában egyre kisebb a fluktuáció a különböző célokra kiválasztott kések között, de új szerepkörre már egy ideje nem igen kerül sor.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nemrég mégis vettem egy olyan kést, amire nem volt szereposztás, de muszáj volt elhoznom. Késeim legkedvencebb funkciói az erdőjárással, kirándulással kapcsolatosak. Van azonban egy nagyon szeretett foglalatosságom, amit bárhol, bármikor szívesen űzök. Ez a fafaragás, farigcsálás. Nem vagyok benne profi, talán még ügyes sem, de szeretem csinálni. Legyen az egy bot, vagy akár egy gyufaszál. Egy hagyományos Koh-I-Noor ceruza hegyezésének is tudok örülni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Erre a célra nekem egy olyan kés kell, aminek pici 2-3 cm-es vékony, csúcsacél pengéje van, lehetőleg íves élvonallal. Markolata kis 3 ujjas. Az egész kés nagyon pici, és könnyű legyen, amit tényleg mindenhová magammal vihetek. Pengéje fix, vagy rögzített legyen. Régebben sok próbálkozásom volt az erre alkalmas kés meglelésére. Első volt Szaszától egy Kiridashi, majd követték MTF, LeGoff Petite, nagyobbak közül Ronin Háromujjas, Robi EDC, Fällkniven WM1, bicskák közül Nat5, U2... Igazából egyik sem jött be. Egy idő után ezt belátva feladtam a keresést. Legutóbbi (Bp.2013.09.19.) késtalálkozón, egy kedves éltársam eladott egy már fórumról ismert kis foldert. Netes képei bevallom igen nyomi kés benyomását keltették, de élőben kényszert éreztem, hogy kézbe vegyem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a 888 WrightKnife egy érdekes portéka. A markolat paneleket egymástól 360 fokban el lehet forgatni, és ezáltal vagy kihajtjuk a pengét, vagy visszazárjuk azt. Rögzítést mindkét esetben a markunk biztosítja. Nagyon precíz mechanika az egész megoldás, kimondottan technikás okos kis eszköz. Nem is véletlen, hiszen a kés tervezője Kirk Rexroat, aki USA-ban, a Wyoming állambeli Wright városkában él családjával, és Amerika szerte késes berkekben egy elismert késkészítő. Egy-egy késének ára átszámítva fél millió Forinttól kezdődik. Az ő szeretett városkája után nevezték el ezt a kést WrightKnife-nak.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Különböző pengeformával készül ez a modell, de szerencsémre pont a nekem legjobban megfelelővel hozott össze a sors. Azért beszélek sorsról, mert mint láthatjátok, ez nem egy tucatkés, amit bármely Extrametál boltba betérve levesznek a polcról. Eddig ez a kés passzolt a legjobban az ideális faragókés definíciómhoz. Pici, döbbenetesen lapos, és könnyű. Zsebben mérete, súlya észrevétlen. Tényleg igaz rá, hogy bárhol nálam lehet, és ez azért jó, mert az alkalom szüli a faragást.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pengéje pici, vékony, és ívelt. Ideális faragásra. Nyitott állapotban kényelmesen háromujjasan fogható, és nem feltűnő. Én már céges uncsi meetingen is faragtam vele tollaságat pici fa fogpiszkálóra... Mielőtt azonban mindenki késztetést érezne, hogy hasonló indíttatásból rendeljenek / szerezzenek ilyen bicskát, el kell mondjam, hogy a kis kést már el is adtam. ...Most mivan? Kérdezheti az olvasó, és joggal. Hiszen látszólag ez az a kés, amit évek óta kerestem... Hát, lássuk az okokat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Elején feltételként fogalmaztam meg, hogy a penge legyen csúcsacél. Számomra ez pl. Elmax, S30V-t jelent. Ennek az acélja AUS-8. Sokan vigasztaltak, hogy ez azért nem annyira gyenge acél, és még akár megfelelő is lehet. Kipróbáltam. Tulajdonképpen igazuk is volt. Messze, nagyon messze volt az általam szeretett porkohászati acéloktól, de jóval nagyobb éltartása volt, mint a vajazókés szintvonalú svájci bicskáknak. Emellett akár egy kavicson is élezhető volt. Mivel élezni is szeretek, ezért ezzel az acéllal nagyjából megbékéltem azzal a kitéttel, hogy ha hosszú távon mégsem jönne be az AUS-8, legfeljebb kicseréltetem a pengéjét Zsolttal egy Elmax pengére. (Zsolttól van a kedvenc EDC folderem, az Oryx.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mint látjátok, ez első pillanattól tudott probléma volt, de azért nem súlyos, és még orvosolható is lett volna. A kis bicskát elkezdtem használni, és kemény fa faragásakor, amikor határozottabban rá kellett fognom a késre, illetve amikor az AUS-8 éle a harmatgyenge szintet kezdte súrolni, elkezdett mozogni a penge. Néztem, hogy ennek mi az oka. Kiderült, hogy ha rászorítok a markolatra, a tenyerem, és a behajlított ujjaim picit szétcsúsztatják a két markolatpanelt, mint amikor az ember becsukja a kést. Ekkor esett le, hogy Kirk valójában egy balkezes bicskát tervezett, csak ezt sehol sem tűntette fel. Balkézzel ha megmarkolom a kést, pont hogy erőteljesen zárom a markolatpaneleket. Jobb kézzel viszont oldom picit.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Egy darabig vajúdtam a dolgon. Gondoltam megtartom, mert ez tényleg egy kis különlegesség, de jobban fájt az illúzió szertefoszlása, mint a bicska különlegessége. Ez a kis 888-as, és a Leatherman PS4 egy nagyon szeretnivaló hétköznapi EDC szettet eredményezett. Egy biztos, ez a kés újra megajándékozott a reménnyel, ...újra hiszek abban, hogy egyszer rálelek a számomra tökéletesen megfelelő faragóbicskára. A 888 igen magasra tette a lécet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.09.19.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA 888, Triple, Eight, Professional, WrightKnife, 12761, USA