Fixpengés kések

A.Wright - Bushcraft Enzo - Trapper D2 Fällkniven - WM1 Fällkniven - F1 Fällkniven - H1 Fällkniven - S1 Fällkniven - A1 Finn Puukko Hegyespenge - Bögöly Elmax Hegyespenge - Farkasfog K353 Hegyespenge - Görény Elmax Hegyespenge - Nyest Rigor Hegyespenge - Vaddisznó Elmax #112 Hegyespenge - Vaddisznó Elmax #041 Hegyespenge - Vadkan XL #012 Kilden - Bábel N690 Kilden - KLB Kilden - RWL kiskés Kilden - Mule Kilden - Sniccer ELMAX Kocsis Ferenc - Yukon 1. LeGoff - csőszegecses Le Goff - Petit Le Goff - Szike Le Goff - Talon Lovász Gyula - S16 Matifu - Bushcraft Matifu - Woodlander Mora - Clipper 860MG Muela - Fix Ontario - RAT-7 Robi - bőröskés Szálkai Robi - EDC fix Ronin - Háromujjas Ronin - Faragó+ Ronin - Faragó EDC Ronin - Kicsike Spyderco - Street Beat Szasza - Cápa N678 Szasza - Kiridashi Szasza - LF8 Szasza - MTF ZOB - Izula

Pongrácz Gábor vagyok. Korábban elsődlegesen légfegyverekkel foglalkoztam, majd belekóstoltam az íjászkodásba is, önvédelmi gázfegyverekbe. Az ember szereti a kedvenc hobbijával kapcsolatos eszközöket megával vinni. Ez korábbi hobbijaimnál rendkívül problémásan volt megoldható. Gondoljunk itt pl. egy külföldi útra repülőgéppel...
Ekkor kezdtem fókuszálni a késekre, bár eddig is kedvenc késem, egy Victorinox Nomad mindig nálam volt. Rájöttem, hogy a kés nem csak egy praktikus eszköz, hanem ennél sokkal több. Kialakítása, megmunkálása akár egy művészi alkotás is lehet, mely a viselője személyiségét is interpretálhatja. Egy kultikus eszköz, mely sok esetben segítség, de lehet kellemes időtöltés is. Gondolok itt fa farigcsálásra (természetesen nem a fa kérgének tönkretételére gondolok). Ide vág az egyik legkedvencebb idézetem Fekete István: Tüskevár c. könyvéből (1962):

Bicskát is kaptam, nézze.
Matula megállt, és komolyan szemlélte a kést. Kinyitotta, becsattintotta, élét a körmén kipróbálta.
- Nagyobb is lehetne, ámbár a vasát acélnak nézem. Majd leviszem a műhelybe, köszörülni. A bognár nagyon érti.
- Én azt hittem: elég éles...
- Ez? – és Matula mosolygott. – Ez? A meleg vizet se viszi el.
- És ha elvágom a kezem?
- Elvágja? Minek vágja el... vigyázzon, akinek esze van! Vagy kés, vagy nem kés. Akár nyúzni kell, akár halat bontani vagy faragni valamit, csakis éles bicsakkal lehet, nem valami kusztorával.

Továbbá másik kedvenc idézetem Fekete István: Ballagó idő c. életrajzi regényéből.

Nagybátyám kése a szó szoros értelmében "borotvaéles" volt, és csalá-dunkban - nem is tudom, miért - szinte hagyományos volt a késtisztelet. A zsebkésnek, vadászkésnek, kerti késnek mindig ragyogó tisztának és borotvaélesnek kellett lennie.
Ha nem ilyen volt, az nem volt "kés", csak "bugyli", "békanyúzó" vagy "kusztora".
- öcsém - mondta Pista bátyám apámnak mindjárt érkezése után -,
hoztam neked egy bicskát. Stájerban csinálták, de a penge "solingeni". Borotválkozhatsz is vele...
De Pista bátyám nemcsak kést hozott, hanem élesítőt is. Ez pedig nem volt kő vagy acél késélesítő, hanem valamiféle "smirgli", azaz "dörzs-papír", szóval vászonpapírra kent bevonat, ami a legfinomabb barna kvarcpor volt. A kvarcport általában fehérnek képzeli az ember, de ez barna volt.
Apám néha reggelenként bajuszkötővel felkantározva, ide-oda villanva fente a papíron valamelyik késünket, mert azt tartotta, hogy nemcsak ru-hájáról, lábbelijéről, de bicskájáról is meglátszik, ki a "rendes" ember.
És nem is tudom, hogy van ez, ezt a késszeretetet és tiszteletet én is örököltem, bár kisebb mértékben, és mindenesetre megvan a véleményem arról a vadászról, aki rozsdás, piszkos, lötyögő "kusztorát" vesz elő ebéd-nél... és belevág ezzel a mocskos szerszámmal a kenyérbe.

A kés igazi társ lehet. Az ember nyugodtan magával viheti poggyászban feladva repülőgépen is. Nyugodtan szétszedheti tisztításhoz, karbantartáshoz, élezheti magának, pimpelheti, sőt akár készíthet sk. kést, ezzel nem szeg törvényt (azaz nem kell hozzá puskaművesi oklevél). Én 2010. tavasza óta foglalkozom intenzíven késekkel, késacélokkal, bőrtokokkal, élezéssel. Így egy év múltán igazi kezdőnek érzem magam. Ennek tükrében az általam leírtakat csak egy kezdő tapasztalatainak vegyétek, semmi többnek. Emellett mindenkit buzdítok, hogy olvasgassa az igazi profik lapját, a késportál.hu -t, illetve annak fórumát!

Jog

Jogi szabályozások persze vonatkoznak a késekre idehaza, és még pár országban is.

Anglia és Wales: közterületen a nálunk lévő kés nem lehet rögzített pengés vagy fix pengés, 3 inch (7,62 cm)-nél nagyobb élhosszúságú. Tilos árulni, birtokolni: rugós vagy könnyített nyitású kést, gravitációs, vagy lendített nyitású kést, röntgennel, fémdetektorral nem észrevehető késeket, másnak látszó késeket (pl. tollnak álcázott vagy övkést). 18 év alattiaknak tilos kést, pengét, baltát eladni. Kés nem reklámozható.

Németország: tilos közterületen viselni: egy kézzel nyitható rögzített pengéjű kést, 12cm pengehossz feletti kést, rugós vagy könnyített nyitású kést, gravitációs, vagy lendített nyitású kést, röntgennel, fémdetektorral nem észrevehető késeket, másnak látszó kést. Kivételt képez jogos okból történő viselés (sport, objektumvédelem, munka, hobbi, kirándulás, piknik, egyéb...), vagy táskában, dobozban, autó kesztyűtartójában szállítás.

Magyarország: nem lehet 8cm -nél hosszabb penge vagy élhossz, és nem lehet rugós elvű kés.

Csehország: nincs tilalom.

Budapest, 2011. május 8.